notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudj meg mindent a glikémiás indexről te is

hirdetes

A glikémiás indexről röviden

Glikémiás index

Javítsunk egészségünkön a GI-vel!

GI a fogyásért

Az alacsony GI-jű étrend csökkenti az inzulintermelést és megszünteti a glükóz gyors felszabadulását a szervezetben.  Az inzulin nem fogja a felesleges cukrot a zsírraktárakba szállítani és csökken az étvágy, mert az inzulin egyben étvágyfokozó. Az inzulincsökkenés hatására szervezetünk glukagont választ ki, ami a zsírraktárakból hasznosítja a glükózt. Minél gyakrabban szabadul fel glukagon a szervezetünkben annál több zsírt égetünk el.


Telítettség tényező

Az alacsony GI-jű élelmiszerek több rostot és fehérjét tartalmaznak, emiatt tovább érezzük magunkat jóllakottnak.

Éhségkontroll

A cukor utáni sóvárgás alacsony Gi-jű ételek fogyasztása esetén jóval kisebb mértékben fordul elő, mert szervezetünkben nem következnek be hirtelen vércukorszint ingadozások.


Létfontosságú vitaminok

Alacsony GI-jű étrend esetén nagyobb mértékben fogyasztunk cinket, vasat, kalciumot és C-vitamint, melyek zsírégető hatása közismert.

Gyorsabb égetés

Az alacsony GI-jű étrend magasabb rosttartalmú. Minden elfogyasztott gramm rost után szervezetünk 7 kcal-t éget el. Ezért ha csak elfogyasszuk az ajánlott 25-30 g rostot naponta, máris 200 Kcal-tól szabadultunk meg.

hirdetes

GI az öregedés ellen

Alacsony GI-jű étrenddel csökken a cukorbetegség, a szívmegbetegedések és a rák bizonyos formáinak esélye. Le kell számolnunk a cukorral!

hirdetes

Lágy, fehér és halálos

A vérben maradó cukor a fehérvérsejtekhez tapadva keresztkötést képez, amire a kollagénrostok nagyon érzékenyek: elveszítik rugalmasságukat és a bőr ráncosodni kezd, az ízületek mozgásképessége korlátozódik. A tüdőkapacitás lecsökken, a szövetek oxigénellátottsága visszaesik Ezek tulajdonképpen az öregedés tünetei. A másik probléma, hogy a cukor megemeli a szabadgyökök számát, amelyek elektronokat rabolnak más atomoktól: az egészséges sejtek megsérülnek, amely változás öregedéshez vagy betegségek kialakulásához vezet.

GI az energiáért

Az alacsony GI-jű étrend esetén a szervezet nincs kitéve hitelen vércukorszint ingadozásoknak, ez már önmagában is állandóbbá teszi az energiaszintet. Ezáltal csökken a szénhidrát utáni vágyunk, azt is jelenti, hogy a szerotonintermelés megfelelő szinten marad, így élvezhetjük a stresszoldó hatását.

Az energiáért való étkezés szabályai

1. Mindig fogyasszunk rostos reggelit ! Segíti az emésztés beindítását és segíti az energiát adó tápanyagok felszívódását más élelmiszerekből. Megelőzi a székrekedést, ami a kimerültség egyik oka.
2. Minden ételhez fogyasszunk fehérjét! Így lassabban elégő energiát hozunk létre és segítünk kivédeni a túl sok szénhidrát negatív hatását is.
3. Az este legyen a szénhidrátoké !
Így akkor serkenthetjük a szerotonintermelést, amikor a leginkább szükségünk van rá: lefekvés előtt.
4. Együnk egy keveset négy óránként !
Az emésztés energiába kerül, a túl sok élelmiszer egyszerre történő megemésztését elkerülhetjük, ha étkezésünket felosztjuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Masszázs

A masszázst nagy vonalakban mindenki ismeri, de kevesen tudják róla, hogy valójában mit... Tovább

Vitamin túladagolás

A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

Tovább a lexikonra