notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sokoldalú csicseriborsó, amely tökéletes választás a diétád során is!

hirdetes

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

SzSz
Csicseriborsó

3) Vérnyomás szabályozó


A normál vérnyomás fenntartásához elengedhetetlen az alacsony nátriumtartalmú (alacsony sótartalmú) étrend fenntartása, ugyanakkor a növekvő káliumbevitel ugyanolyan fontos lehet. Így a csicseriborsó a káliumbevitel szempontjából nagyon jó választás lesz étrendünkben. 

4) Szívbetegségek kockázatának csökkentése


A csicseriborsó magas rost, kálium, C-vitamin és B-6-vitamin tartalma mind a szív egészségét támogatja. A csicseriborsó jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít csökkenteni a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Az egyik vizsgálatban azok, akik naponta 4069 mg káliumot fogyasztottak, 49% -kal csökkent az ischaemiás szívbetegség halálozásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb káliumot fogyasztottak (naponta kb. 1000 mg).

hirdetes

5) Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát 


Bár az ásványi szelén nincs jelen a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, a csicseriborsóban ez is megtalálható. A szelén segít a máj enzimjeinek megfelelő működésében, és méregtelenít néhány rákos megbetegedést okozó vegyületet a szervezetben. Emellett a szelén megakadályozza a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét.

A csicseriborsó folsavat is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS-szintézisben és javításban, így segít megakadályozni a rákos sejtek képződését a DNS-mutációkban. A csicseriborsóban jelen lévő szaponinok, fitokémiai anyagok megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását és terjedését az egész testben.

hirdetes

A csicseriborsó és más hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek magas rost bevitele a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával jár.
A C-vitamin erős antioxidánsként működik, és segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök károsodásától.

6) Csökkenti a koleszterinszintet


A kutatások azt mutatják, hogy a csicseriborsó az étrendbe történő bevitele csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy a rossz koleszterin mennyiségét a vérben.

7) Gyulladás ellen


A csicseriborsó kolin tartalma segíti az alvást, az izommozgást, a tanulást és a memóriát. A kolin segít megőrizni a sejtmembránok szerkezetét, elősegíti az idegimpulzusok átadását, segíti a zsír felszívódását és csökkenti a krónikus gyulladást.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Tovább a lexikonra