notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mindennapi ételünk: az édesburgonya

hirdetes

Mindennapi ételünk: az édesburgonya

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó

Amikor az étkezésünk kicsit egyhangúvá, unalmassá válik, jó, ha a főzési arzenálunkban néhány olyan összetevő van, amelyek ugyanolyan egészségesek, mint amilyen finomak – és nem utolsó sorban sokoldalúan elkészíthetők. Ilyen például a gyakran figyelmen kívül hagyott, tápláló és rendkívül finom édesburgonya.

A könnyen elkészíthető édesburgonya tápanyagban gazdag minden napszakban kiegészíthetjük vele étkezéseinket. Ráadásul mindig jó ötlet a szénhidrátforrásaink cseréje - és az édesburgonya egészséges rostforrás is, és csak imádni lehet.

Az édesburgonya főzhető vagy süthető amelyet könnyű előkészíteni és pár pillanat alatt elkészül. Süss vagy főzz néhány burgonyát a hét elején, és variáld kedved szerint velük az ételeidet.

Az alábbi receptek mindegyike előfőzött burgonyával készült, válogass közülük kedvedre!

3 recept édesburgonyával

Reggeli:

Ha az előre megfőzött édesburgonya készen áll, akkor mi sem egyszerűbb, mint reggelire édesburgonya-tálat készítsünk. Csak adj hozzá egy tojást, avokádót, talán egy marék zöldet és a kedvenc önteteid, és máris kapsz egy kiegyensúlyozott és gyönyörű reggelit.

ÉDESURGONYA-TÁL KURKUMÁS TOJÁSSAL (4 adag)

Hozzávalók:

  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 csipet cayenne paprika
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes édes burgonya, ujjnyi darabokra vágva
  • 1/2 vöröshagyma apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1/4 csésze (59 ml) rizs ecet
  • 2 teáskanál őrölt kurkuma
  • hirdetes
  • 2 nagy tojás
  • 5 csésze (100 g) salátalevél
  • 1/2 csésze (5 g) kapor
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál gránátalma mag

Elkészítés:

hirdetes

Helyezd az állványt a sütő közepére, és melegítsd elő 220 ° C-ra. Öntsd a fokhagymaport, a cayenne-t, a paprikát és az olajat egy nagy tálba. Add hozzá az édesburgonyát és a hagymát fűszerezd sóval és borssal. Az édesburgonya-keveréket terítsd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Süsd 25–30 percig, olykor megkeverve, amíg aranybarna nem lesz. Ha kész vedd ki  a sütőből és keverd össze az oregánóval.

Önts vizet egy nagy lábasba, és forrald fel; csökkentsd a hőt, hogy a víz enyhén párologjon, és adj hozzá ecetet és kurkumát. Üsd a tojást egy kis tálba, majd óvatosan csúsztasd be a vízbe. Főzd 5 percig majd emeld ki.

Tedd a salátát, kaprot és citromlevet egy nagy tálba tegyük rá az édesburgonyát, gránátalmamagokat és egy-egy kurkumás-buggyantott tojást.

Tápérték (adagonként): Kalória: 166; Összes zsír: 13 g; Telített zsír: 2g; Egyszeresen telítetlen zsír: 7 g; Koleszterin: 93 mg; Nátrium: 560 mg; Szénhidrát: 10 g; Élelmi rost: 1 g; Cukor: 7 g; 3g fehérje

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges táplálkozás élelmiszer recept