notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így őrizheted meg memóriád állapotát

Őrizd meg memóriád állapotát

hirdetes

A memória segítségével vagy képes a környezetedből érkező információkat megjegyezni és később újra feleleveníteni. A tanulás folyamata során memóriád kapacitásának függvénye, hogy mekkora mennyiségű anyagot és milyen gyorsan tudsz megtanulni. Ez azonban az évek során egyre jobban csökkenhet, ezért érdemes megelőző lépéseket tenni ellene.

A memória állapota

Nem feltétlenül romlik a memória az életkorral 

 
Általában az életkor növekedésével ez a kapacitás csökken, de ez nem feltétlenül szükségszerű. Számos betegség vagy annak szövődménye ronthatja a memóriát, ugyanakkor tudatosan meg is védhetjük azt.
A memória zavara fokozódó feledékenységgel jár. Az időskori feledékenység az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza. Az öregedés folyamán a véredények rugalmatlanná válása és beszűkülése miatt csökken a szervek és a szövetek vérellátottsága, amire a legérzékenyebben az agy reagál.
A memóriazavarnak az agy vérellátási zavarain túl más okai is lehetnek, például egyes betegségek (például Alzheimer-kór), túlzott alkoholfogyasztás, lelki problémák (például depresszió), de bizonyos gyógyszerek szedése (altató- és nyugtatószerek) is okozhatja.
 

 

A memória állapota

 

Memória romlás: krónikus agyi vérkeringési zavar (krónikus agyi hipoperfúzió)

Az agy felelős a testi működések irányításán kívül a magasabb szintű emberi tevékenységekért, mint például a gondolkodás, az emlékezés, a kommunikáció. Ahhoz, hogy az agyad ezeknek az összetett, kifinomult feladatoknak eleget tudjon tenni, folyamatos, és a többi szervhez képest nagy mennyiségű táplálékra és oxigénre van szüksége. A testünkben a táplálékot és az oxigént a vér szállítja, ezért rendkívül nagy jelentőségű az oxigén- és táplálék-hiányra érzékeny emberi agy kielégítő vérellátásának biztosítása. Az agy véráramlásának romlása orvosi szempontból súlyos állapot, melyre azonban gyakran nem fektetünk elég hangsúlyt a mindennapokban (például a beteg nem keresi fel az orvosát), pedig ez az egyik leggyakoribb betegség az életkor előrehaladtával. Ilyen állapotot egyrészről hirtelen kialakult agyi vérkeringési zavar („szélütés”, orvosi nevén „stroke”), másrészről elhúzódó, általánosult agyi keringési zavar, krónikus hipoperfúzió okozhat. A hirtelen fellépő agyi vérkeringési zavar azonnali kórházi ellátást igénylő állapot! A krónikus agyi keringési elégtelenség fokozatosan romló idegrendszeri elváltozásokat, valamint az idegrendszerben anyagcserezavart hoz létre, mely kedvezőtlenül befolyásolja az agyi funkciókat. Az időben történő felismerés és kezelés a súlyosabb állapotok kialakulását megelőzheti.

hirdetes

 

Az alábbi tünetek fennállása esetén kell krónikus agyi keringési zavarra gondolni:

 

 • Fokozódó szellemi fáradékonyság
 • Tompult gondolkodás
 • Koncentrációs zavarok
 • Hanyatló memória
 • hirdetes
 • Romló fizikai teljesítőképesség, elnehezült végtagok
 • Látászavar, homályos látás
 • Bizonytalan, ismeretlen eredetű szédülés
 • Általában rossz hangulat, ha azt nem depresszió okozza
 • Indokolatlan kényszerű sírás, illetve nevetés

A fent felsorolt tünetek közül általában nincs mind egyidejűleg jelen, azonban minél több észlelhető közülük, annál nagyobb a krónikus agyi vérkeringési elégtelenség valószínűsége.

 

Ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleled magadon vagy hozzátartozódon, fontos, hogy mielőbb keresd fel háziorvosodat, aki szükség esetén szakorvoshoz irányít. Kezelőorvosod, amennyiben a krónikus agyi vérkeringési zavar klinikai tünetei fennállnak, korszerű vizsgálatokkal az agy vérkeringését, oxigén- és táplálékellátottságát, sőt működését ki tudja vizsgálni. Az idejében történő felismerés és kezelés fontos, mert az agy működésének károsodása (a funkciókárosodás) egy bizonyos küszöbig megfordítható. A további esetleges szervi-szöveti károsodások megelőzhetőek, amiben szintén fontos szerepe van a korai felismerésnek.

A memória állapota

 

Mit tehetsz a memória javítása érdekében?

A kor előrehaladtával minden szervrendszer, így az idegrendszer is veszít korábbi aktivitásából, ugyanakkor nem törvényszerű időskorban a memóriazavarok jelentkezése. Rendszeres testmozgással, életmódbeli változtatásokkal sokat tehetsz szellemi frissességed megőrzéséért. Ebben sokat segít a rendszeresen végzett „agytorna”, ami sok olvasást, rejtvényfejtést, memóriagyakorlatok végzését, tanulást, kommunikációt jelent.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

2019-09-12

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

2019-08-28

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

2019-08-19

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

A legtöbb nő sajnos nem rendelkezik elég önbizalommal. Pedig mindegyikük gyönyörű és különleges kortól, testalkattól függetlenül. A következőkben adunk néhány hasznos, mégis egyszerű tanácsot, melyek segítségével növelheted az önbizalmadat!

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

2019-08-07

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

A belőle fakadó és benne átfolyó Hit, Álom és Szeretet, mely képes arra, hogy megtartsa a legnehezebb terheket, és támaszul szolgáljon A Férfinak.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
84 075
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 905 810
Közösség

Szótár

Pihenés

A pihenés fogalma A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 4.9