notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a halételek fogyasztása? - 7 isteni halétel, amire nem tudsz nemet mondani!

hirdetes

7 isteni finom halétel recept, amire nem tudsz nemet mondani!

Bartók Vivien
Ezért fontos a hal fogyasztása! Íme 7 isteni hal recept!

Mennyi zsírt kellene fogyasztanunk?

Amit mindannyian tudunk, hogy nagy energiatartalmúak, raktározódnak, illetve az elhúzódó terhelések valamint a regenerációs folyamatok domináns energiaszolgáltói. Néhány sejtféleség nem képes energiaszolgáltatóként felhasználni őket (vörösvértestek, fehérvérsejtek, csontvelő sejtek, agyi sejtek, mellékvesevelő). Égéshőjük pedig 9,3 kcal/gr.

A felvett energia maximum 30 %-a származzon zsírból, azaz az étrend összeállításakor számokkal így néz ki:

  • 10% többszörösen telítetlen
  • 10-15% egyszeresen telítetlen
  • 5-10% telített

Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására, kettőt kivéve: a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav, valamint az alfalinolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav. Ezeket az étrendből kell fedezni, ezért „esszenciális zsírsavakként” nevezik őket. ALA valamint LA a növényekben valamint magolajokban (repce, dióolaj) is megtalálható. A rövidítés ismerős lehet a táplálék-kiegészítőkről.

hirdetes

A dokozahexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) az omega-3 zsírsavak közé tartozik, melyeknek természetes forrásai a tengeri halak (mind lazac, makréla, hering), lenmag, mandula, dió.

Érted már, hogy miért olyan fontos a szervezet egészséges működéséhez a halakban található tápérték?

Íme a 7 finom és nem utolsó sorban DIÉTÁS halétel recept, négy kiadós adagnak megfelelő mennyiségben:

Egészséges zöldséges hal receptje

Hozzávalók:  

  • 50 dkg hal  
  • 20 dkg édesburgonya  
  • 20 dkg sárgarépa  
  • hirdetes
  • 20 dkg gyalult patisszon  
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg paradicsom  
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Ízlés szerint: só, késhegynyi őrölt fehér bors

Elkészítése:

A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban az édesburgonyát, a répát, és a gombát. Egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben, olajozott tepsiben megsütjük a halat. Majd körülbelül 15 perc sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát tovább sütjük.

A következő oldalakon már csak receptek várnak, ráadásul jobbnál jobbak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel recept táplálkozás vitamin