Diófa


Diófa


Latin neve: Juglans regia
 

Eredete, élőhelye

 

A közönséges dió délkeletre a Balkántól Délnyugat- és Közép-Ázsiáig, Himalájában és Délnyugat-Kínában is őshonos. Európa és Ázsia egész területén megél.
 

Ismertetése, hatása, felhasználása

 
A közönséges dió a diófélék családjába tartozik, talán ez a legismertebb fajtájuk az egész világon. Gyorsan növő, hosszú életű fa, mivel akár több, mint 100 évet is tud élni. 
Ágában a bél rekeszes, rügye többnyire kopasz, levele páratlanul szárnyalt, jó illatú, hímes virága barkával a múlt esztendei hajtáson jelentkezik, a termő virág 1-3-ként egyesül, csonthéjas gyümölcs lesz belőle. Legnevezetesebb faja a pompás dió (Juglans regia L.), 12-25 m. magas. Dereka aránylag kurta, a koronája szép, terjedelmes. Gyümölcse gömbölyded, a héja zöld, de fehérrel pontozott, végre megfeketedik. Perzsiából s Közép-Ázsiának felföldjéről származtatják, de Kis-Ázsiába és Görögországba nagyon korán átültették.
 
Most már Európában számos fajtáját termesztik, s Ny.-felé az északi szélességnek 56°, K.-felé pedig 52°-ig terjed. A havason is tetemes magasságban megterem, Svájc É-i részén 800, a déli részén 1100, hazánkban 640-950 m. magasságban gyümölcsözik. Van olajos, csemege, vérbélű, fürtös és óriás (1 dm. hosszú, 7 cm. széles), majd apróbb fajta, keményebb, vékonyabb vagy nagyon törékeny héjú fajtája, utóbbit német elnevezéséről cinege-dió-nak is mondják.
 
A dió fanemű részei zamatos ízűek is illatúak. Levele, kérge, főképpen pedig a gyümölcshéj főzéséből timsóval barna festéket nyernek, és vele faneműeket, gyapjút festenek. Orleánnal és a kékfa levével az asztalos a diócsávát csinálja. A zöld dióhéjat a vászonfestő és kalapos is szívesen megveszi. Levelének és zöld héjának felforralt leve, ha a lovat bekenjük vele, a csípős legyet, meg a szúnyogot elriasztja; virágából hajfeketítőt csinálnak, a fiatal zöld diót pedig olajba teszik s a haj tartósabb és fényesebb lesz tőle. Éretlen gyümölcsét addig, míg oly puha, hogy erős tűt átszúrhatunk rajta, cukorral bőven keverve befőzik és kedvelik.
 
Cukorral és szesszel dió-likőr lesz belőle. Újabban a száraz dió levelének teájával együtt skrofula és bőrbetegség ellen ajánlják. Magva négy gerezdű; tartalma 50 % kövér olaj (dióolaj). Ez előállítva jóízű, zöldes, illattalan, de hamar megavasodik; úgy használják, mint a mákolajat, valamint jóízű étolajt. Mivel hamarább szárad, mint a lenmagolaj, olajfestményekhez firnisznek használják. 
 
A fiatal dió fája fehér és puha, a vénebbé barna, kemény, szívós és rugalmas; az európai fák egyik legcsinosabbika és legfinomabbika, gyakran igen szép hullámos vagy márványos rajzok vannak rajta, kissé fénylő, nagyon finoman likacsos, a tükörrostja alig észrevehető; szépen fényezhető, könnyen hasad, szárazon nagyon tartós, ezért bútornak és műtárgyakhoz nagyon keresik; zongorát, puskaagyat is készítnek belőle. 
 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 110

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
A választás azonban nem könnyű...

Fogyasztó tabletták és amit tudni kell róluk!

A drogériákban számtalan bogyó sorakozik a polcokon, melyek tartós és látványos fogyást ígérnek megerőltetés nélkül. A valóság azért kicsit összetettebb.

Rost fogyasztás fontossága!

Rost fogyasztás fontossága!

A rost fogyasztása csökkenti többek között a szívbetegségek és a bélrák kialakulásának kockázatát, mégsem figyelünk eléggé arra, hogy az elfogyasztott mennyiség megfelelő legyen.

Komplexusok ellen az életben!

Komplexusok ellen az életben!

"A dicsekvés általában a kisebbrendűségi komplexus öntudatlan beismerése. (...) Amikor dicsekszel a teljesítményeiddel, valójában azt közlöd másokkal, hogy nem vagy...

Tápióka

A tápióka 10 egészségügyi előnye

Aki diétázik az már biztosan találkozott a tápiókával. Ez a növény tökéletesen beilleszthető a diétába, sőt ételallergiások körében is népszerű, hiszen mindenmentes...

Elfogadni önmagad

13 lépés, hogy teljesen elfogadd önmagad

Sok mai nő küzd önértékelési zavarokkal, amely jelentősen befolyásolja a mentális egészséget, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Te is kíváncsi vagy mások hogyan...

Kevesebb ránc

Ha zsíros a bőröm, kevésbé leszek ráncos? Tények és tévhitek

A zsíros bőrrel kapcsolatban kering néhány sztereotípia, mint például a nagyobb pórusok megjelenése, fényes bőr, és hajlamosabb a pattanások kialakulása. Egy másik gyakori...

vegetáriánus nasik

13 Gyors és egészséges vegetáriánus snack

Az egészséges étrend - beleértve a vegetáriánus étrendet is – egyik kulcsfontosságú eleme, hogy tápláló ételeket válasszunk a nap folyamán. Sajnos azok az ételek,...

Izomépítés

Hogyan épülnek az izmok?

Ha van egy szó, amely a legjobban leírná az izomépítés folyamatát, az adaptáció lenne. De annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan működnek az izmok az újjáépítés...

Egészséges reggeli

7 ok, hogy egészségesen reggelizz

Újra és újra hallhatod: A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Sok ember azonban még mindig úgy indul munkába, hogy bármit is evett volna. Ez egy igen rossz szokás, hiszen a...

Étkezés helyettesítés

Minden, amit tudni kell az étkezés helyettesítéséről

Az elmúlt évek során az étkezés helyettesítése meglehetősen népszerű dolog lett. Mindenhol, az egészségügyi élelmiszer-piacoktól a kényelmi üzletekig, minden formában...

Edzés otthon

A legjobb edzések otthonra

Az egyik éned szeretne elmenni edzeni, még a másik inkább otthon maradna? Veled is megesett már ugye? Sokan keresik a kifogásokat: most esik az eső, túl nagy a forgalom, biztos sokan...

Ne csak a kalóriákra figyeljünk!

Ne csak a kalóriákra figyeljünk, a makrotápanyagok megfelelő összeállításában rejlik a siker kulcsa!

A csodadiéták és a kalóriák bűvöletében hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a makrotápanyagokat, az csak a gyúrósoknak való jeligével.