Én nagyon szeretem a lángost, de sajnos már rég nem ettem, mert az elkészítési módja nem túl egészség barát. Ezért nagyon megörültem amikór megkaptam ezt a receptet. Ki is próbáltam és nagyon finom, ajánlom nektek is.
Hozzávalók:
(5 db átlagos méretű lángoshoz):
30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt kelt tésztákhoz
20 dkg zabpehelyliszt
1 dl natúr görög joghurt (szobahőmérsékletű legyen)
3,5 dl meleg (nem forró!) víz
2 dkg friss (!) élesztő
fél evőkanál himalaya só
kókuszolaj a sütéshez
Lángos készítése:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben elkeverjük és felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a liszteket a sóval és hozzáadjuk a görög joghurtot. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és apránként a maradék meleg vízzel összegyúrjuk. Nem túl lágy, egynemű tésztát kell kapnunk, amely elválik az edény falától. Ez után egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát és meleg helyen fél óráig pihentetjük. Ez idő alatt a tésztánknak kb. duplájára kell kelnie.
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ha megkelt a tésztánk, kiborítjuk zabpehelyliszttel enyhén megszórt gyúrótáblára, majd öt egyenlő részre osztjuk, majd a lángossütőben látott mozdulatokat utánozva kézzel kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk. (A kelt tészta állaga kézzel nyújtva sokkal jobb, puhább, lyukacsosabb lesz, mintha nyújtófát használnánk.)
A sütőpapírt ecset segítségével vékonyan megkenjük olvasztott kókuszolajjal és a – tepsi méretétől függően egy vagy több – kinyújtott lángos tésztát ráfektetjük. A tetejét szintén megkenjük vékonyan kókuszolajjal, majd a 220 fokra már előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Megfordítani nem kell, mert az alja egyszerre sül a tetejével. (Süthetjük bő, forró kókuszolajban is, de ez esetben át kell fordítani, ha az egyik oldala pirosra sült.) Ha a lángosok megsültek, megsózva, fokhagymával bedörzsölve vagy natúr görög joghurttal, reszelt sajttal tálaljuk.
Sütőben sült lángos kalória és szénhidráttartalma:
1 db 385 kcal, 48 gramm szénhidrát
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző