notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Diófa


Diófa


Latin neve: Juglans regia
 

Eredete, élőhelye

 

A közönséges dió délkeletre a Balkántól Délnyugat- és Közép-Ázsiáig, Himalájában és Délnyugat-Kínában is őshonos. Európa és Ázsia egész területén megél.
 

Ismertetése, hatása, felhasználása

 
A közönséges dió a diófélék családjába tartozik, talán ez a legismertebb fajtájuk az egész világon. Gyorsan növő, hosszú életű fa, mivel akár több, mint 100 évet is tud élni. 
Ágában a bél rekeszes, rügye többnyire kopasz, levele páratlanul szárnyalt, jó illatú, hímes virága barkával a múlt esztendei hajtáson jelentkezik, a termő virág 1-3-ként egyesül, csonthéjas gyümölcs lesz belőle. Legnevezetesebb faja a pompás dió (Juglans regia L.), 12-25 m. magas. Dereka aránylag kurta, a koronája szép, terjedelmes. Gyümölcse gömbölyded, a héja zöld, de fehérrel pontozott, végre megfeketedik. Perzsiából s Közép-Ázsiának felföldjéről származtatják, de Kis-Ázsiába és Görögországba nagyon korán átültették.
 
Most már Európában számos fajtáját termesztik, s Ny.-felé az északi szélességnek 56°, K.-felé pedig 52°-ig terjed. A havason is tetemes magasságban megterem, Svájc É-i részén 800, a déli részén 1100, hazánkban 640-950 m. magasságban gyümölcsözik. Van olajos, csemege, vérbélű, fürtös és óriás (1 dm. hosszú, 7 cm. széles), majd apróbb fajta, keményebb, vékonyabb vagy nagyon törékeny héjú fajtája, utóbbit német elnevezéséről cinege-dió-nak is mondják.
 
A dió fanemű részei zamatos ízűek is illatúak. Levele, kérge, főképpen pedig a gyümölcshéj főzéséből timsóval barna festéket nyernek, és vele faneműeket, gyapjút festenek. Orleánnal és a kékfa levével az asztalos a diócsávát csinálja. A zöld dióhéjat a vászonfestő és kalapos is szívesen megveszi. Levelének és zöld héjának felforralt leve, ha a lovat bekenjük vele, a csípős legyet, meg a szúnyogot elriasztja; virágából hajfeketítőt csinálnak, a fiatal zöld diót pedig olajba teszik s a haj tartósabb és fényesebb lesz tőle. Éretlen gyümölcsét addig, míg oly puha, hogy erős tűt átszúrhatunk rajta, cukorral bőven keverve befőzik és kedvelik.
 
Cukorral és szesszel dió-likőr lesz belőle. Újabban a száraz dió levelének teájával együtt skrofula és bőrbetegség ellen ajánlják. Magva négy gerezdű; tartalma 50 % kövér olaj (dióolaj). Ez előállítva jóízű, zöldes, illattalan, de hamar megavasodik; úgy használják, mint a mákolajat, valamint jóízű étolajt. Mivel hamarább szárad, mint a lenmagolaj, olajfestményekhez firnisznek használják. 
 
A fiatal dió fája fehér és puha, a vénebbé barna, kemény, szívós és rugalmas; az európai fák egyik legcsinosabbika és legfinomabbika, gyakran igen szép hullámos vagy márványos rajzok vannak rajta, kissé fénylő, nagyon finoman likacsos, a tükörrostja alig észrevehető; szépen fényezhető, könnyen hasad, szárazon nagyon tartós, ezért bútornak és műtárgyakhoz nagyon keresik; zongorát, puskaagyat is készítnek belőle. 
 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Eltűnhetnek a gyógynövények

Eltűnhetnek a gyógynövények

"Attól fogva, hogy híre megy valamelyik himalájai növény gyógyító erejének, három-négy év sem kell ahhoz, hogy végleg el is tűnjön a Földről" - figyelmeztet...

természetes gyógymód

Hat természetes gyógymód, amely működik

Gondoltunk már arra, mennyire jó lenne, ha elmúlna a fejfájás, megszűnne az olykor hasogató hátfájás, illetve a depresszió, s lehetőleg gyógyszerek és mellékhatások nélkül?...

Méregtelenítő kúrák: szükségünk van rá?

Méregtelenítő kúrák: szükségünk van rá?

A méregtelenítő diéták, ha helyesen alkalmazzuk őket, segíthetik testünk természetes detoxifikáló rendszereit – mondta Michelle Schoffro Cook, a természetes gyógymódok,...

Mindet a flavonoidokról

Hogyan hatnak a szervezetre a flavonoidok?

Egy friss tanulmány szerint a csokoládé, a szójafehérje és a zöld tea speciális hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A tudósok már évek óta tudják, hogy a számos...

Igyunk zöld teát, húgyhólyag-, bőrrák ellen

Húgyhólyag-, bőrrák ellen igyunk zöld teát

A zöld tea fogyasztásának élettani előnyeiről - a különféle orvosi vizsgálatokat ismertető tanulmányoknak köszönhetően - régóta tud a közvélemény. Most újabb tudományos...

instagram poszt

Az életmentést is akadályozzák egyesek egy jó Facebook képért – Megdöbbentő, nézd meg a videót

Kizárólag mi vagyunk felelősek a tartalomért, amit a közösségi oldalakon megosztunk, ezért jobb, ha odafigyelünk! Tudnunk kell, amit egyszer nyilvánosságra hozunk az már nem...

A hagyma nagyon egészséges

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de...

Ezeket mindenképp fogyaszd

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

Néhány táplálék kifejezetten egészségvédő hatású, míg mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek gátolják ezeket a folyamatokat. Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket,...

bio az öko?

Mikor és mitől bio az öko-termék?

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles...

Te eszel halat? A halevés jó tesz a szívritmusnak.

A halevés jó tesz a szívritmusnak

A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.

Habzsolás és fogyás kettős vágya

Habzsolás és fogyás kettős vágya: milyen az ideális diéta?

Fogyókúráink sikertelenségei gyakran abból fakadnak, hogy racionális érvekkel próbáljuk egészséges táplálkozásra bírni önmagunkat, miközben az evési szokásokat inkább...

Ismerd meg a barramundit

Új halféle terjed – itt van hozzá két recept

Az Ausztráliában őshonos barramundi nagyon egészséges, és Magyarországon is tenyésztik.