notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezekre az adalékanyagokra figyelj oda!

hirdetes

Adalékanyagok, melyekre oda kell figyelned!

Az életmódváltás egyik eleme az egészséges étkezés

Ezek az anyagok is elveszik a tápanyagot

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Fő funkciója szintén az édesítés, leggyakrabban csomagolt élelmiszerekben, süteményekben, tortákban, reggeliző pelyhekben, joghurtokban, gyümölcslevekben, fűszerekben, fagyasztott zöldségekben található. A króm, a magnézium és a cink felszívódását akadályozza. Biológiailag ez az édesítőszer ugyanolyan hatással van az egészségre, mint a cukor, ám a kukoricaszirup fogyasztása során az agyban nem termelődik leptin hormon, amely a "tele vagyok" érzést képes kiváltani, emiatt könnyedén vihetsz be belőle túl sokat anélkül, hogy észrevennéd.

hirdetes

Pektin

Ez az adalék főként dzsemekben, zselékben, gyümölcslevekben, tejben, joghurtokban, konzervekben található. A címkén "E440" néven is megtalálhatod. Megakadályozza a béta-karotin, a likopin és a lutein felszívódását. A pektin természetes formában előfordul a húsos gyümölcsökben pl. az almában és a körtében - de ebben a minőségben nem kell kerülnöd! Természetes formában ugyanis vízzel keveredve sűrű kocsonyaszerű anyagot alkot, a vastagbélben a baktériumok számára tápanyagot szolgáltat, és segíti az emésztést. Amikor viszont térfogatnövelőként, zselésítőként használják, ragasztószerű állaga lesz, így a bélben magához tapasztja a tápanyagokat, amely aztán felszívódás nélkül jutnak ki a szervezetből. A likopin és a lutein hiánya látásromláshoz, gyengülő immunrendszerhez, gyakori vírusos fertőzésekhez vezet.

hirdetes

Szerző:

Földi Tímea

facebook.com/LFittMindhalalig

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Viscerális zsír

A hason belül lévô zsírszövet-mennyiség. Tovább

Súlyzós edzés

  A súlyzós edzés lényege, hogy stimuláljuk az izmokat arra, hogy tápanyagokat vegyenek... Tovább

Tovább a lexikonra