Összeszokott ritmusban
Ahogyan csecsemőkorban az igény szerinti táplálás során összeszokott a mama és baba, és kialakult egyfajta étkezési ritmus, hasonló ritmust kell megtartani a későbbiek során is. Amint elkezdjük kanállal etetni a gyermeket, legyen helye, ideje és időtartama az étkezésnek. Ez nem azt jelenti, hogy mereven minden étkezés, mindennap ugyanakkor kezdődjön, de el kell kerülni azokat a szituációkat, amikor egy-két órával elcsúszik vagy kimarad az étkezés, mert ekkor a kisgyermek feszült, hisztis lesz az éhség miatt, és önkéntelenül is létrehozzuk azt a helyzetet, hogy az evés és a feszültségoldás szorosan összekapcsolódjanak.
Egyre többször hallom, hogy szülők a gyereket mesenézés, meseolvasás közben etetik, vagy a nagyobb testvért kérik meg, hogy szórakoztassa őt evés közben. A kicsi ilyenkor nem figyel az étkezésre, hanem szinte öntudatlanul, a mesébe feledkezve vagy játszva eszik. Így nem érzékeli saját igényeit, hogy éhes-e még, nem élvezi az ízeket, nem érzi a teltségérzetet. Ez egyenes út a túlevészavar (binge eating disorder) kialakulásához, ami túlsúlyhoz, elhízáshoz vezet.
400 gramm
Az élet első ezer napján a megfelelő táplálás nemcsak a kisgyermekkori egészség miatt fontos, de azért is, mert az ekkor rögzült szokások végigkísérik felnőttkorunkat. Vagyis az elhízásra való hajlamot nemcsak a génjeink határozzák meg, hanem a korai táplálás is. Az első lépés, hogy mindig a gyermek életkorának megfelelő energiamennyiséget biztosítsuk számára, ebben az életkorban tilos fogyókúrázni. Mindennap szerepeljen teljes értékű fehérje az étrendjében, amely változatos legyen. A húsok, húskészítmények mellett a tejre, a tejtermékekre a megfelelő kalciumbevitel miatt fontos odafigyelniük a szülőknek, a fehér lisztből készült péksüteményeket pedig teljes kiőrlésű pékáruval váltsák ki. Fogyasszanak a gyermekek napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, amelyből legalább egy adag nyers legyen. Így nemcsak rostban gazdag táplálékhoz jutnak, de a rágás miatt a fogazat is ép marad.
Evés és mentális egészség
Számos tanulmány alátámasztja a diéta összetételének szerepét a mentális zavarok megelőzésében. Egy viszonylag új metaanalízis 13 klinikai vizsgálat adatainak elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a mediterrán étrend csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét és a kognitív funkciókat is kedvezően befolyásolja. A gyermekek és serdülők szénhidrát- és zsírdús táplálkozása viselkedészavarok kialakulására hajlamosít. A kora gyermekkori étrendnek maradandó kihatása van a későbbi mentális egészségre. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor biztosítása is kiemelkedően fontos az egészséges személyiségfejlődés szempontjából.
Házi koszt, levespor vagy gyorsétterem?
A betegeimmel beszélve világossá vált, hogy az anyák egy része alig főz, inkább előre csomagolt, elkészített ételeket vásárol, porokból készít ennivalót, vagy gyorséttermi ételekkel eteti a családot. Ez nagyon szomorú gyakorlat. Az élet és az étel szó hasonló hangzása gyönyörűen jelzi azt a mondást, hogy „az vagy, amit megeszel”. Az elfogyasztott étel minősége nagyban befolyásolja az életünket, testi és lelki egészségünket, s főként a felnövekvő gyermekek egészségét. A növekedésben lévő gyermek minden egyes sejtje képződéséhez a táplálékból származó anyagokat használja fel, ezekből épül fel minden porcikája. Ha ezek az anyagok frissek, egészségesek, vegyszermentesek, akkor a gyermek egészségesen fog fejlődni.
