notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért egészségesebb csapatban edzeni

hirdetes

Miért egészségesebb csapatban edzeni?

SFV

Bárhogyan is edzel, az jó. De ha mindezt másokkal együtt, csapatban teszed, akkor még nagyobb előnyökhöz juthatsz.

Csapatban edzeni egészségesebb

Egyedül szeretsz edzeni az edzőteremben, az országúton vagy akár a pályán? Vagy boldogulsz egy zsúfolt csoportos fitneszórán, ahol mindenki szinkronban lélegzik és mozog? 
Függetlenül attól, hogy milyen gyakorlatokat szeretnél végezni, nincs hátránya annak, ha fizikailag mozgásban vagy – különösen, ha sokan az előírt minimum mozgást sem teljesítik. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ha magányosan edzel, akkor lemaradsz egy csomó olyan előnyről, amiben a csoportosan mozgók részesülnek.


Csoportos vagy önálló mozgás?


Az a tény már közismert, hogy a testmozgás számos előnnyel jár a mentális egészségre nézve, beleértve az alvás és a hangulat javítását, a szexuális vágy fokozását, valamint az energiaszint és a mentális éberség növelését.
Egy új tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a csoportos gyakorlatok segíthetnek-e az orvostanhallgatóknak, egy olyan nagy stresszes csoportnak, amely valószínűleg rendszeres edzést tudna végezni. A kutatásban 69 orvostanhallgató csatlakozott a három gyakorlatcsoport egyikéhez.
Az egyik csoport legalább hetente egyszer végzett egy 30 perces csoportos erősítő és funkcionális fitnesz edzésprogramot, valamint ha akart, extra gyakorlatokat.
Egy másik csoportot az egyéni edzők alkottak, akik hetente legalább kétszer önállóan vagy legfeljebb két partnerrel edzettek.
Az utolsó csoportban a tanulók annyit tettek, hogy biciklivel vagy gyalogosan jutottak el oda, ahová útjuk vezetett.
A kutatók a tanulmány kezdetén és négyhetente mérték a hallgatók észlelt stresszszintjét és életminőségét – mentális, fizikai és érzelmi szempontból.

hirdetes
Valamennyi diák körülbelül azonos szinten kezdte a vizsgálatot ezekre a mentális egészségügyi szempontokra vonatkozóan. 12 hét elteltével a csoportos edzők életminőségük mindhárom típusában javulást tapasztaltak, valamint csökkent a stresszszintjük.
Összehasonlításképpen, az egyedül edzőknek csak a mentális egészsége javult – annak ellenére, hogy hetente körülbelül egy órával többet edzettek, mint a csoportosan mozgók.
A kontrollcsoport esetében sem a stressz szintje, sem az életminőség nem változott ennyire a vizsgálat végére.
A tanulmánynak vannak bizonyos korlátai, beleértve annak kis méretét és kizárólagosan orvostanhallgatók bevonását. A tanulók saját edzéscsoportot is választhattak, így lehetnek fizikai vagy személyiségbeli különbségek a csoportos és egyéni edzők között, amelyek befolyásolhatják az eredményeket. Tehát az eredményeket óvatosan kell szemlélni, a kutatás azonban utal a közös edzés erejére. A tanulmány a The Journal of the American Osteopathic Association novemberi számában jelent meg.


Edzés szinkronban


Más kutatások a csoportos gyakorlatok – különösen a szinkronban végzett edzés – társadalmi kötődésre, fájdalomtűrésre és sportteljesítményre gyakorolt hatását vizsgálták.

Az International Journal of Sport and Exercise Psychology 2013-as tanulmányában a kutatók embereket toboroztak, hogy 45 percig eddzenek evezőgépeken.
Az edzés után azok, akik csoportosan eveztek – és mozgásukat összehangolták – nagyobb fájdalomtűrő képességgel rendelkeztek, mint az egyéni evezősök. A fájdalomtűrő képesség nőtt, akár csapattársakkal, akár idegenekkel eveztek.

hirdetes
A kutatók úgy vélik, hogy a fájdalommal szembeni megnövekedett tolerancia oka az endorfinok – a boldogsághormonok – fokozott felszabadulása, mivel az emberek edzés közben szinkronba kerülnek egymással.
Ezt a fajta összehangolt mozgást viselkedési szinkronnak nevezik. Más csoportos tevékenységek során is előfordulhat, például játékok, vallási rituálék és tánc közben.
Ez is javíthatja a teljesítményét, különösen, ha már közel áll a csoport többi tagjához.
A PLoS ONE 2015-ös tanulmányában a kutatók azt találták, hogy azok a rögbijátékosok, akik bemelegítés közben összehangolták mozgásukat, jobban teljesítettek egy utólagos állóképességi teszten. Ezek a sportolók már egy összetartó rögbicsapat tagjai voltak. A kutatók úgy vélik, hogy a bemelegítés alatti szinkronmozgások megerősítették a köztük fennálló társadalmi kötelékeket.
A kutatók azt írják, hogy ez „megváltoztathatta a sportolók felfogását a fáradtsághoz kapcsolódó fájdalomról és kényelmetlenségről… Ez lehetővé tette a résztvevők számára, hogy jobban törekedjenek és jobban teljesítsenek”.


Tipp: Próbáld ki a csapatjátékot egy király asztalitenisz meccsel, ami egyébként a családi viták eldöntésére sem utolsó eszköz! A Tactic Sport oldalán mindenféle ping pong felszerelést megtalálsz, amire szükséged lehet a játékhoz.
 

Mégtöbb érdekességért olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Citromfű

Latin neve: Melissa officinalis   Eredete   A Közel-Keletről, Kis-Ázsiából... Tovább

Dinamikus streching

  A dinamikus stretching mozgásanyaga tulajdonképpen megegyezik a hagyományos,... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód életmód fitness futás gyógyulás lelki egészség megújulás