notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi a CrossFit? Mi a CrossFit edzési módszer? Miért jobb, mint a testépítés, a gyúrás a body building? Hogyan kezdj hozzá?

hirdetes

Mi a CrossFit?

Roly
Mi a CrossFit edzési módszer? Miért jobb, mint a testépítés, a gyúrás a body building? Hogyan kezdj hozzá?

A CrossFit komplex gyakorlatokból áll, amelyeknek célja, hogy az egész testet egyszerre megdolgoztassa, a lábujjaktól a nyakig! Ez az edzés nem koncentrál külön-külön egyes izomcsoportok fejlesztésére. Az izom csoportok külön-külön való izolálása nem célra vezető, ha igazán ki szeretnénk használni a testünkben rejlő potenciált. 

A legtöbb testépítéssel hobbi szinten foglalkozó ember elköveti azt a hibát, hogy csak a pólóban is jól látható izmait edzi rendszeresen. Főleg a kar, mell, váll és felső hátizmokat szeretik edzeni, valószínűleg azért is mert ezekkel a gyakorlatokkal még a komfort zónájukon belül maradnak és jórészt nem is izzadnak (ha igen, az csak az edzetlen keringésük miatt van) ezzel kényelemben tartván magukat. A lábuk és a derekuk szinte teljesen edzetlen marad, pont az, ami egy ember erejét a legnagyobb százalékban befolyásolja.  

hirdetes

Ezt a jelenséget talán az olimpiai súlyemelőkön keresztül lehet a legjobban elmagyarázni. Gondoljunk bele, a kar, vagy épp a váll izmai alap esetben is jóval kisebb erőleadásra képes, mint a hát és láb izmai, és ez edzéssel és edzés nélkül is így marad. Az olimpiai súlyemelőknek is a teljes testük erejére szükség van, ez érthető is, hiszen sokszor 200kg feletti súlyokat juttatnak a fejük fölé. Ha megfigyeljük, hogyan kivitelezik, a gyakorlatot láthatjuk, hogy a munka nagy részét a hát és láb munkával végzikHogyan is tudnánk erősek lenni, ha pont testünk legerősebb pontjait hagyjuk edzés nélkül… 

hirdetes

A Crossfit gyakorlataiban éppen ezért, szinte mindig szerepel a hát és láb munka. Ezt elég jól szemlélteti a Thruster nevű gyakorlat, ami az egyik kedvencünk. Tulajdon képen a CrossFit-ben ez az egyik váll edzés csak épp a nyomások előtt még guggolni is kell a súllyal! Megfigyelhetjük, hogy a könyök előre néz nem pedig oldalra, ezzel sokkal természetesebb mozgást végez a váll ezzel kímélve az izületeket. A tesépítők kifelé tartott könyökkel vállaznak, hamar tönkre is megy a váll izületük.  Íme:

crossfit

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra