A karácsony közeledtével bizonyára te is azon töröd a fejedet, hogy milyen finomságokkal teremts ünnepi hangulatot a konyhában. Persze remélhetőleg az is fontos számodra, hogy amit eszel (és amit családodnak készítesz), az ne csak finom, hanem egészséges is legyen. Szerencsére ez a két tulajdonság könnyedén párosítható egymással, és az alábbi karácsonyi sütemény receptek pontosan ezt kínálják majd!
![15 legjobb egészséges karácsonyi sütemény recept 15 egészséges karácsonyi sütemény recept](/kep/730x400/10010661.jpg)
1. Karácsonyi gluténmentes csokoládés sütemény
Ha egy gluténmentes finomságra vágysz, vagy valamelyik gluténérzékeny barátodnak szeretnél kedveskedni idén karácsonykor, akkor ez a recept neked szól!
Hozzávalók a süteményhez:
• 1 bögre gluténmentes liszt
• 1/3 bögre kakaópor
• 1/4 teáskanál só
• 1 bögre „light” vaj (tehát olyan vaj, aminek a zsír- és koleszterintartalma is fele annyi, mint a hagyományos vajé)
• 1/3 bögre cukor
• 1/3 bögre természetes ízesítő
• 1 tojás fehérje
• 1 egész tojás, különválasztott fehérjével és sárgájával
• 2 evőkanál nem ízesített mandulatej
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1 bögre pekándió, feldarabolva
Hozzávalók a karamellhez:
• 14 db puha karamell vagy 1 bögrényi karamelldarabaka
• 2 evőkanál 36-40%-is tejföl
Elkészítés:
1. Válassz egy tetszőleges gluténmentes lisztet magadnak.
2. Keverd össze a lisztet, a kakaóport és a sót egy közepes méretű tálban, majd tedd félre.
3. Verd össze a vajat, a cukrot és az édesítőt közepes fokozaton, míg bolyhos állagot nem kapsz (nagyjából 2 percig).
4. Add hozzá a keverékhez a tojás sárgáját, a mandulatejet és a vaníliakivonatot, majd keverd őket össze.
5. Ez után állítsd gyengébb fokozatra a robotgépet vagy kézi turmixot, és ezzel a fokozattal add hozzá a lisztes keveréket is az édesített vajhoz, míg jól össze nem keverednek.
6. A kész tésztát csomagold folpack fóliába, majd helyezd a hűtőbe nagyjából 1 órára, hogy megkeményedjen.
7. Egy óra elteltével melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal. Ezt egyelőre tedd félre.
8. Fogd a megszilárdult tésztát, és gyúrj belőle 2-3 cm-s golyókat.
9. Verd habosra 2 tojás fehérjét egy kis tálkában.
10. Egy másik tálkába öntsd bele a felvágott pekándiókat, és helyezd azt a tojásfehérjés tál mellé.
11. Fogj egy golyót és mártsd bele teljesen a tojásba. Ez után forgasd meg a pekándióban, hogy minden. Ismételd meg ezt az összes golyóval.
13. Fogj egy teáskanál is kisebb mérőkanalat, és óvatosan nyomd be vele a golyók tetejét, mintha egy-egy kis kráter lenne mindegyiken. Ettől a sütemények laposabbak lesznek egy kicsivel.
14. Helyezd a süteményeket az előmelegített sütőbe nagyjából 12 percre.
15. Miután kivetted őket a sütőből, a kész sütemények tetején óvatosan nyomkodd le újra, hogy valamivel mélyebbek legyenek rajtuk a kráterek. Tedd félre a süteményeket, hogy kihűlhessenek.
16. Miközben a sütemények hűlnek, olvaszd meg a mikróban a karamell és 2 evőkanál tejszín keverékét, és közben időnként keverd is meg azt. Nagyjából 1-2 percnyi melegítésre lesz szükség.
17. Öntsd az olvadt tejszínes karamellt a süteményekbe, és hagyd hűlni őket még legalább 10 percig.
18. A kész süteményeket további édességekkel díszítheted, például egy kis olvasztott csokoládéval.
2. Karamellás-almás-gyömbéres sütemény Paleo módra
A Paleolit étrendnek is megvannak a maga finomságai, és még különleges, nehezen beszerezhető hozzávalókra sem lesz szükséged!
Hozzávalók a karamellás szószhoz:
• 1/2 bögre kókuszcukor
• 2 és 1/2 evőkanál vaj (lehetőleg fűvel etetett marhából)
• 1/4 bögre teljes zsírtartalmú kókusztej
Hozzávalók a süteményekhez:
• 1/4 bögre kókuszolaj, olvasztva
• 1 bögre kókuszcukor, plusz egy kevés a bevonathoz
• 1 nagy tojás sárgája
• 2 evőkanál + 2 teáskanál melasz
• 1 és 1/2 bögre + 1 evőkanál apróra őrölt mandulaliszt
• 1/4 bögre szitált kókuszliszt
• 1 és 3/4 szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál só
• 1/2 evőkanál őrölt gyömbér
• 2 teáskanál fahéj
A karamellszósz elkészítése:
1. Fogj egy nagy méretű tepsit és helyezd közepes lángra. Keverd benne össze a karamellszósz összes hozzávalóját, amíg jól össze nem keverednek puha állagúra.
2. Forrald fel és kevergesd rendszeresen, hogy a szósz besűrűsödjön (nagyjából 3-4 percig).
3. Öntsd át a keveréket egy tálba és azonnal helyezd azt a hűtőbe, hogy lehűljön és még sűrűbb legyen az állaga.
A sütemények elkészítése:
1. Fogj egy nagy tálat, és verd össze benne az olvasztott kókuszolajat és a kókuszcukrot, míg a cukor át nem veszi a nedvességet.
2. Keverd bele a tojásfehérjét és a melaszt, majd verd össze újra a hozzávalókat, hogy selymes, puha állagot alkossanak.
3. Add hozzá a tál tartalmához a maradék hozzávalókat (az almadarabokon kívül) és keverd őket addig, míg sűrű tészta állagúvá nem állnak össze.
4. Add hozzá a feldarabolt almát, és kevergesd őket addig, míg egyenletesen el nem keverednek a tésztában.
5. Helyezd a tálat a hűtőbe 10 percre, hogy könnyebb legyen összegyűrni a tésztát.
6. Miután a tészta lehűlt, melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és bélelj ki két sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal. E mellett szórj némi kókuszcukrot egy alacsony, peremes tányérba.
7. Gyúrj a tésztából nagyjából teáskanál méretű golyókat, majd forgasd meg őket a kókuszcukorban, Ez után helyezd őket a sütőpapíros tálcákra és óvatosan nyomd le őket egy kisebb kanállal, hogy laposabbak legyenek.
8. Helyezd a sütőbe a tálcákat és süsd addig a süteményeket, amíg széleik enyhén aranybarna színűvé nem válnak. Ez nagyjából 15 percet vesz majd igénybe. Készülj fel rá, hogy megdagadnak majd, miközben kihűlnek. Hagyd őket kihűlni.
Ha szeretnéd elrakni a süteményeket későbbre, akkor helyezd őket a hűtűbe, hogy a karamell szilárdabbá váljon és ne folyjon szét, mikor később egymásra helyezed őket.