notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így őrizheted meg memóriád állapotát

hirdetes

Őrizd meg memóriád állapotát

SFV

A memória segítségével vagy képes a környezetedből érkező információkat megjegyezni és később újra feleleveníteni. A tanulás folyamata során memóriád kapacitásának függvénye, hogy mekkora mennyiségű anyagot és milyen gyorsan tudsz megtanulni. Ez azonban az évek során egyre jobban csökkenhet, ezért érdemes megelőző lépéseket tenni ellene.

A memória állapota

Nem feltétlenül romlik a memória az életkorral 

 
Általában az életkor növekedésével ez a kapacitás csökken, de ez nem feltétlenül szükségszerű. Számos betegség vagy annak szövődménye ronthatja a memóriát, ugyanakkor tudatosan meg is védhetjük azt.
A memória zavara fokozódó feledékenységgel jár. Az időskori feledékenység az egész szervezetet érintő biológiai változásokra vezethető vissza. Az öregedés folyamán a véredények rugalmatlanná válása és beszűkülése miatt csökken a szervek és a szövetek vérellátottsága, amire a legérzékenyebben az agy reagál.
A memóriazavarnak az agy vérellátási zavarain túl más okai is lehetnek, például egyes betegségek (például Alzheimer-kór), túlzott alkoholfogyasztás, lelki problémák (például depresszió), de bizonyos gyógyszerek szedése (altató- és nyugtatószerek) is okozhatja.

 

Memória romlás: krónikus agyi vérkeringési zavar (krónikus agyi hipoperfúzió)

Az agy felelős a testi működések irányításán kívül a magasabb szintű emberi tevékenységekért, mint például a gondolkodás, az emlékezés, a kommunikáció. Ahhoz, hogy az agyad ezeknek az összetett, kifinomult feladatoknak eleget tudjon tenni, folyamatos, és a többi szervhez képest nagy mennyiségű táplálékra és oxigénre van szüksége. A testünkben a táplálékot és az oxigént a vér szállítja, ezért rendkívül nagy jelentőségű az oxigén- és táplálék-hiányra érzékeny emberi agy kielégítő vérellátásának biztosítása. Az agy véráramlásának romlása orvosi szempontból súlyos állapot, melyre azonban gyakran nem fektetünk elég hangsúlyt a mindennapokban (például a beteg nem keresi fel az orvosát), pedig ez az egyik leggyakoribb betegség az életkor előrehaladtával. Ilyen állapotot egyrészről hirtelen kialakult agyi vérkeringési zavar („szélütés”, orvosi nevén „stroke”), másrészről elhúzódó, általánosult agyi keringési zavar, krónikus hipoperfúzió okozhat. A hirtelen fellépő agyi vérkeringési zavar azonnali kórházi ellátást igénylő állapot! A krónikus agyi keringési elégtelenség fokozatosan romló idegrendszeri elváltozásokat, valamint az idegrendszerben anyagcserezavart hoz létre, mely kedvezőtlenül befolyásolja az agyi funkciókat. Az időben történő felismerés és kezelés a súlyosabb állapotok kialakulását megelőzheti.

hirdetes

Az alábbi tünetek fennállása esetén kell krónikus agyi keringési zavarra gondolni:

 • Fokozódó szellemi fáradékonyság
 • Tompult gondolkodás
 • Koncentrációs zavarok
 • Hanyatló memória
 • Romló fizikai teljesítőképesség, elnehezült végtagok
 • hirdetes
 • Látászavar, homályos látás
 • Bizonytalan, ismeretlen eredetű szédülés
 • Általában rossz hangulat, ha azt nem depresszió okozza
 • Indokolatlan kényszerű sírás, illetve nevetés

A fent felsorolt tünetek közül általában nincs mind egyidejűleg jelen, azonban minél több észlelhető közülük, annál nagyobb a krónikus agyi vérkeringési elégtelenség valószínűsége.

Ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleled magadon vagy hozzátartozódon, fontos, hogy mielőbb keresd fel háziorvosodat, aki szükség esetén szakorvoshoz irányít. Kezelőorvosod, amennyiben a krónikus agyi vérkeringési zavar klinikai tünetei fennállnak, korszerű vizsgálatokkal az agy vérkeringését, oxigén- és táplálékellátottságát, sőt működését ki tudja vizsgálni. Az idejében történő felismerés és kezelés fontos, mert az agy működésének károsodása (a funkciókárosodás) egy bizonyos küszöbig megfordítható. A további esetleges szervi-szöveti károsodások megelőzhetőek, amiben szintén fontos szerepe van a korai felismerésnek.

Mit tehetsz a memória javítása érdekében?

A kor előrehaladtával minden szervrendszer, így az idegrendszer is veszít korábbi aktivitásából, ugyanakkor nem törvényszerű időskorban a memóriazavarok jelentkezése. Rendszeres testmozgással, életmódbeli változtatásokkal sokat tehetsz szellemi frissességed megőrzéséért. Ebben sokat segít a rendszeresen végzett „agytorna”, ami sok olvasást, rejtvényfejtést, memóriagyakorlatok végzését, tanulást, kommunikációt jelent.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B6-vitamin

Piridoxin. A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, a zsírok... Tovább

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség