notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sportrehabilitáció? Minden, amit tudnod kell! – Interjú Mádai Emesével

hirdetes

Interjú a sportrehabilitációról Mádai Emesével!

Bartók Vivien
Interjú a sportrehabilitáció egyik kiváló szakemberével, Mádai Emesével!

A regenerációs idő szövettípusonként különbözhet, azonban az akut fázist követően – mely legtöbbször az első 5 napot jelenti – mielőbb meg kell kezdeni a rehabilitációt. Sajnos igen sok esetben, ha a sportoló sokáig pihenteti az adott végtagot, sem szűnik meg a panasza és/vagy fájdalma, illetve vannak olyan esetek is, amikor kifejezetten káros a sérült testrész mellőzése, így a túlzott pihentetéssel többet árt, mint használ a felépülésének.

VZ: Rengeteg profi és hobbisportoló szenved krónikus fájdalmaktól, akik azt gondolják, hogy ez természetes velejárója az edzéseiknek. Találkoztál már ilyen esetekkel?

Mádai Emese: Engedd meg, hogy egy egyszerű példával éljek. Ha a gyermeked fut és elesik, mit teszel? Nyilván nem kéred, hogy ne fusson hátralevő életében, azonban nem is hagyod kezelés nélkül a horzsolásokkal teli kis bőrét. Véleményem szerint a sport ugyanilyen. Azért mert történhetnek kisebb-nagyobb sérülések, nem kell abbahagyni az adott tevékenységet, pusztán végig kell gondolni, hogy mit hibázhattunk és a jövőben hogyan kerülhetnénk el az újabbakat.

hirdetes

Ha pedig már megtörtént, mindenképp érdemes figyelmet fordítani rá, vagy pedig szakmai segítséget kérni a felépüléshez. A struccpolitika csak egy későbbi, még nagyobb sérülés lehetőségét hordozza magában.

VZ: Milyen céllal keresnek meg általában az emberek a rehabilitáció során? Mik a leggyakoribb panaszok?

Mádai Emese: Súlyzós edzést végzők körében az egyik leggyakoribb panasznak a vállfájdalom, illetve a váll ízületi kattogás mondható, míg irodisták esetében egyértelműen a porckorongsérv; de ezeken kívül is számos problémával fordulnak hozzám klienseim, kezdve a térdszalag szakadástól egészen a gerincferdülésig.

hirdetes

Széles a repertoár.

VZ: Mi a célja a sport rehabilitációnak?

Mádai Emese: Nem pusztán a sérülésből való felépülés biztosítása, hanem az adott sportágba történő minél sikeresebb visszaállítás is. Egy adott műtétet követően a gyógytornászok segítik a gyógyulási folyamatot, azonban tőlük nem elvárható, hogy minden sportági sajátosságot ismerjenek az erőemeléstől kezdve, a vízilabdán át, egészen a teniszig.

Véleményem szerint a jó rehabilitáció egyértelműen csapatmunka, mely során kézről-kézre adják a sportolót a felépülés különböző szakaszaiban az adott szakembernek, míg végül vissza nem kerül az edzőjéhez.

 

A következő oldalon folytatódik a cikk, ne felejts el lapozni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Edzésmódszerek

  Az a tervszerű eljárás, amely az edzéscélnak megfelelően határozza meg az edzés... Tovább

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség egészség egészséges életmód életmód fitness mozgás sport