notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mozogj te is akkor, amikor kell, elmondom, mikor!

hirdetes

Mozogj a bioritmusod szerint!

Hámori Blanka

Biztos te is észrevetted már, hogy bizonyos típusú edzések jobban esnek reggel, mások meg délutáni órákban kapcsolnak inkább ki. Ez azért van, mert a szervezetünk más és más típusú tevékenységre alkalmasabb a nap különböző szakaszaiban. Ezt a természetes ritmust – amit bioritmusnak is nevezünk – figyelembe véve szórakoztatóbb, sikeresebb lehet az edzésed! Lássuk, minek mikor van itt az ideje.

Tudd meg te is, hogy mikor érdemes mozognod!

Hajnalban még merevek vagyunk, idő kell a szervezetnek, hogy bemelegedjen, és az agynak és idegrendszernek is időbe telik, míg felveszi a tempót. Ilyenkor első számú szempont a fokozatosság, és hogy olyan mozgásformát válasszunk, ami lazító és átmozgató hatású egyszerre: ilyen lehet például a jóga.


Reggel 8-9 óra körül már igen intenzív, de elsősorban aerob jellegű mozgás javasolt. Ilyen lehet a futás vagy más kardió jellegű mozgás, mely végzése bizonyítottan nagyobb terhelhetőséget biztosít a nap hátralevő részére, felpörgeti az anyagcserét.


Dél és 3 óra között a szívünk maximumon tud teljesíteni, ráadásul ilyenkor már formába jöttünk: izmok és ízületek bemelegedtek, sőt, az utóbbiak ilyenkor a legrugalmasabbak. A szabadban mozgás ilyenkor jó ötlet, például ebéd után pár órával gyalogoljunk egyet a közeli a parkban!

hirdetes


Délután 4-5 óra között vagyunk teljesítőképességünk csúcsán, ami a légzőszervrendszert, az izmok és ízületek rugalmasságát illeti. Mivel a testhőmérsékletünk ilyenkor magasabb, ez az időszak az igen kemény (pl. súlyzós) edzések végzésére alkalmas – ráadásul a ilyenkor a tesztoszteron termelés is fokozódik, ami az izomépítésben játszik közre.


Esti órákban, vagyis 7-8 óra magasságában a reflexeink kapnak kiemelkedő szerepet, ugyanis ekkor sokkal gyorsabban működnek, mint a nap más szakaszaiban. Jobban működik a taktikai érzék, gyorsabbak a reakciók – ilyenkor tehát érdemes csapatjátékban gondolkodni például.

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Tudd meg te is, hogy mikor érdemes mozognod!

Ha a munkarended vagy a családi időbeosztás nem teszi lehetővé a fentiek szerinti edzést – nem probléma. Pontosan tudjuk, hogy a szokások kialakítása általában csak időbe telik! Vannak, akik világéletükben utáltak reggel edzeni, de ha a munkaidejük úgy kívánja, rászoknak a korai edzésre, sőt, a későbbiekben is megmaradnak annál. A korai órákban való edzésnél általánosságban arra kell figyelni, hogy a bemelegítés legyen nagyon alapos!

A nagyon késői edzésről pedig azt érdemes tudni, hogy igencsak felpörget, tehát az alvásproblémákat okozhat. Érdemes kikísérletezni, megfigyelni, hogy személy szerint nekünk, melyik edzés melyik időpontban milyen reakciót vált ki a szervezetben!

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Vitamin túladagolás

A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

Laparoszkópia

A hasüreg tükrözése a hasfalon keresztül. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd... Tovább

Tovább a lexikonra
fitness mozgás