notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

hirdetes

15 egészséges karácsonyi sütemény, amikről senki sem fogja megmondani, hogy nincsenek tele cukorral

VN
15 egészséges karácsonyi sütemény recept

7. Fehér csokoládés borsmentás sütemény

Ez a sütemény teljes kiőrlésű lisztből készül, ami a hagyományos liszt egy egészségesebb alternatívája. Az ízekről különféle csokoládék, borsmenta és némi vanília gondoskodnak.

Hozzávalók:

•    3/4 bögre teljes kiőrlésű fehér búzaliszt
•    1/2 bögre sima liszt
•    1/2 bögre nem édesített kakaópor
•    1 teáskanál szódabikarbóna
•    1/8 teáskanál só
•    1/2 bögre sózott vaj, puhítva
•    3/4 bögre barna sűrűn megrakott barna cukor
•    1 tojás
•    1 tojás sárgája
•    1 teáskanál vaníliakivonat
•    110g fehér csokoládé
•    4 evőkanál fehér porcukor (ebből 2 evőkanál a sütemények bevonatához kell)

Elkészítés:

1.    Egy kisméretű tálban keverd össze benne a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót.
2.    Egy közepes méretű tálban verd krémesre a vajat és a barna cukrot.
3.    Ez után verd hozzá a cukros vajhoz a vaníliát és a tojásokat.
4.    Lassan öntsd hozzá a lisztes keveréket és verd őket össze alaposan.
5.    Helyezd legalább két órára (vagy akár egész éjszakára) a keveréket a hűtőbe.
6.    Melegítsd elő a hűtőt 175°C-ra.
7.    „Csomagolj” be egy darab fehér csokoládét egy evőkanálnyi tésztába, majd forgasd meg azt a porcukorban és helyezd egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt sütőtálcára. Csinálj annyi kis „bonbont” amennyit a hozzávalókból tudsz.
8.    Süsd nagyjából 8 percig a süteményeket, de már 6 perctől nézegesd sűrűn, hogy nem-e készültek már el. Akkor tekinthetők késznek, ha kicsit felpuffadnak és megtöredezik a tetejük, de még puha az állaguk. Ne süsd őket túl, nehogy túl kemények és szárazok legyenek.
9.    Vedd ki őket a sütőből és hagyd, hogy 10 percig hűljenek, mielőtt áthelyeznéd őket egy hűtőrácsra.

hirdetes

8. Mandulás-gyömbéres sütemény

Mindössze néhány egyszerű hozzávalóval ez a karácsonyi mandulás-gyömbéres sütemény az egyik legegyszerűbben elkészíthető recept, amivel idén találkoztál!

Hozzávalók:

•    1 bögre mandulaliszt (blansírozott mandulából)
•    1/4 teáskanál gyömbértészta-fűszerkeverék (2 adag őrölt szegfűbors, 2 adag őrölt fahéj, 2 adag őrölt gyömbér, 1 adag őrölt szegfűszeg, 1 adag őrölt szerecsendió, 1 csipetnyi feketebors)
•    1 és 1/2 evőkanál juharszirup
•    1/4 teáskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.    Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra, és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
2.    Keverd össze a lisztet a fűszerkeverékkel, majd öntsd hozzá a juharszirupot. Keverd össze alaposan a hozzávalókat, és az így kapott tésztából gyúrj egy nagy golyót. Ha a tészta túlságosan ragad, akkor adj még  hozzá egy kanál mandulalisztet.
3.    A tésztát könnyebb lesz megformálni, ha előtte 1-2 órára lehűtöd, de ez nem szükséges a recepthez.
4.    Vágd le egy nagy cipzáras tasak két oldalát, és helyezd bele a tésztát. Fogj egy sodrófát, és nyújtsd ki a tésztát nagyjából 6 mm vastagságúra.
5.    Válaszd ki kedvenc süteményformáidat, és kezdd el kivágni őket ki a tésztából.
6.    Ha szeretnél aranyszínű csillogást adni a süteményeknek, akkor kend be őket egy tojás sárgájába mártott konyhai ecsettel.
7.    Helyezd a süteményeket a sütőtálcára, majd süsd őket 8-12 percig, vagy amíg a széleik aranyszínűre nem sülnek.

9. Cukros-fűszeres mandulalisztes sütemény

Egy egyszerű de nagyszerű sütemény gabonafélék felhasználása nélkül, egészséges zsírokkal!

Hozzávalók:

•    2 és 1/4 bögre mandulaliszt
•    1 evőkanál nyílgyökér- vagy tápiókaliszt (vagy zabliszt) – egyes helyeken a tápiókalisztet „tápióka keményítőként”, a nyílgyökérlisztet pedig „nyílgyökér keményítőként” találod meg.

hirdetes
•    1/2 teáskanál szódabikarbóna
•    1/2 teáskanál sütőpor
•    1 csipet kóser só
•    1 teáskanál fahéj
•    1/2 bögre vaj vagy finomított kókuszvaj/kókuszolaj, puhítva de nem folyósan
•    1 bögre kókuszcukor
•    1 tojás
•    1 teáskanál vaníliakivonat
•    egy kevés nádcukor

Elkészítés:

1.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Fogj egy kis tálat, és szitáld össze benne a mandulalisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd tedd félre.
2.    Egy másik tálban melegítsd fel a vajat vagy olajat, de ne annyira, hogy elolvadjon, majd keverd össze egy keverőtálban a cukorral, a tojással és a vaníliakivonattal.
3.    Egy kézi turmixszal verd össze alacsony fokozaton a keveréket, hogy krémes állagú legyen.
4.    Továbbra is alacsony fokozaton öntsd hozzá a lisztes keveréket is. Keverj hozzá egy evőkanál tápiókakeményítőt vagy nyílgyökérkeményítőt.
5.    Keverd tovább a tál tartalmát, majd helyezd a tésztát a hűtőbe 30 percre.
6.    Ez után gyúrj golyókat a tésztából és forgasd meg azokat egy kis nádcukorban. Cukor helyett fahéjat is használhatsz. Helyezd a golyókat egy kikent sütőtálcára.
7.    Süsd 12-15 percig a golyókat, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. 10 perc után kezdd el ellenőrizgetni őket.
8.    Vedd ki a tálcát a sütőből és hagyd hűlni a süteményeket 15 percig.
 

A következő oldalon mutatjuk az ínycsiklandó és egyben egészséges karácsonyi sütemények listáját! Még mindig vannak nagyon jó receptek a listán, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód elhízás fitness gyümölcs kalóriabevitel méregtelenítés recept táplálkozás ünnep