A házilag elkészített ennivalókkal szemben a gyorséttermi ételeket (angolul: „junk food” vagyis „szemét étel”), illetve az előre elkészített csak felmelegítésre váró ételek, tele vannak transzzsírsavakkal, kalóriával, különböző adalékanyagokkal, ízfokozókkal. A transzzsírsavak kerülése azért rendkívül fontos, mert kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt, emeli az LDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a védő HDL-koleszterinszintet. A koleszterinszint kóros változásai, valamint az ezt kísérő egyéb folyamatok szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
A dobozos, zacskós ételekre nagyon könnyű rászokni, mert bár nem finomak a szó szoros értelmében, azonban rengeteg cukrot és ízfokozót tartalmaznak, mely épp az előbb említett édesíz preferenciát elégíti ki és tulajdonképpen függővé teszi a fogyasztót. Az előre elkészített ételek, csakúgy mint a gyorséttermek kínálatai rengeteg mesterséges színezéket, tartósítóanyagot, nátriumot, sót, jóval több kalóriát és jóval kevesebb rostot tartalmaznak, mint a házi koszt. A megfelelő mennyiségű rost bevitele a bélrendszer egészsége szempontjából elengedhetetlen.
A leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség
A legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből nyolcan pedig felnőttként is súlytöbblettel küzdenek majd. Magyarországon a hat-nyolc éves gyermekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott (fiúk 20,5, lányok 22 százalék). A gyermekkori elhízás súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, nagyobb eséllyel alakul ki többek között magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, asztma, depresszió, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek pluszkilókkal.
Ehhez képest nagyon meglepő annak a friss hazai felmérésnek az eredménye, miszerint az édesanyák sokkal inkább tartanak attól, hogy a gyermeküknek eltörik valamije, fertőző betegséget kap, de még a nátha miatt is jobban aggódnak, mint attól, hogy elhízik. Vagyis az elhízás a szülők többsége szerint nem betegség. Ezzel a szülői hozzáállással társadalmi szinten nagyon nehéz lesz változtatni a trenden.
A legnagyobb luxus ma
A fogyasztói társadalmakban megy a nagy fogyasztói verseny. Nagyon sokan költenek drága autókra, ruhákra, utaznak messzi tájakra, de közben nem törődnek azzal, hogy mivel táplálkoznak, vagy mit esznek gyermekeik. Azt gondolom, manapság a legnagyobb luxus az, ha egy család meg tudja magának engedni, hogy jó minőségű házi kosztot egyenek, az édesanya főzzön egészséges ételeket friss, vegyszermentes zöldségekből, a gyermek naponta többször gyümölcsöt kapjon, legyen egy olyan termelő, ahonnan a friss tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt be lehet szerezni. Vagy akár meg is lehet termelni.
Törekedni kell az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, mellyel nemcsak családunk egészségét védjük, hanem a természetet is, hiszen ezzel kevesebb hulladékot termelünk, támogatjuk a fenntartható fejlődést, és kisebb ökológiai lábnyommal élünk a világban. A gyermekek, a felnövekvő generáció egészséges táplálása közös felelősségünk. Nem mindegy, hogy milyen világot hagyunk gyerekeinkre, és az sem, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világra.
Több, mint az éhség elverése
Az evés a csecsemőkortól kezdve együtt jár az érzelmekkel. A szoptatás intim közelség a szeretett személlyel, az anyával. Az ölelés, az anya szívhangja, egymás testmelegének érzése adja a legfőbb örömet a babának élete első időszakában. Ez megerősíti a csecsemőt abban, hogy az evés több mint az éhség elűzésének eszköze: maga a biztonság, a szeretet.
Jóval később rádöbbenünk, hogy ezek a pozitív érzelmek nem egyenlők az evés keltette komfortérzéssel. Ám az alapvetően belénk kódolt üzenet mélyen él, és az evés sok bizonytalan, szorongással járó helyzetben oldja a feszültséget. Ha a gyermek szerető, érzelmileg biztonságos és kiszámítható közegben él, van önbizalma, érvényesnek és értékesnek éli meg önmagát, kevésbé van szüksége a biztonság- és szeretetigény kielégítésére evéssel.
Dr. Pászthy Bea PhD gyermekorvos, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta
Forrás: HVG.hu