notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

hirdetes

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

VN
15 egészséges karácsonyi sütemény recept

3. Zsírszegény gyömbéres karácsonyi sütemény

Ezek az ünnepi gyömbéres sütemények kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a legtöbb hasonló finomság, mégis ellenállhatatlan az ízük!

Hozzávalók a süteményekhez:

•    3 evőkanál sótlan vaj, puhítva
•    3/4 bögre sűrűn megrakott barna cukor
•    1/2 bögre nem édesített almaszósz
•    1 tojás
•    1/3 bögre sötét melasz
•     3 bögre liszt + egy kevés a nyújtáshoz
•    1 teáskanál szódabikarbóna
•    2 teáskanál őrölt gyömbér
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    1/2 teáskanál szegfűbors
•    1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a cukormázhoz:

•    1 és 1/2 evőkanál tojásfehérje
•    1/4 teáskanál friss citromlé
•    1 bögre por cukor
•    1 csipet borkő

A sütemények elkészítése:

1.    Fogj egy nagy keverőtálat, és verd puhára benne a vajat, a cukrot, az almaszószt.
2.    Add hozzá a tojást és a melaszt, majd keverd el ezeket is alaposan.
3.    Fogj egy másik nagy tálat, és keverd össze benne a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket.
4.    Öntsd hozzá a lisztes keveréket a cukros melaszhoz, és keverd össze az egészet alaposan.
5.    Oszd szét a tésztát két lapos golyóra, majd csomagold őket folpack fóliába, majd helyezd őket a hűtőbe legalább 2 órára.
6.    Ez után melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
7.    Szórd be egy jó adag liszttel a felületet, amin kinyújtod majd a tésztát.

hirdetes
8.    Egyszerre csak az egyik tésztagolyóval foglalkozz – közben a másikat hagyd a hűtőben.
9.    Nyújtsd a tésztát 3-6 mm-es vastagságúra.
10.    Vágj ki a tésztából tetszőleges formákat.
11.    Helyezd a kivágott formákat 3-5 cm-re egymástól egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt sütőtálcára.
12.    Helyezd a tálcát a sütőbe 10-12 percre

A cukormáz elkészítése

1.    Keverd össze a tojásfehérjét a citrommal.
2.    Add hozzá a por cukrot és keverd össze alaposan. Ha a keverék túl híg, adj hozzá több cukrot. Ha túl sok, akkor egy-két csepp citromlével hígítsd.
3.    Öntsd a keveréket egy süteménydíszítőbe, és nyomd rá a süteményekre, miután azok kihűltek.

4. Csokoládés-gránátalmás sütemény

Ha egyszer megkóstolod ezeket a csokoládés-gránátalmás finomságokat, többé sosem kérsz majd a bolti sütikből!

Hozzávalók:

•    2 bögre gránátalma mag
•    1 bögre kókuszliszt
•    1 teáskanál sütőpor
•    1/4 teáskanál só
•    2 közepes banán
•    1 táskanál dió- vagy olívaolaj

hirdetes
•    1 evőkanál vaníliakivonat
•    1 bögre nem ízesített kókusztej
•    1/4 bögre csokoládé darabkák (szabadon választható)
•    további 1/8 bögre gránátalma mag a díszítéshez

Elkészítés:

1.    Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
2.    Egy konyhai turmixban aprítsd fel a gránátalma-magokat, amennyire puhára csak tudod. Ez után szűrd le a pép levét egy aprószemű szűrővel, majd tedd félre. Ha fagyasztott magokat használsz, akkor a turmixolás előtt hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
3.    Fogj egy keverőtálat, majd keverd össze benne alaposan a kókuszlisztet, a sót és a sütőport egy kanállal.
4.    Turmixold össze a banánt, az olajat és a vaníliakivonatot pürés állagúra.
5.    Ez után öntsd a gránátalma leszűrt levét és a banánpürét a száraz hozzávalókhoz, és egy kanállal keverd őket össze alaposan tésztaállagúra.
6.    Végül hajtsd bele a csokoládédarabokat is a tésztába, és keverd össze azt még egyszer.
7.    Fogj meg egy evőkanálnyi tésztát és gyúrj belőle egy sima felületű golyót. Ez után óvatosan nyomd össze egy kicsit, majd helyezd a bélelt sütőtálcára. Csinálj így annyi golyót, amennyit kijön a tésztából. Ez után szórd rá a maradék gránátalma magokat a süteményekre.
8.    Helyezd a süteményeket a sütő középső szintjére, majd süsd őket 40 percig. Ez után kapcsold le a sütőt, de hagyd benne még két percig a süteményeket.
9.    Vedd kis a süteményeket a sütőből és hagyd kihűlni őket. Ez után a hűtőben tárold őket, légmentesen lezárva, legfeljebb 4-5 napig.
 

A következő oldalon mutatjuk az ínycsiklandó és egyben egészséges karácsonyi sütemények listáját! Most jönnek a legjobbak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód elhízás fitness gyümölcs kalóriabevitel méregtelenítés recept táplálkozás ünnep