13. Gluténmentes mogyoróvajas sütemények
Ropogós tészta, édes mogyoróvaj, gluténmentes kiszerelés. Meggyőztünk? Akkor jöhet is a recept!
Hozzávalók:
•    1 bögre természetes mogyoróvaj (vagy mandulavaj), alaposan összekeverve
•    1/2 bögre kókuszcukor
•    1 tojás
•    néhány csipet tengeri ós
•    1/2 teáskanál vaníliakivonat
•    2 evőkanál lenliszt
•    1/2 bögre organikus fehércukor a bevonáshoz
•    választott csokoládé
Elkészítés:
1.    Egy közepes tálban keverd össze a mogyoróvajat (vagy mandulavajat), a kókuszcukrot, a tojást, a tengeri sót, a vaníliát és a lenlisztet.
2.    Helyezd a tésztát a hűtőbe.
3.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
4.    Amíg a tészta hűl, a sütő pedig melegszik, bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
5.    Gyúrj 2,5 cm-s golyókat a tésztából, majd forgasd meg őket a cukorban.
6.    Helyezd a golyókat a tálcára.
7.    A tenyereddel óvatosan nyomd össze egy kicsit a golyókat, majd a hüvelykujjaddal nyomd beljebb a tetejüket.
8.    Helyezd a golyókat a sütőbe 8 percre, míg az aljuk enyhén meg nem barnul. Ez után még mindig puhák lesznek.
9.    Miután kivetted a süteményeket a sütőből, helyezz egy választott darab csokoládét a korábban benyomott gödörbe a tetejükön.
10.    2-3 perc elteltével helyezd át a süteményeket egy konyhai rácsra, hogy kihűlhessenek.
14. Kesudiós-vajas sütemény
Ezek a paleo stílusú kesudiós-vajas sütemények tökéletes alternatívák, ha nem szeretnél mogyoróvajat használni a karácsonyi finomságokhoz!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre mandulaliszt
•    2 evőkanál kókuszliszt
•    1/4 bögre tápióka keményítő (tápiókaliszt)
•    3/4 teáskanál szódabikarbóna
•    1/4 teáskanál himalájai só
•    1/2 bögre ghi
•    1/2 bögre nyers méz
•    1 bögre pörkölt kesudió vaj
•    1 nagy tojás
•    1/2 teáskanál vaníliakivonat
Belevalók:
•    további 1 evőkanál ghi
•    további 1 csipet himalájai só
•    1/2 bögre nyers kesudió darabka
Elkészítés:
1.    Először is a belevalókat kell elkészítened. Fogj egy kisméretű serpenyőt és helyezd közepes lángra. Olvaszd el benne a ghit és a sót, majd add hozzá a kesudió darabokat és pirítsd őket folyamatos kevergetés mellett. Akkor készülnek el, mikor a diódarabok aranyszínűek és intenzív illatot árasztanak – ehhez nagyjából 2 percre lesz szükség.
2.    Öntsd át a kész diókat egy tálba és hagyd hűlni őket.
3.    Fogj egy nagy keverőtálat, és keverd össze benne a liszteket, a tápióka keményítőt, a szódabikarbónát és a sót. Ez után szitáld át a keveréket.
4.    Öntsd össze a ghi-t és a mézet egy másik tálba és verd össze őket magas fokozaton egy robotgéppel vagy kézi turmixszal, hogy puha, krémes állagúak legyenek. Add hozzá a kesudió vajat és folytasd a keverést míg puha, könnyű állagot nem kapsz. Add hozzá végül a tojást és a vaníliakivonatot is, és ezeket is keverd bele alaposan.
5.    Öntsd a lisztes keveréket a nedves összetevők keverékébe és keverd őket alacsony fokozaton, míg el nem keverednek egymással, de ne tovább. Öntsd hozzá a pirított kesudiókat is majd (most már kézzel) keverd el azokat benne egy gumi spatulával vagy fakanállal.
6.    Helyezd át a tésztát a hűtőbe, de ne takard le. Hagyd néhány órán keresztül hűlni.
7.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, majd bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
8.    Gyúrj 2,5 cm-s golyókat a tésztából és helyezd őket a tálcára, legalább 5 cm-re egymástól.
9.    Egy villával óvatosan nyomd le a süteményeket, hogy becsíkozd őket, majd még egyszer átlósan.
10.    Süsd a süteményeket 8-10 percig, vagy amíg enyhén aranybarna színt nem vesznek fel.
11.    Hagyd, hogy néhány percig a tálcán hűljenek, majd helyezd át őket egy konyhai rácsra.
15. Vegán fahéjas sütemény
Végül következzen egy vegán finomság, ami pillanatok alatt elfogy majd, miután az ünnepi asztalra kerül!
A sütemény hozzávalói:
•    1 evőkanál őrölt lenmag
•    3 evőkanál víz
•    3/4 bögre zabliszt
•    3/4 bögre mandulaliszt
•    1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
•    1/2 teáskanál szódabikarbóna
•    1/2 teáskanál borkő
•    1/4 teáskanál só
•    1 csipet őrölt fahéj
•    1/4 bögre kókuszolaj
•    1 teáskanál vaníliakivonat
•    1/2 evőkanál nem ízesített mandulatej
A feltét hozzávalói:
•    1 evőkanál kristálycukor
•    1 teáskanál őrölt fahéj
 
Elkészítés:
1.    Fogj egy kis tálat, és keverd össze benne az őrölt lenmagot és a vizet. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2.    Bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal, majd tedd félre.
3.    Fogj egy kis tálat, és keverd össze benne a zablisztet, a mandulalisztet, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát, a borkőt, a sót és a fahéjat.
4.    Fogj egy közepes méretű tálat, és keverd össze benne a cukrot, a kókuszolajat, a vaníliakivonatot és a mandulatejet. Öntsd hozzá a vizes lenmagot is.
5.    Öntsd a száraz hozzávalókat a nedvesekhez. Ha a tészta túl száraz, önts hozzá még egy kis mandulatejet. Ha túl száraz, akkor zablisztet. A cél, hogy a tészta gyúrható legyen.
6.    Készítsd el a feltétet: egy kis tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat.
7.    Gyúrj kisméretű (kb. 2,5 cm-s) golyókat a tésztából, majd forgasd meg őket a cukros fahéjban. Ez után helyezd a golyókat a sütőtálcára. Ízlés szerint további cukrot és/vagy fahéjat szórhatsz még rájuk.
8.    Helyezd a tálcát a sütőbe 11-12 percre.
9.    Végül vedd ki a tálcát a sütőből, majd hagyd hűlni a süteményeket 10 percig, mielőtt áthelyeznéd őket egy konyhai rácsra.