notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Londonban ment rúdtáncot oktatni

hirdetes

Minisztériumból ment Londonban rúdtáncot oktatni

vitalzone.hu

Nem mindennapi utat járt be már eddig is a harmincas éveiben járó Rákli Veronika, de az is egyedi, hogy egy olyan, akrobatikus és sportolói kvalitásokat igénylő mozgásstúdió-kezdeménye van, amelynek az irányvonala a mozgásterápia. Ezt pedig, állítja, jelenleg Magyarországon nem csinálja senki rajta kívül. Ő is Londonban dolgozik ezen. Hogy is van ez?

A minisztériumból Londonba

Nem sokan vágnák sutba biztos karrierjüket, hogy aztán belevágjanak egy olyan, előítéletekkel is terhelt tevékenység mozgásterápiává fejlesztésébe, mint a rúdtánc, amit aztán Londonban próbálnának sikerre vinni. Rákli Veronika pont erre vállalkozott.


Veronika tanárként, aztán rádiós szerkesztőként, illetve tévéműsorokban is dolgozott, majd a közigazgatásban szövegíróként (többek között Gyurcsány Ferencnek) és sajtótitkárként tevékenykedett. Az államigazgatásban eltöltött időben a biciklis-KRESZ kialakításában és a Panelprogramban is szerepet vállalt, azonban 30 évesen – hangsúlyozza, etikai okokból – otthagyta az akkori közlekedési minisztérium államtitkárságát.


Már akkor tudta, hogy olyan hivatást akar kitanulni, amely emberek életminőségének a javulásához járul hozzá a mozgáson, illetve a testtel való foglalkozáson keresztül. Az Egyesült Államokban nyelvtanulás céljából töltött idő alatt találkozott először a rúdtánccal: a nyelvtanfolyamra egy rúdtáncos lány is járt, aki inkább bárokban űzte az ipart, és egy táncterapeuta is, aki végül lecsábította egy edzésre. Veronikát, akinek gerincferdülése miatt gyerekkorában fűzőt kellett hordania, meggyőzte, hogy a rúdtánc inkább mutat rokonságot a táncművészettel és a sporttal, mint a sztriptízzel, ahonnan a ma már olimpiai sportági besorolásra esélyes tevékenység eredeztethető. Ahhoz azonban, hogy táncterapeutaként dolgozzon, Veronikának meg kellett találnia azt az iskolát, ahol elérhető áron megkapja a megfelelő képesítést.

© Facebook / Floating Fitness


Londonban kötött ki két év múlva, ahol felvették a Goldsmiths University of London mozgásterapeuta-képzésére. Most pedig ennek az egyetemnek a tornatermében működteti rúdtáncvállalkozását. „Irreálisan elszálltak Londonban a bérleti díjak, nekem ráadásul nagy területre volt szükségem, hatalmas belmagassággal. A megoldást az egyetem gym menedzserével való megegyezés hozta el, így a tornatermet most óránként 25 fontért bérlem, persze a helyiséget is át kellett alakítani, beépíteni a rudakat” – magyarázza Veronika. Az egyetemi tornaterem melletti döntést az is motiválta, hogy a kisvállalkozást semmi esetre se mossák össze a night clubos sztereotípiával. Veronikaugyanis – ahogy mondja – versenyre készít, és sportolókat nevel.

hirdetes


Nem olcsó mulatság


„Az anyagok beszerzésének költsége elenyésző ahhoz képest, amit az engedélyeztetései folyamatok sokasága emésztett fel: statikust kellett hívni, speciális munkákra szakosodott szakikat, biztosítást kötni, ami nemcsak egy csomó pénzbe, de időbe is került. Magyarországon még biztosítás sem kötelező egy rúdtánciskola nyitásához, pedig a sérülékenység szempontjából az extrémsportokkal vetekszik. Ha valaki meghalna egy balesetben, ott állnának felette, hogy kinek a felelőssége” – szemlélteti Veronika, hogy a londoni vállalkozásindítás nehézségei ugyanakkor indokoltak.

hirdetes


„Az idén márciusi nyitásban öt év munkám van, de így is csak az egyetemi kapcsolatoknak köszönhetően működik a dolog, ha üzlethelyiséget kéne bérelnem, akkor három hét után bezárhatnék” – jelzi Veronika, hogy azért Londonban sem egyszerű az élet. Jelenleg heti négy órát tart, ebből kétszer az úgynevezett pole dance fitnesst, ami a rúdtánc sportági elnevezése, ahol már egyáltalán nem kapnak szerepet az erotikus elemek, és kétszer "aerial yogát", ahol függőágy segítségével végeznek jógagyakorlatokat.

© Facebook / Floating Fitness


Jelenleg 15 fő körüli a létszám, a diákok 15 fontot – 6500 forintot – fizetnek egy óráért, a normál jegy pedig egy húszas – 8500 forint –, ami mutatja, hogy a rúdtánc nem egy olcsó dolog. Persze többalkalmas bérlettel az árak is valamelyest kedvezményesebbek, de mélyen a zsebébe kell nyúlnia, aki a rúdon akar pörögni. Egyelőre a heti néhány alkalmon megtelik a terem, bár – mivel a tanítványok többsége diák – a biznisz is szezonális. „A márciusi nyitást követően szépen gyarapodott a létszám, de a nyári szünet miatt most kicsit elapadt az érdeklődés” – mondja, de hozzáteszi, hogy szeptemberben mindig egy nagy vásárral indul az iskolakezdés, ahova mindenki kitelepül a standjával, hogy a beérkező gólyák lássák a lehetőségeket. Itt természetesen Veronika Floating Fitnesszével is találkozhatnak majd, ami reményei szerint nagy lökést fog adni az üzletnek.
Úgy képzeli, 4-5 évre lesz szükség, amíg úgy megy majd a szekér, hogy ő hátradőlhessen. De addig is tovább bővítené a szolgáltatások körét, a masszást is bevonná a portfólióba, sőt már megkezdte a tárgyalást uszodákkal is, hogy a még Magyarországon elsajátított vízi masszást, a Watsut is felvegye a sorba, októbertől pedig indul az aerial yoga gyerekeknek. A végcél pedig a táncterápia, aminek lényege, hogy a mozgáson keresztül dolgoznak fel lelki problémákat. Ehhez a végzettsége már megvan, azonban gyakorolni csak két év egészségügyben szerzett tapasztalattal lehet, így most folyik a munkakeresés, hogy a rúdtánc, a rádiózás és a masszás mellé még egy teljes munkaidős állást is betegyen.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Kálium

A kálium a makroelemek közé tartozik és a három legfontosabb olyan ásványi anyag közé... Tovább

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok egészség egészséges életmód fitness mozgás