notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudj meg mindent a glikémiás indexről te is

hirdetes

A glikémiás indexről röviden

Glikémiás index

GI-tények szénhidrátokról

Gyümölcsök

GI-t befolyásoló tényezők: savasság, rosttartalom, fruktóztartalom, feldolgozás.

Magas GI-jűek: görögdinnye, datolya.

Közepes GI-jűek: sárgabarack, őszibarack, banán, sárgadinnye, füge, vörös szőlő, mazsola, mangó, papaya.
Alacsony GI-jűek: alma, aszalt sárgabarack, avocado, szeder, áfonya, kivi, cseresznye, grapefruit, fehérszőlő, citrusfélék, szilva, málna, eper.

Zöldségek

Ha a zöldségeket megfőzzük vagy feldolgozzuk, a glikémiás index megemelkedik.

Magas GI-jűek: paszternák, sütőtök, fehérrépa.

Közepes GI-jűek: cékla, csöves kukorica, édes kukorica.

Alacsony GI-jűek: lucerna, articsóka, spárga, padlizsán, babcsíra, brokkoli, kelbimbó, paradicsom, sárgarépa, fejeskáposzta, karfiol, zeller, cukkini, uborka, endivia, édeskömény, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, zöldbab, kelkáposzta, fejessaláta, cukorborsó, gomba, zöldborsó, paprika, retek, spenót.

hirdetes

Babfélék és hüvelyesek

Magas GI-jűek: disznóbab,

Közepes GI-jűek: nincs ilyen

Alacsony GI-jűek: szárazbabfőzelék, feketebab, vajbab, csicseriborsó, lencse, szójabab.

Tejtermékek

A tejtermékek alacsony GI-jűek, egyetlen kivétel a sűrített tej.

Italok

Víz
Tea és gyógynövénytea
Tej
Paradicsomlé
Almalé
Sárgarépalé
Ananászlé
Grapefruitlé
Narancslé
Áfonyalé
Vörösbor
Fehérbor
Citromital

hirdetes
Narancsital
Cola
Szénsavas narancsital
Energiadús sportital
Sör


Zsírok

1. Egészséges zsírok:

a) Egyszeresen telítetlen zsírok: oliva, dió és mogyorófélék, magvak, avokado, a felsoroltakból készült olaj.
b) Többszörösen telítetlen zsírok: pisztráng, lazac, makréla, hering.

2. Egészségtelen zsírok:

a) Telített zsírok: vaj, hús, teljes zsírtartalmú tejtermékek.
b) Transzzsírok: szilárd margarin, margarinnal készült sütemények és kekszek.

Amikor az alacsony és a magas GI találkozik

1. Ha magas GI-jű ételt fogyasztunk, ügyeljünk az adagra.
2. Ha magas GI-jű élelmiszert fogyasztunk, mindig együnk hozzá legalább kettő alacsony GI-jű élelmiszert ugyanakkora adagban.
3. Ne együnk többet egy magas és két közepes GI-jű élelmiszernél egy nap és törekedjünk arra, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztását ennél is jobban lecsökkentsük.
4. Ha illik az ételhez, adjunk hozzá valami savasat.Glikémiás index

Lapozz és tudd meg, hogyan segíti a fogyásod a flikémiás index!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Orbáncfű (Közönséges)

Latin neve: Hypericum perforatum   Eredete, élőhelye   A Közönséges orbáncfű... Tovább

E-vitaminok

Az E-vitaminok   Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-,... Tovább

Tovább a lexikonra