notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért fogyassz több áfonyát! Számos egészségügyi előny a fekete áfonyáról

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

SzSz
hirdetes

Az áfonya egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban is. Szinte már majdnem minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk ezeket az édes, zamatos és tápláló bogyókat. Az áfonya szezonja ilyenkor kezdődik, így érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nem csak finom, de számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk! 

Áfonya

Gyors tények a fekete áfonyáról


Az áfonya egy antocianin nevű növényi vegyületet tartalmaz, amelyből ered kék színe és rengeteg jó tulajdonsága az egészségre nézve. A fekete áfonya segíthet a szív-, a csontok, a bőr egészségének fenntartásában, emellett jó hatással van a vérnyomásra, a cukorbetegségek kezelésében, a rák megelőzésében és javítja a mentális egészséget. 
Egy csésze áfonya a napi ajánlott C-vitamin adag 24%-át teszi ki. Emellett az áfonya számos vitamint és antioxidánst tartalmaz. 
Az áfonyát sokféleképpen felhasználhatjuk, akár snackként vagy a reggeli zabkása, gofri, palacsinta vagy joghurt tetejére. Nagyon finom lesz vele minden étel! 

 

 

Az áfonya előnyei


Az antocianinnak nevezett flavonoidok, amelyek az áfonyában is megtalálhatók, számos egészségügyi előnyökkel járnak. A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek gyakran erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antocianin felelős az áfonya jellegzetes kék színért. Ez is hozzájárul a fekete áfonya számos előnyéhez.

hirdetes

 

A különféle gyümölcsök és zöldségek fogyasztása régóta számos életmóddal kapcsolatos egészségügyi feltétel csökkentésével jár együtt.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát. A növényi élelmiszerek elősegíthetik a haj és a bőr egészségét, a megnövekedett energiát és a kisebb súly fenntartását.

 

 

hirdetes

 
1) Az egészséges csontok fenntartása


A fekete áfonya vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint tartalmaz. Mindegyik a csont összetevője. Ezen ásványi anyagok és vitaminok megfelelő bevitele hozzájárul a csontszerkezet és az izmok erősítéséhez. A vas és a cink kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának fenntartásában. A K-vitamin alacsony bevitele a csonttörés nagyobb kockázatához kapcsolódik. Azonban a megfelelő K-vitamin-bevitel javítja a kalcium felszívódását és csökkentheti a kalciumveszteséget.

 

 

2) Bőr egészsége


A kollagén a bőr támogató rendszere. Alapvető tápanyagként támaszkodik a C-vitaminra, és segít megelőzni a nap, a szennyezés és a füst okozta bőrkárosodást. A C-vitamin javíthatja a kollagén képességét a ráncok simítására és a teljes bőrfelület javítására.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan jöhet a kolbász is

2019-10-04

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan...

Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 719
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 031 516
Közösség

Szótár

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.9