notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért fogyassz több áfonyát! Számos egészségügyi előny a fekete áfonyáról

hirdetes

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

SzSz
Áfonya

6) A rák megelőzése


A C-vitamin, az A-vitamin és a fekete áfonya különböző növényi tápanyagai erős antioxidánsként működnek, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében a betegséggel összefüggő szabad gyökök által okozott károk ellen.

A kutatások arra utalnak, hogy az antioxidánsok gátolhatják a tumor növekedését, csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, és segíthetnek megelőzni a nyelőcső, a tüdő, a száj, a garat, az endometrium, a hasnyálmirigy, a prosztata és a vastagbél rák kialakulását. A fekete áfonya folsavat is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és javításában. Ez megakadályozhatja a rákos sejtek kialakulását a DNS-mutációk miatt.


7) A mentális egészség javítása


Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete áfonya fogyasztása az idősebb nők lassabb kognitív csökkenéséhez kapcsolódik. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kognitív károsodás kockázatának csökkentése mellett a fekete áfonya is javíthatja az ember rövid távú memóriáját és a koordinációt.

hirdetes

8) Egészséges emésztés, fogyás és telítettség érzés


A fekete áfonya segít megakadályozni a székrekedést és az egészséges emésztőrendszer szabályszerűségét rosttartalma miatt.

A táplálékrostot általában a fogyás és a súlykezelés fontos tényezőjeként is elismerték, mivel az emésztőrendszerben "töltőanyagként" működik. A magas rosttartalmú ételek növelik a telítettséget, és csökkentik az étvágyat. A hosszabb ideig tartó teljesebb érzés csökkentheti az ember teljes kalóriabevitelét.

Tápanyagtartalom


Egy csésze friss áfonya:

  • 84 kalória
  • 0 g koleszterin
  • 1,1 g fehérje
  • 0,49 g zsírt
  • 21,45 g szénhidrátot
  • 3,6 g diétás rost
  • 14,74 g teljes cukrot
hirdetes

Vitamintartalma:

  • A napi C-vitamin 24% -a
  • A napi B6-vitamin 5% -a
  • A napi K-vitamin 36%-a

Ásványianyag tartalma:

  • 9 mg (mg) kalcium
  • 0,41 mg vas
  • 114 mg kálium
  • 9 mg magnézium
  • 18 mg foszfor
  • 1 mg nátrium
  • 0,24 mg cink
  • 9 mg folsav

A fekete áfonya emellett a következőket is tartalmazza: réz, béta-karotin, folát, kolin, A és E vitamin, valamint mangán.

Az antocianinok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a fekete áfonya számos fenolos vegyületet tartalmaz, mint például a kvercetin, a kaempferol, a miricetin és a klorogénsav. Ezek hozzájárulnak a fekete áfonya antioxidáns kapacitásához.

Tehát megéri minél több áfonyát fogyasztanod! Nem csak az íze miatt, de egészséged szempontjából is! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra