notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ne csak egyél, láss is tisztán! - Interjú Katona Sára sportdietetikussal

hirdetes

Csak őszintén! - Interjú Katona Sára sportdietetikussal!

Bartók Vivien

Katona Sára neve sokak számára ismerős lehet, ugyanis többször láthattuk már fitnesz versenyeken indulni, illetve a sportdietetikában is kiemelkedő szakember. Egy interjú keretén belül most olyan kérdésekre válaszol, ami a legtöbb emberben felmerül az egészséges életmóddal kapcsolatban: Hogyan válasszam ki, a számomra megfelelő szakembert?

Mi a különbség a dietetikus és a sportdietetikus között?

VZ: Nagyon jól nézel ki! Számodra mennyire fontos a hitelesség a szakmádban?

 

Köszönöm szépen! Szerintem ebben a szakmában nagyon fontos a hiteles megjelenés, hiszen dietetikusként saját magunk cégérei vagyunk. A vendégeimtől hogy is várhatnám el, hogy betartsák amit kérek, ha én magam sem úgy étkezem, ahogy azt nekik javaslom?!

A megjelenésen túl, fontos a szakmai hitelesség is, ezért törekszem a vendégeimnek olyan tanácsokat adni, amiket én magam is kipróbáltam és van róla tapasztalatom. Például sok kliensem különféle táplálékallergiával küzd, ezért nyomon követem és próbálgatom az új termékeket, alapanyagokat.

Másrészről hiába jó szakember elméletben valaki, ha ő maga nem sportol, nem tudja, milyen mindennap több órát edzeni, nem tapasztalja meg milyen igazán elfáradni, milyen élesben egy verseny, én ezeket mind megtapasztaltam, ugyanis több fitness versenyen indultam és jelenleg is rendszeresen sportolok.

hirdetes

VZ: Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy mit is csinál egy sportdietetikus. Kifejtenéd kérlek, hogy mivel foglalkozol pontosan?

 

A sportdietetikus feladata a teljesítményt optimalizáló vagy éppen növelő táplálkozás kialakítása hobbi és élsportolóknál. A dietetikus szakmát szerencsére ma már egyre többen ismerik, erre a főiskolai végzettségre épül a sportdietikusi posztgraduális képzés. 

Egy dietetikus 4 évet tanul főiskolán. A képzés első felében elsajátítja az élettant, anatómiát, biokémiát és számos olyan tudományterületet, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy értse a szervezet működését, majd ezek ismeretében tanul a táplálkozásról, betegségekről, allergiákról és azok étrendi kezeléséről.

Hangsúlyozom 4 évig!! Egy táplálkozási tanácsadó képzés ezzel szemben 2-3 napos! Igen, 2-3 napos, azt hiszem ez mindent elárul.

hirdetes

 

Manapság szinte mindenkinek van valamilyen egészségügyi problémája (laktóz érzékenység, magas vérnyomás, pajzsmirigy problémák, inzulin rezisztencia), nekik csak dietetikus írhat étrendet! A dietetikai ismereteken túl egy sportdietetikus tisztában van az edzésélettannal is, így komplexen látja a sportoló teljesítményét befolyásoló tényezőket. 

Nem lehet úgy étkezési tanácsot adni sportolónak, hogy nincs meg a megfelelő szintű edzéselméleti (és gyakorlati) tudás, ezért én elvégeztem a testépítő-fitness edző, a személyi edzés és a TRX edző képzéseket és 4 évig személyi edzőként is dolgoztam.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

Tovább a lexikonra
divat egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód étrend fogyás táplálkozás verseny