notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért egészségesebb csapatban edzeni

hirdetes

Miért egészségesebb csapatban edzeni?

SFV
Csapatban edzeni egészségesebb

Nem minden csapat egyforma


Paul Estabrooks PhD., a Nebraska Egyetem Orvosi Központjának viselkedés-egészségügyi professzora megállapította, hogy a „gyakorlati környezet” meghatározza, hogy a testmozgás milyen hatással van az életminőségre, a társadalmi interakciókra, a fizikai előnyökre és az edzéshez ragaszkodó emberekre. A Sport and Exercise Psychology Review 2006-os áttekintésében Estabrooks és kollégái 44 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg, amelyek összehasonlították a különböző gyakorlati összefüggésekből származó előnyöket.
A kontextusok a következők voltak: otthoni edzések, akár egyedül, akár egészségügyi szakemberrel kapcsolatba lépve; standard gyakorlatok; és az „igazi csoportos” osztályok, ahol speciális technikákat alkalmaztak az osztály tagjai közötti társadalmi kötődés fokozására.
Az igazi csoportos órák nyújtották a legtöbb előnyt. A szokásos gyakorlatok – a hozzáadott kötődés nélkül – hasonlóak voltak a segítséggel végzett otthoni gyakorlatokhoz. Ezzel párhuzamban viszont az önálló otthoni edzés lett az utolsó.

hirdetes
Általánosságban elmondható, hogy minél több érintkezésben vagy szociális támogatásban részesülnek az emberek edzés közben – kutatóktól, egészségügyi szakemberektől vagy más gyakorlatban résztvevőktől –, annál nagyobb az előnyük.

Estabrooks elmondta a Healthline-nak, hogy „a csoportos fitneszórák általában csak akkor hatékonyabbak, ha csoportdinamikai stratégiákat alkalmaznak”.
Ez magában foglalja a csoportcélok kitűzését, a visszajelzések megosztását, az osztály többi emberével való beszélgetést, a baráti versengést, valamint „olyan tevékenységeket, amelyek segítenek az embereknek úgy érezni, hogy részei valaminek – a sajátosság érzésének”.
Lehet, hogy ezt nem minden edzésórán találja meg mindenki.
„Ez általában nem így van a legtöbb csoportos fitneszórán – mondta Estabrooks –, ahol az emberek megjelennek, követik az oktatót, nem beszélnek sokat egymással, majd elmennek.

hirdetes
Bár a csoportos fitneszórák extra előnyöket kínálhatnak, nem mindenki a pörgés, a testformálás vagy a jógaórák szerelmese. Egy tanulmány kimutatta, hogy az extrovertáltak nagyobb valószínűséggel részesítik előnyben a csoportalapú és nagy intenzitású fizikai tevékenységeket, mint az introvertáltak.
Ez nem nagy dolog. Vannak introvertált emberek, akik csoportos jógaórákat tartanak, de ők maguk soha nem vennének részt ilyen edzésen, inkább egyedül gyakorolnak otthon. Számukra a jóga a magányról és a befelé fordulásról szól – ha már introvertáltakról beszélünk. Végtére is a  cél elsősorban az, hogy mozogj.
A cél tehát, hogy keress egy olyan fizikai tevékenységet, amelyet szívesen végzel, és maradj is mellette – legyen szó egy izzadt fitneszóráról, vagy egyedüli hátizsákos túráról.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Energia 10-es 20-as 30-as módszer

Ha annyit eszünk, amennyit szervezetünk az életműködésekhez és a mozgáshoz felhasznál,... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód életmód fitness futás gyógyulás lelki egészség megújulás