notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legionella baktérium tudnivalók: Te tudod mi az a Legionella baktérium, és miért nagyon veszélyes ránk?

hirdetes

Te tudod mi az a Legionella baktérium, és miért nagyon veszélyes ránk?

VN

A Legionella egy olyan baktérium nemzetség, amely több mint 50 különböző fajt foglal magába, közülük a Legionella pneumophila a legismertebb és leggyakrabban előforduló kórokozó. A baktérium természetes módon megtalálható az édesvízi környezetben, például tavakban, folyókban és talajvízben. Akkor okoz igazán problémát, amikor bekerül az ember által létrehozott vízrendszerekbe, mint például a hűtőtornyok, vízvezetékek, légkondicionáló rendszerek és melegvizes tartályok.

Legionella baktérium tudnivalók

Hogyan terjed a Legionella?

A Legionella baktérium cseppfertőzéssel terjed, vagyis az emberek akkor fertőződnek meg, amikor belélegzik a baktériumot tartalmazó apró vízcseppeket vagy aeroszolokat. Ezek a cseppek akkor keletkezhetnek, amikor a vízrendszerek, például a zuhanyfejek, hűtőtornyok vagy légkondicionáló rendszerek működnek.

Miért veszélyes a Legionella?

A Legionella baktérium az emberi szervezetbe jutva súlyos légúti betegségeket okozhat. A két legismertebb betegség, amelyet a Legionella baktérium okoz:

1. Legionárius-betegség (Legionellosis)

 • Tünetek: A Legionárius-betegség súlyos tüdőgyulladás, amely magas lázzal, köhögéssel, légszomjjal, mellkasi fájdalommal és izomfájdalommal jár. Esetenként hasmenés, hányás és mentális zavartság is előfordulhat.
 • Lehetséges Szövődmények: Kezelés nélkül a betegség életveszélyes lehet, különösen idősek, dohányosok és legyengült immunrendszerű emberek esetében.
 • Kezelés: A Legionárius-betegség antibiotikumokkal kezelhető, de a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.
 • hirdetes

2. Pontiac-láz

 • Tünetek: A Pontiac-láz egy enyhébb formája a Legionella-fertőzésnek, influenzaszerű tünetekkel, mint a láz, fejfájás, izomfájdalom és fáradtság. Ez a betegség nem okoz tüdőgyulladást és általában 2-5 nap alatt magától elmúlik.
 • Lehetséges Szövődmények: A Pontiac-láz nem halálos, és nem hagy maradandó károsodást.
 • Kezelés: A tünetek általában kezelés nélkül is elmúlnak, de pihenés és folyadékbevitel ajánlott.

Hogyan előzhető meg a Legionella fertőzés?

Vízrendszerek karbantartása

  hirdetes
 • Rendszeres ellenőrzés: A vízrendszerek rendszeres ellenőrzése és karbantartása, a Legionella vizsgálat elengedhetetlen a Legionella baktérium szaporodásának megakadályozásához. Ez különösen fontos a nagyobb épületek, szállodák, kórházak és ipari létesítmények esetében.
 • Vízhőmérséklet szabályozása: A Legionella baktérium a 20-50°C közötti hőmérsékleten szaporodik legjobban. Az ivóvíz rendszerekben a hideg vizet 20°C alatt, a meleg vizet pedig 60°C fölött kell tartani.
 • Fertőtlenítés: Kémiai fertőtlenítőszerek, például klór alkalmazása a vízrendszerekben segít elpusztítani a baktériumokat. Emellett az UV-sugárzás és az ózonkezelés is hatékony lehet.

Rendszeres tisztítás és vízcserék

 • Zuhanyfejek és csaptelepek: Rendszeres tisztításuk és fertőtlenítésük, valamint időszakos vízáramoltatásuk segít megelőzni a baktériumok elszaporodását.
 • Melegvíz-tartályok: A melegvíz-tartályok rendszeres leeresztése és tisztítása is fontos a Legionella baktérium szaporodásának megakadályozásában.
 • Szűrőrendszerek használata
 • Víztisztító szűrők: A szűrők csökkenthetik a vízben lévő szennyeződéseket és baktériumokat, beleértve a Legionellát is.
 • Aeroszol szűrők: Az aeroszolokat kibocsátó berendezéseknél, mint például a légkondicionálók, szűrőrendszerek használata segíthet csökkenteni a Legionella kockázatát.
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Ingersűrűség

  A terhelési és pihenési fázis közötti időbeli viszonyt jelzi az egyes edzéseken,... Tovább

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészség