notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tea vagy kávé

hirdetes

Tea vagy kávé - összegyűjtöttük az érveket!

SFV

Arról már írtunk korábban, hogy ha reggelente első dolgunk egy nagy pohár víz megivása, akkor már ezzel teszünk egy lépést az egészséges életmód felé. Ez azonban a legtöbbünknek nem elegendő a reggeli felélénküléshez, mindenképpen szükségünk van valamilyen koffein tartalmú italra. Ezzel kapcsolatban visszatérő dilemma, hogy a kávé, vagy a tea mellett tegyük le voksunkat. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük mind a pro- mind a kontra érveket mindkét itallal kapcsolatban, hogy Te is tudatosan fogyaszthasd a számodra legideálisabbat.

Tea vagy kávé? Itt vannak az érvek!

Tea vagy kávé – koffeintartalom


Sokan el sem tudják képzelni az életüket kávé nélkül, azt a feltételezést pedig egyenesen szentségtörésnek tartják, hogy a kávé teljes egészében helyettesíthető lenne egy pár csészényi teával. De vajon van alapja ennek az eltökélt feltételezésnek?
Természetesen van. Egy csésze kávé körülbelül 80-110 milligramm koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi mennyiségű tea ennek csupán a felét. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy bár a tea kevesebb koffeint tartalmaz, és élénkítő hatása kevésbé intenzív, mint a kávéé, azonban sokkal tovább tart. Míg a kávé pár perc alatt hatni kezd és hatóerejének csúcsát körülbelül fél óra alatt éri el, addig a teánál ez egy sokkal lassabb, de hosszabb távon élvezhető folyamat.

hirdetes


Tipp: A közhiedelemmel ellentétben a tea hatása nem erősödik fokozatosan annak függvényében, hogy mennyi ideig áztatjuk a teafüvet, hanem épp ellenkezőleg, a cserzőanyag felszabadulásával egyenesen arányosan csökken.


Tea vagy kávé – az egészségre gyakorolt hatás

hirdetes


Mivel mindkét esetben koffein tartalmú italról beszélünk, így ebből fakadóan mindkét itallal csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, illetve serkenthetjük agyi funkcióinkat. Mind a kávé, mind a tea antioxidánstartalma rendkívül magas (előbbié magasabb), így hatékonyan segítenek az öregedés jeleinek, például a ráncoknak a csökkentésében. . A kávéval a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük, a tea esetében pedig ide sorolható még a mellrák és a prosztatarák kialakulásának csökkentése.  A kávé segíthet a cukorbetegség megelőzésében, de a tea is jótékonyan hat a vércukorszint csökkentésére. A kávé gátolja a köszvény kialakulását, a tea pedig a reuma esélyét csökkenti.
 

Mégtöbb érvért olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Streching, nyújtás

  Az ízületi mozgékonyság, hajlékonyság fejlesztésének módszere. Az angol eredetű... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás táplálkozás tévhitek