notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sokoldalú csicseriborsó, amely tökéletes választás a diétád során is!

hirdetes

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

SzSz
Csicseriborsó

8) Emésztés javító 


Magas rosttartalma miatt a csicseriborsó segít megelőzni a székrekedést és elősegíti az egészséges emésztőrendszer szabályszerűségét.

9) Segít a fogyásban


A táplálékrostok az emésztőrendszerben "töltőanyagként" működnek. Ezek a vegyületek növelik a telítettséget (a teljesség érzését) és csökkentik az étvágyat, így az emberek hosszabb ideig jobban érzik magukat, és ezzel csökkentik a napi bevitt teljes kalóriatartalmukat.

A mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztása már régóta összefügg az egészséges életmódhoz kapcsolódó egészségügyi feltételek csökkent kockázatával. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a növényi élelmiszerek, mint a csicseriborsó csökkenti az elhízás, az általános halálozás, a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázatát, elősegíti az egészséges arcszínt, az egészséges hajat, a megnövekedett energiát és az összsúlyt.

hirdetes

10) Irritatív bél szindróma (IBS) ellen


Bár a csicseriborsó nem enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, segíthetnek az érintett emberek számára.
Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő egyének növekvő rostfogyasztása kihívást jelenthet. A csicseriborsó azonban olyan rostforrás, amelyet néhány IBS-beteg jól tolerál.


Tápanyagtartalom


A nyers csicseriborsót nem szabad fogyasztani a nyers hüvelyekben található káros anyagok miatt.


Egy csésze főtt csicseriborsó esetén:

  • 269 kalória
  • 45 g szénhidrátot
  • 15 g fehérjét
  • 13 g diétás rost
  • 4 g zsírt
  • 0 g koleszterin
hirdetes

Megjegyzés: nem ajánlott nyers csicseriborsót, vagy bármilyen más impulzust enni a toxinok és az anti-tápanyagok miatt. Ezeket az összetevőket csírázással és főzéssel csökkentik.

Továbbá a csicseriborsó tartalmaz K-vitamint, folsavat, foszfort, cinket, rezet, mangánt, kolint és szelént.
A csicseriborsó kiváló vegán- és gluténmentes fehérje- és rostforrás mellett kivételes mennyiségű vasat, B-6-vitamint és magnéziumot is tartalmaz.

+1 recept


A csicseriborsó egész évben rendelkezésre áll, és gyakran megtalálható az élelmiszerboltokban, akár szárított, akár csomagolt vagy konzerv formában. Mogyorós ízük és vajas szerkezetük miatt könnyen beépíthetők minden étkezésbe.

A csicseriborsó egyik legkedveltebb felhasználása és elkészítési módja a Hummus. 


A Hummus egy gyors és ízletes mártogatós, amelynek csicseriborsó az alapja. 


Elkészítése: Pürésítsük le a főtt csicseriborsót olívaolajjal, fokhagymával, citromlével, tahinivel, adjunk hozzá egy pici sót és készen is van. Fogyaszthatjuk mártogatósként vagy akár húsokhoz is. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Tovább a lexikonra