notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges-e a vegetarianizmus?

hirdetes

Egészséges-e a vegetarianizmus?

Puskás Rékka
Egészséges a vegetáriánis életmód?

A szakemberek véleménye a vegetáriánus életmódról

A dietetikusok szakmai álláspontja szerint igaz, hogy a „növényevésnek" nagyon sok pozitívuma van, azonban mindazon előnyök, amelyet a vegetárius étrend propagálói ígérnek, az egészséges, „vegyes" táplálkozás alapelveit betartva is biztosíthatók, amennyiben annak követői tartózkodnak a sok finomított cukrot, transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerek (pl. chips, cukrászati sütemények), fehér lisztet tartalmazó készítmények fogyasztásától, valamint rendszeresen mozog, és próbája elkerülni a stresszt.

Az egyenlet természetesen fordítva is igaz. Az, aki a húsfogyasztástól tartózkodik, viszont egészségtelenül táplálkozik, mindemellett mozgásszegény életmódot folytat, esetleg rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt és/vagy dohányzik, csupán önmagát áltatja, ha vegetáriánusnak képzeti magát, és azt gondolja, hogy a húsevés mellőzésével mindent megtett egészsége érdekében.

A tudományosan megalapozott, vegyes táplálkozásra vonatkozó ajánlások mellett elkerülhetők mind a hiányos, mind a túlzott tápanyagbevitel következményei. A vegetarianizmus napjainkban terjed, de nem minden irányzata elégíti ki az egészséges étrend követelményeit.

hirdetes

•    Ma már AZ ORVOSOK is EGYETÉRTENEK ABBAN, HOGY A SZEMIVEGETÁRIÁNUS ÉTREND TÁPLÁLKOZÁSÉLETTANI SZEMPONTBÓL ELFOGADHATÓ, és felnőtteknek egészséges alternatíva.

•    A   lakto-ovo-vegetáriánus   étrend   -gondos, szakszerű tervezés mellett -a  vas  kivételével   minden   más tápanyag   vonatkozásában    kielégíti   aszükségletet.

•    A szigorúan vegetáriánus és makrobiotikus étrendek több tápanyag vonatkozásában is elégtelen bevitelt jelentenek,  így a  gondos étrendtervezés mellett sem kerülhető el bizonyos hiányok fellépése (elsősorban  energia-,fehérje-, vas-, cink-, kalcium-, riboflavin-, piridoxin-, kobalamin- és kalciferolhiányos állapotokkal kell számolni).

Kiknek nem ajánlott a vegetáriánus táplálkozás?

Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása egyáltalán nem ajánlható csecsemőknek, gyermekeknek, állapotos nőknek, szoptató anyáknak és betegeknek. A gyermekkori egyoldalú táplálkozásnak hátrányos következményei lehetnek. Kizárólag növényi alapú élelmiszerekkel a gyermekek energiaszükségletét nem lehet biztosítani, fehérjebevitelük még nagy szakértelem mellett sem teljes értékű (ráadásul nekik relatíve több fehérjére van szükségük, mint a felnőtteknek), és valószínűsíthető a vas, a kalcium és a B12-vitamin hiánya.

hirdetes

•    A vas a  növényi élelmiszerekből nagyon rosszul szívódik fel (míg a húsokból 37%-ban, spenótból és a rizsből csupán1%, a szójából 3-7%-ban).

•    A  kalciumhiányos  állapot a   növényi élelmiszerek csekély kalciumtartalmának,   valamint   a  felszívódást   gátló anyagokban  gazdag  étrendnek „köszönhető". Tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nem lehet fedezni a napi kalciumszükségletet, valamint a vegetáriánus  étrend   a   kalciumhasznosulást
támogató kazeinben is szegény.

•    A B12-vitamin szinte csak állati élelmiszerekben fordul elő. Ez alól egyedül az aloe vera jelent kivételt, amely nincs jelen a hazai táplálkozási kultúrában.

Az utolsó oldalon is fontos dolgokat tudhatsz meg!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diagnózis

A betegségek neve, tágabb értelemben az a folyamat, amely az orvos aktív munkájának... Tovább

Dinamikus streching

  A dinamikus stretching mozgásanyaga tulajdonképpen megegyezik a hagyományos,... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges táplálkozás élelmiszer életmód