notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A cukkini, a csodatök

hirdetes

Minden, amit a cukkiniről tudni érdemes

SFV

Már nem egyszer hoztunk Nektek cukkini receptet: készítettünk már belőle levest és főételt is. Mostani cikkünkben arról lesz szó, hogy mire érdemes figyelni a cukkini vásárlásakor, hogyan ajánlott tárolni, sőt, még azt is eláruljuk, hogy hogyan termeszthetsz cukkinit akár a saját otthonodban is, hogy mindig kéznél legyen, ha épp szükséged van rá.

Sokoldalú cukkini

Mi a csoda is az a cukkini?


A cukkini egy a tökfélék családjába tartozó zöldség, melynek ismeretét a spanyol és portugál felfedezőknek köszönhetjük, akik beimportálták Európába. Bár Mexikóban már réges-régóta fogyasztják, kishazánkban csak a 20. század közepétől vált széles körben elterjedtté. 


Miért jó nekünk, ha cukkinit eszünk?

  • Mert rengeteg víz van benne (95%), így sokat segít szervezetünk vízszükségletének utántöltésében.
  • Egy nagy csomó vitamin (pl. A és B) és ásványi anyag (pl. magnézium és kálium) van benne.
  • Folsavban és élelmi rostban gazdag.
  • hirdetes
  • Magas az antioxidáns tartalma: csökkenti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát.
  • Enyhe hashajtó, gyulladásgátló, vértisztító.
  • Védi az érfalakat Béta-karotin és C-vitamin tartalma lévén.
  • Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. 
  • Csökkenti a prosztata problémák esélyét.


Mire figyeljünk a cukkini vásárlásakor és hogyan tároljuk?

  • A kisebb, keskenyebb cukkinik finomabbak: ízük édesebb, magvaik puhák.
  • hirdetes
  • A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. 
  • A kocsány legyen puha, mert a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. (Ez is ehető, csak kevésbé élvezhető.)
  • A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, vagyis nem frissen szedték le.
  • A cukkinit óvatosan cipeljük haza, mert a héja sérülékeny. 
  • Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. (A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.)
  • Csakis felhasználás előtt mossuk meg!

Mégtöbb érdekességért olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Elfáradási sajátosságok

  A testi és szellemi elfáradás az edzés természetes velejárója. Az elfáradás... Tovább

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Tovább a lexikonra
diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend táplálkozás vitamin