notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

hirdetes

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

VN
15 egészséges karácsonyi sütemény recept

5. Vaníliás spritz keksz Keto módra

A népszerű vaníliás kekszek egy gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú változata következik, egy kevés naranccsal és étcsokoládéval édesítve. Jöhet egy hatalmas, családi adag?

Hozzávalók:

•    4 bögre mandulaliszt
•    1/4 bögre kókuszliszt
•    1 teáskanál sütőpor
•    1/2 teáskanál só
•    1 bögre vaj, puhítva
•    1 és 1/4 bögre természetes édesítőszer
•    2 nagy tojás
•    egy nagy narancs lereszelt héja
•    2 teáskanál vaníliakivonat
•    85 g étcsokoládé a mázhoz

A sütemények elkészítése:

1.    Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és bélelj ki több sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal.
2.    Fogj egy közepes méretű tálat, és keverd össze benne a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a sütőport és a sót.
3.    Egy nagy tálban verd össze a vajat és az édesítőszert nagyjából 2 percig, hogy puha, bolyhos állaga legyen. Ez után add hozzá a tojásokat, a narancshéj-reszeléket és a vaníliakivonatot, majd ezeket is alaposan verd össze benne.
4.    A vajas keveréket öntsd hozz a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan keverd össze őket, tésztaállagúra.
5.    Fogj egy sütemény kinyomót, és töltsd fel a tésztával.
6.    Nyomd ki a süteményeket a használati útmutató alapján a bélelt tálcákra. Ha a tészta nem szakad el megfelelően a kinyomótól, mikor felemeled, akkor próbáld lenyomni a papírt valamivel.
7.    A kész süteményeket helyezd a sütőbe 12-14 percre, vagy amíg kezdenek megkeményedni, de még nem túl barnák a széleik. Még ez után is puhák lesznek majd.

hirdetes
8.    Legyenek kéznél az esetleges díszek (pl. cukorkák), amiket szeretnél ráhelyezni a süteményekre, mert ezeket rögtön az után kell felvinned rájuk, hogy kivetted őket a sütőből. Ez után hagyd 15 percig hűlni, majd helyezd át őket egy konyhai rácsra, ahol teljesen kihűlhetnek. 

A csokoládémáz elkészítése:

1.    Helyezz egy tálat egy lábas majdnem forró víz felé (az alja ne érjen hozzá a vízhez), majd béleld ki sütőpapírral.
2.    Szórd bele a tálba a csokoládédarabokat és kevergesd őket, amíg el nem olvadnak. Ha a csokoládé túl sűrű, hogy mázként használd, akkor keverj hozzá egy-egy teáskanál vajat vagy olajat, míg el nem éred a kívánt állagot.
3.    Mártsd a süteményeket az olvadt csokoládéba úgy, hogy csak az aljukat érje. A felesleges csokoládét egy villával húzd le a sütemények aljáról, a villát pedig ütögesd a tál széléhez, hogy lecsepegjen róla a maradék. Természetesen ízlés szerint akár az egész süteményeket is csokoládéba márthatod.
4.    Helyezd a süteményeket egy papírral bélelt sütőtálcára, majd hagyd, hogy megkeményedjen rajtuk a csokoládé.

6. Harapnivaló fűszeres melaszsütemény

Nem tudunk hibáztatni, ha fennakadt a szemed a furcsa megnevezésen, azonban ez a sütemény tényleg azt nyújtja, amit ígér. Próbáld ki, mert lehet, hogy ez lesz az új kedvenced!

Hozzávalók:

•    1/2 bögre sima liszt
•    1/2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
•    3/4 teáskanál szódabikarbóna
•    1/2 teáskanál fahéj

hirdetes
•    1/4 teáskanál szerecsendió
•    1/4 teáskanál gyömbér
•    1 csipet szegfűszeg (ízlés szerint)
•    1/4 teáskanál só
•    6 evőkanál vaj, puhítva
•    1/2 bögre barna cukor
•    2 evőkanál fekete („blackstrap”) melasz
•    1 nagy tojás
•    2-3 evőkanál fehér cukor

Elkészítés:

1.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Bélelj ki két sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal.
2.    Fogj egy tálat, és keverd össze benne a liszteket, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
3.    Egy másik tálban verd össze alaposan a puhított vajat és a barna cukrot. Ez után keverd hozzá a tojást és a melaszt is, és ezeket is keverd bele jól a cukros vajba.
4.    Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat két adagban, majd keverd össze őket alaposan.
5.    Gyúrj evőkanál méretű golyókat az így összeállt tésztából, majd forgasd meg őket a fehér cukorban, mielőtt a sütőtálcára helyeznéd őket.
6.    Süsd a süteményeket 11 percig, közben pedig félidőnél egyszer fordítsd meg a tálcákat, hogy a tetejük egyenletesen süljön. Ez után hagyd őket a tálcákon hűlni néhány percig, mielőtt áthelyeznéd a süteményeket egy konyhai rácsara.

A következő oldalon mutatjuk az ínycsiklandó és egyben egészséges karácsonyi sütemények listáját! A legnagyobb kedvencünk a következő oldalon van!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód elhízás fitness gyümölcs kalóriabevitel méregtelenítés recept táplálkozás ünnep