Így őrizheted meg memóriád állapotát

Őrizd meg memóriád állapotát

hirdetes

A memória segítségével vagy képes a környezetedből érkező információkat megjegyezni és később újra feleleveníteni. A tanulás folyamata során memóriád kapacitásának függvénye, hogy mekkora mennyiségű anyagot és milyen gyorsan tudsz megtanulni. Ez azonban az évek során egyre jobban csökkenhet, ezért érdemes megelőző lépéseket tenni ellene.

A memória állapota

Nem feltétlenül romlik a memória az életkorral 

 
Általában az életkor növekedésével ez a kapacitás csökken, de ez nem feltétlenül szükségszerű. Számos betegség vagy annak szövődménye ronthatja a memóriát, ugyanakkor tudatosan meg is védhetjük azt.
A memória zavara fokozódó feledékenységgel jár. Az időskori feledékenység az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza. Az öregedés folyamán a véredények rugalmatlanná válása és beszűkülése miatt csökken a szervek és a szövetek vérellátottsága, amire a legérzékenyebben az agy reagál.
A memóriazavarnak az agy vérellátási zavarain túl más okai is lehetnek, például egyes betegségek (például Alzheimer-kór), túlzott alkoholfogyasztás, lelki problémák (például depresszió), de bizonyos gyógyszerek szedése (altató- és nyugtatószerek) is okozhatja.
 

 

A memória állapota

 

Memória romlás: krónikus agyi vérkeringési zavar (krónikus agyi hipoperfúzió)

Az agy felelős a testi működések irányításán kívül a magasabb szintű emberi tevékenységekért, mint például a gondolkodás, az emlékezés, a kommunikáció. Ahhoz, hogy az agyad ezeknek az összetett, kifinomult feladatoknak eleget tudjon tenni, folyamatos, és a többi szervhez képest nagy mennyiségű táplálékra és oxigénre van szüksége. A testünkben a táplálékot és az oxigént a vér szállítja, ezért rendkívül nagy jelentőségű az oxigén- és táplálék-hiányra érzékeny emberi agy kielégítő vérellátásának biztosítása. Az agy véráramlásának romlása orvosi szempontból súlyos állapot, melyre azonban gyakran nem fektetünk elég hangsúlyt a mindennapokban (például a beteg nem keresi fel az orvosát), pedig ez az egyik leggyakoribb betegség az életkor előrehaladtával. Ilyen állapotot egyrészről hirtelen kialakult agyi vérkeringési zavar („szélütés”, orvosi nevén „stroke”), másrészről elhúzódó, általánosult agyi keringési zavar, krónikus hipoperfúzió okozhat. A hirtelen fellépő agyi vérkeringési zavar azonnali kórházi ellátást igénylő állapot! A krónikus agyi keringési elégtelenség fokozatosan romló idegrendszeri elváltozásokat, valamint az idegrendszerben anyagcserezavart hoz létre, mely kedvezőtlenül befolyásolja az agyi funkciókat. Az időben történő felismerés és kezelés a súlyosabb állapotok kialakulását megelőzheti.

hirdetes

 

Az alábbi tünetek fennállása esetén kell krónikus agyi keringési zavarra gondolni:

 

 • Fokozódó szellemi fáradékonyság
 • Tompult gondolkodás
 • Koncentrációs zavarok
 • Hanyatló memória
 • Romló fizikai teljesítőképesség, elnehezült végtagok
 • Látászavar, homályos látás
 • Bizonytalan, ismeretlen eredetű szédülés
 • Általában rossz hangulat, ha azt nem depresszió okozza
 • Indokolatlan kényszerű sírás, illetve nevetés

A fent felsorolt tünetek közül általában nincs mind egyidejűleg jelen, azonban minél több észlelhető közülük, annál nagyobb a krónikus agyi vérkeringési elégtelenség valószínűsége.

 

Ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleled magadon vagy hozzátartozódon, fontos, hogy mielőbb keresd fel háziorvosodat, aki szükség esetén szakorvoshoz irányít. Kezelőorvosod, amennyiben a krónikus agyi vérkeringési zavar klinikai tünetei fennállnak, korszerű vizsgálatokkal az agy vérkeringését, oxigén- és táplálékellátottságát, sőt működését ki tudja vizsgálni. Az idejében történő felismerés és kezelés fontos, mert az agy működésének károsodása (a funkciókárosodás) egy bizonyos küszöbig megfordítható. A további esetleges szervi-szöveti károsodások megelőzhetőek, amiben szintén fontos szerepe van a korai felismerésnek.

A memória állapota

 

Mit tehetsz a memória javítása érdekében?

A kor előrehaladtával minden szervrendszer, így az idegrendszer is veszít korábbi aktivitásából, ugyanakkor nem törvényszerű időskorban a memóriazavarok jelentkezése. Rendszeres testmozgással, életmódbeli változtatásokkal sokat tehetsz szellemi frissességed megőrzéséért. Ebben sokat segít a rendszeresen végzett „agytorna”, ami sok olvasást, rejtvényfejtést, memóriagyakorlatok végzését, tanulást, kommunikációt jelent.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Milyen pajzsmirigyproblémákra figyelmeztethet a súlycsökkenés vagy–gyarapodás?

2019-05-22

Milyen pajzsmirigyproblémákra figyelmeztethet a súlycsökkenés vagy–gyarapodás?

Az edzések és az étkezések aránytalanságán kívül az embernek meglepően sok dolog miatt változhat meg a súlya. Például ha valaki gyógyszereket kénytelen szedni, akkor elképzelhető, hogy a mellékhatások közé tartozik, hogy felszed néhány extra kilót.

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

2019-05-21

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

A legtöbben gyilkosok vagyunk. Na persze ezt nem a szót hétköznapi értelmében kell venni, de sokan biztosan számos növény haláláért felelnek – többért, mint amennyire vissza tudnának emlékezni.

A legjobb lábgyakorlatok, amelyek nem terhelik a térdet

2019-05-23

A legjobb lábgyakorlatok, amelyek nem terhelik a térdet

A térd fájdalom gyakori panasz, amely minden korosztályt érinti. Akár sérülés miatt fáj, akár a túlzott terhelés miatt, olyan orvosi problémákat okozhat, mint az ízületi gyulladás. A térd fájdalom a szokásos tevékenységek miatt elhúzódhat és korlátozhatja az edzést is.

Étkezés edzés előtt? Ezeket az ételeket válaszd!

2019-05-21

Étkezés edzés előtt? Ezeket az ételeket válaszd!

Mit egyél edzés előtt? Mit ne egyél edzés előtt? Hogyan hozd ki magadból a maximumot? Íme néhány szuper hatékony tipp az edzés előtti étkezéshez.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

2019-05-20

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin szervezetünk számára, testünk azonnal jelez, ha nem található meg a kellő mennyiség. Mik a D-vitamin hiány tünetei? Mit tehetsz ellene?

Immunrendszerünk és a stressz

2019-05-15

Immunrendszerünk és a stressz

A stressz egy fizikai, vagy érzelmi traumára adott reakció, amely kihatással van az idegsejtek működésére, a DNS-re, illetve az immunrendszerre.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
150 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 069 375
Közösség

Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.9