notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogyás edzés nélkül? Elárulom a nagy titkot!

hirdetes

Tüntesd el az úszógumikat edzés nélkül!

Bartók Vivien

A sikeres fogyás elsődleges szabálya, hogy megértsük testünk működését, a jojó effektus elkerülése érdekében. Tudnunk kell, hogy mi az, amire valóban szüksége van szervezetünknek és mi az, ami leépíti. Ha ez sikerül, akkor már a céltáblához igencsak közel vagy!

Szabadulj meg az úszógumiktól edzés nélkül!

Fogalmak, melyek gyakran elhangzanak, mégsem ismerjük!

Ezekkel a fogalmakkal szinte minden egészséges életmódról és táplálkozásról szóló cikknél olvashatjuk, de ha megkérdeznék, hogy pontosan mit is jelentenek, akkor bizony bajban lennénk!

Emésztés

Összetett tápanyag molekulák kisebb alegységekre való kémiai bontása, emésztőenzimek segítségével a tápcsatorna üregeiben. A fehérjéket aminosavakra, a szénhidrátokat egyszerű cukrokra, a zsírokat zsírsavakra és glicerinre bontjuk az emésztés folyamán.

Felszívódás

A tápanyag molekulák átjutása a tápcsatornából a vérkeringésbe. Ez a transzport a gyomor és bél falában található hajszálereken keresztül valósul meg. A véráramba jutott tápanyagok, a keringés által szállítódnak felhasználásuk helyére.

Kiválasztás

hirdetes

Bomlástermékek eltávolítása a szervezetből, a tápcsatorna falán keresztül, a széklettel ürítve.

Fontosak a fehérjék!

Ezt bizonyára már sokat hallottad, de valójában sosem láttad át (ha csak nem tanultál anatómiát), ezért most segítek egy kicsit!

hirdetes

Röviden a fehérje útja:

Szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor (itt részlegesen emésztődik), vékonybél (teljesen megemésztődik és felszívódik), vérkeringéssel az izomsejthez szállítódik.

Most pedig nézzük, hogy mi zajlik pontosan a fenti útvonalat követve:

A fehérjék nagy molekulájú, nitrogéntartalmú, szerves anyagok, melyek építőelemei az aminosavak. 22 féle aminosav szükséges a szervezet számára, ebből 8 esszenciális, nem állítható elő testünkben, tehát a táplálékkal kell bevinnünk. A többi 14 nem esszenciális ezeket szervezetünk állítja elő.

A két aminosavból felépülő molekulákat polipeptideknek nevezzük, míg a száznál többet tartalmazókat fehérjéknek. Eddig tiszta sor, ugye?

A fehérjék emésztése a gyomorban megkezdődik a pepszin nevű emésztőenzim segítségével, majd a vékonybélben a tripszin nevű enzim segítségével végbemegy a teljes emésztődés.

A fehérjék kalirongén anyagok, de nem energiaszolgáltatási célból van rájuk szükség. Funkciójuk a hormonális feladatok, immunológiai folyamatok, enzimfunkciók betöltése, és szállító folyamatok megvalósítása.

Tehát nem csak a gyúrósoknak van a fehérjére szükségük!

Lapozz a folytatásért a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta divat egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel méregtelenítés mozgás nyár táplálkozás