notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen az ideális diéta?

Habzsolás és fogyás kettős vágya: milyen az ideális diéta?

vitalzone.hu
hirdetes

Fogyókúráink sikertelenségei gyakran abból fakadnak, hogy racionális érvekkel próbáljuk egészséges táplálkozásra bírni önmagunkat, miközben az evési szokásokat inkább irracionális érzelmi tényezők szabályozzák. A megoldás szinte túl egyszerűnek tűnik.

Habzsolás és fogyás kettős vágya

Az ember régóta tudja, hogy enni jó, de sokat enni még jobb. Boldogságfalváról meséltek történeteket a középkorban, ahol az étel soha nem fogy el, a szőlőt kolbásszal kötözik, s a búzamezők sült hússal vannak beterítve. Erről szól számos gyerekmese is, a mindent járó malmocskáról, a mézeskalácsházról, kolbászból készült kerítésről, a bőségszaruról.


Ma már azt lehet mondani, ez a régi álom a világ gazdagabbik részében megvalósult. Elérkeztünk Boldogságfalvára, ahol már nem társadalmi kiváltság a változatos étel, a bőséges étkezések és a kövér test. Megváltozott az ételekhez való viszonyulásunk is, már nem az éhezéstől, hanem a túlzott fogyasztás veszélyeitől tartunk. Az önmegtartóztatás ma sokkal nehezebb, mint régen volt, mert az ennivaló olcsó, könnyen beszerezhető. A nyugati jólétben az éhínség réme eltűnt, a gazdag országokban a hiánybetegségeket fokozatosan a túlzott fogyasztás okozta betegségek váltják fel.


Átléptünk a jólét és bőség eddig sosem tapasztalt korszakába, amelyre leginkább a mértéktelenség és a szélsőségesség jellemző: túl sok, túl változatos, túl nagy adag élelmiszerek, extrém testű (extrém kövér, sovány vagy éppen izmos) emberek, és szélsőséges diéták, gyorsételek és készételek.

hirdetes


A kettős vágy


Korunkban egyaránt jelen van a szenvedélyes habzsolás és a fogyás vágya, amely miatt sajátosan tudathasadásos a mai társadalom viszonya az ételhez. Míg a világ egyik felén még ma is éheznek, a másik felén egyre emelkedik az elhízottak száma. Egyre többet fizetünk az újabb és újabb hatástalan fogyasztómódszerekre, miközben egyre többet költünk a túlsúllyal összefüggő betegségek gyógyítására is.


hirdetes
Az evésnek és az étkezésnek ez a sajátosan emberi kettősége megjelenik a mai szépségideálokban is. Amellett, hogy egyre nő az elhízottak száma, a mai kornak a karcsúság és a testi szépség lett a rögeszméje. Érthető is, hogy a soványság kultuszának ez a széleskörű elterjedése és népszerűsége csak egy olyan korban és csak abban a gazdag társadalomban lehetséges, ahol az emberek sokat esznek, vagy legalábbis sokat ehetnek.


A média és a fogyasztói társadalom folyamatosan sulykolja belénk, hogy a külső megváltoztatható és csak rajtunk múlik, hogy megvalósítjuk-e ezeket az ideálokat. A soványsághoz pozitív asszociációk társulnak, elhisszük, hogy aki vékony, az egyben boldog, sikeres és egészséges is. Ezzel párhuzamosan a túlsúlyos személyeket negatív tulajdonságokkal ruházzuk fel, úgy gondoljuk, hogy a tökéletlen test tökéletlen személyt takar. Az elhízottakkal szembeni előítélet ma már olyannyira erős, hogy egy 2006-os meglepő amerikai kutatási eredmény szerint az emberek három évet vagy akár még többet áldoznának az életükből, ha olyan súllyal élhetnének, amilyennel szeretnének.


Az irreális testideál miatt azonban nemcsak a túlsúlyosok, hanem a normális testsúlyú és testalkatú fiatal nők és férfiak is egyre gyakrabban érzik magukat kövérnek, s lesznek evészavarosok, testképzavarosok. Így egyre gyakoribbak az olyan szélsőségesen étkezők, mint az aszkéta anorexiás, a mohó bulimiás, vagy a túlzott tökéletességre törekvő ortorexiás. Tehát egyik végletből a másikba esünk; úgy tűnik, az étellel való mértékletes és tudatos viszonyulás nyitját még nem sikerült meglelnünk.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Fogyókúra fogyinapló segítsévével

2019-11-18

Fogyókúra fogyinapló segítsévével

Sokunkkal előfordult már, hogy elakadt a kilók elleni harcban, vagy pusztán csak képtelen rávenni magát egy kis plusz testmozgásra. A tudatos fogyásnak nélkülözhetetlen része a folyamatos kontroll. Egy fogyókúrás napló összeállítása segítséget nyújthat abban, hogy napról-napra nyomon kövessük az alkalmazott diéta hatásosságát

Életet mentett a juice-diéta

2019-10-04

Életet mentett a juice-diéta

A zöldség- és gyümölcslevek mentették meg Joe Cross életét, akinek lassan kultusszá váló juice programját milliók követik. Nem találta fel a spanyol viaszt, csak éppen formába itta magát. Egy pár napot esetleg mi is rászánhatunk, mondjuk, az új fürdőruha kedvéért.

8000 kalória per nap: így is lehet készülni egy Oscar-díjas szerepre

2019-10-02

8000 kalória per nap: így is lehet készülni egy Oscar-díjas szerepre

Az amerikai mesterlövész főszerepe miatt Bradley Cooper több mint 18 kilót szedett fel. Az Oscar-díjra jelölt színész esete nem egyedülálló Hollywoodban, egy-egy szerep kedvéért Christian Bale vagy Matthew McConaughey is keményen megdolgozott, nem is beszélve Renée Zellweger-ről, aki a Bridget Jones miatt vállalt be jónéhány plusz kilót.

Az öt leghülyébb diéta és a ráadás

2019-09-06

Az öt leghülyébb diéta és a ráadás

Az ember, különösen, ha nőből van, régóta keresi a megoldást arra, miképpen lehetne könnyen, gyorsan vékonyabb. A könnyed fogyás Szent Grálja az energia megmaradás törvényébe zárva, továbbra is várat magára. Nincs sárgaköves út, akad helyette jó néhány furcsábbnál furcsább útleágazás.

5:2 - íme egy újabb csodadiéta, ami minden másra is jó

2019-09-06

5:2 - íme egy újabb csodadiéta, ami minden másra is jó

Egy olyan diéta hódít, amitől nem csak fogyni lehet, de az egész életet átformálni. Pedig az 5:2 mozgalom egy szimpla böjtnek indult.

Mikor kell fehérjét fogyasztani?

2019-05-20

Mikor kell fehérjét fogyasztani?

Mindannyiunk számára szükség van fehérjebevitelre, hogy egy kiegyensúlyozott étrend mellett egészségesek maradhassunk. Bizonyos okokból érdemes több fehérjét fogyasztanunk, köztük fogyás és izomnövelés során. Ugyanakkor azt is fontos meghatározni, hogy melyik a legjobb időpont a fehérje fogyasztására.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

T-sejtek

A nyirokrendszerünkben keringő limfociták két részből állnak, a B-sejtekből és a... Tovább

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 5.0

akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás étrend fitness fogyás fogyókúra gyümölcs kalóriabevitel