notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges-e a vegetarianizmus?

hirdetes

Egészséges-e a vegetarianizmus?

Puskás Rékka
Egészséges a vegetáriánis életmód?

Sportteljesítmény - vegetáriánus életmóddal

A közhiedelemmel ellentétben azok a sportolók, akik kizárják az étrendjükből a húst, szárnyasokat, a halat, ennek ellenére képesek biztosítani a szükséges fehérjebevitelüket, ugyanis napi 1,8-2 g/ttkg mennyiséget fehérjében gazdag növényi táplálékkal is pótolhatnak. (A testépítők, nehézatléták a maguk 3g/ttkg fehérjebevitelükkel már a problémásabb kategóriába tartoznak.)

II A növényi fehérjékből NÉHÁNY ESSZENCIÁLIS AMINOSAV HIÁNYZIK, vagy nagyon kis mennyiségben található bennük az emberi szervezet számára szükségeshez képest. (Bár a növények közül a szója teljes értékűnek tekinthető, mégis kicsi a metionintar-talma.) Az ovo-, lakto-, ovo-lakto- és sze-mivegetáriánusok esetében a fehérjeminőséggel és -mennyiséggel általában nincs gond, mivel a tojás és a tejtermékek tartalmazzák az esszenciális aminosavak teljes skáláját, így ezekben az esetekben nem szükséges különböző tápanyagkombinációkban gondolkodni. A szélsőségesebb irányzatoknál azonban a megfelelő ételtársítás igen nagy odafigyelést és szaktudást (!) igényel.

Bár a növények általában kevesebb fehérjét és elsődleges (esszenciális) aminosavat tartalmaznak,mégis az un. »komplettálással teljes értékűvé kiegészítve eredményesen alkalmazhatók sportolók számára is.

•    Azok a vegetáriánusok, akik teljesen kizárták   étrendjükből   atojást és a tejtermékeket, B12-VITAMIN PÓTLÁ-sára szorulnak. Vegyes táplálkozásnál ugyanis a B,2-bevitel 70%-a a húsokból, 20%-a ; tejtermékekből, 10%-a pedig a tojásból származik. Ebből következően azokna akik semmiféle állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak, könnyen kialakulhat a B12-vitamin-hiány. A problémát tetézi, hogy e vitamin hiánya esetleg csak több évvel a szervezet raktárainak kiürülése után jelentkezik. A „zöldevőknél" erre nagy az esély, mivel étrendjük (köszönhetően a zöld növényeknek) igen gazdag folsavban, amely hosszú időn át képes elfedni a B]2-vitamin hiányát, melynek tünetei fáradékonyság, vérképzési, idegrendszeri, valamint gyomor-bélrendszeri zavarok lehetnek.

hirdetes

•    A VAS fontos szerepet játszik a vérképzésben. A hemoglobin egyik alkotó része, mely molekula megköti a tüdőből felvett oxigént és a vérkeringés   útján   a   sejtekhez szállítja azt. A hemoglobinszint csökkenése egyenes következménye lehet az állóképesség romlásának. Az állati eredetű élelmiszerekben   a   vas  40%-a hem-hez kötött. A hemkötésű vas jó ellátottság mellett mintegy  15%-ban,   vashiányos   állapotban akár 35%-ban is felszívódhat, miközben    a    felszívódása gyakorlatilag  független a táplálék egyéb összetevőitől.  A  növényi eredetű táplálékból származó,NEM HEMHEZ KÖTÖTT vas felszívódását az aszkorbinsav (C-vitamin) és a húsok (pl. csirke, hal) elősegítik, míg a kelátképző fitát és a rost gátolja azt. Emiatt tehát vegetáriánusokban fennáll a vashiány veszélye.

• A KALCIUM hiánya csontritkulással, a csonttömeg csökkenésével jár együtt. A csontritkulás látható, illetve fájdalmas következményei csak jóval később, akár 10-20 év múlva jelentkeznek, ezért mindenképpen fontos a táplálkozásban a kellő odafigyelés.

hirdetes

Vegetáriánus sportolók esetében mindenképpen megemlítendő a KREATIN-KIEGÉSZÍTÉS, mert esetükben alapvetően alacsonyabb az izomkreatin-szint, így korlátozottabb az izomerő maximális kihasználásának lehetősége, valamint- mivel számukra a kreatin pótlása is nehézkes - az ATP szintézise nehezebben jön
létre, így lassabb a regenerációs idejük. Megfigyelhető, hogy a kreatin-kiegészí-téssel élő sportolók, amennyiben vegetáriánus étrenden élnek, általánosságban radikális változásokról, több pozitív eredményről számolnak be, mint a vegyes táplálkozásúak - hozzá kell tenni azonban, hogy e téren nagy egyéni eltérések mutatkozhatnak.

Összegzésként megállapítható tehát, hogy az alaposan megtervezett vegetáriánus étrend és életmód pozitív hatást gyakorolhat a teljesítményre és az egészségre, de mindenképpen sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mint a vegyes táplálkozás. Minden vegetáriánus sportolónak érdemes tehát - a témában járatos szakember tanácsai alapján - segítségül hívnia a legfontosabb étrend-kiegészítőket (komplex vitamin- és ásványianyag-keverék, kalcium, magnézium, aminosav-készítmények, kreatin) a hiányállapotok elkerülése és a természetes teljesítményfokozás érdekében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Toxoplazmózis

Cikk a macska toxoplazmózis veszélyeiről itt!    1. Mi a toxoplasmosis... Tovább

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges táplálkozás élelmiszer életmód