notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új trend hódít külföldön: jönnek a nyújtóstúdiók

hirdetes

Új trend hódít külföldön: jönnek a nyújtóstúdiók

vitalzone.hu

Egy jól felszerelt edzőteremben sok mindent megtalál az ember: kondigépek, súlyok, vagy éppen fitneszeszközök tömkelege várja a mozgás és a testépítés szerelmeseit, amik közül sokat egyszerűen túl drága lenne otthonra beszerezni. Azonban gondolnád, hogy vannak olyanok, akik csak azért járnak el egy edzőterembe, hogy nyújtsanak? Nos, újabban egyre többen vannak így ezzel…

Új trend hódít külföldön: jönnek a nyújtóstúdiók

A helyzet az, hogy a nyújtást nagyon sokan elhanyagolják, különösen ha szorít az idő. Az úgynevezett stretching stúdiók (vagy „nyújtóstúdiók”, ha úgy tetszik) kifejezetten ilyen gyakorlatokra összpontosítanak, ami annyira nem is kéne, hogy meglepő legyen. Egyre többen próbálják ki a HIIT (magas intenzitású intervallum tréning) edzéseket, és ébrednek rá, hogy milyen fontos is az edzések közötti felépülés, regeneráció. A stretching stúdiók ezt a szükségletet használják ki és célozzák meg.

A nyújtás azonban nem csak trendi, hanem nagyon is fontos része az edzésrendeknek. A nyújtóstúdiók általában fél vagy egy órás nyújtóedzéseket kínálnak a tagoknak, amelyek során dinamikus mozgásokat végeznek, hogy növeljék a mozgástartományukat, enyhítsék az intenzív edzések utáni izomfájdalmat, és rugalmasabbá váljanak.

Habár hazánkban még nem indult be ez a kifejezetten nyújtásra kiélezett stúdiók trendje (ez nem összetévesztendő a jógastúdiókkal), számos edző kínál csoportos nyújtóórákat edzőtermében, amik hasonló célokat szolgálnak.

hirdetes

Íme néhány fontos tudnivaló a nyújtóstúdiókról, amik segíthetnek eldönteni, hogy érdemes-e csatlakoznod egyhez, ha itthon is megjelennek!

1. Nem helyettesítik az edzőtermi tagságot


Habár vannak olyan sportok, amelyek edzései kiválthatják a hagyományos edzőtermi tagságot, egy stretching stúdió nem fogja úgy felpörgetni a szívedet, mint egy kardió edzés, vagy annyi izmot gyűjteni, mint néhány erre célzott gyakorlat.

Az egészség és fittség alakulásában több tényező is közrejátszik, úgymint például az étrend, az erőnlét, az egyensúly, a kardió, és a rugalmasság. Habár a nyújtás nagyon fontos, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az ember a legtöbbet hozza ki magából.

Javíthat a teljesítményeden


Habár a nyújtás és a teljesítmény kapcsolatával kapcsolatban megoszlanak a tudományos vélemények, néhány tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy ezek a gyakorlatok számos előnnyel járhatnak, például növelik az ugrás magasságát, és csökkentik az izommerevedést. Ahhoz, hogy a nyújtás hatékony legyen, rendszeresen és megfelelően kell csinálni, amire egy nyújtóstúdiós tagság (vagy a rendszeres eljárás egy nyújtóórára) tökéletes lehet.

hirdetes

Persze fontos észben tartani, hogy még az olyan kevésbé megterhelő gyakorlatok sem veszélytelenek, mint a nyújtás – ha valaki nem megfelelően végzi őket (például rossz pózban, vagy túl sokáig), akkor az negatív hatással lehet az ínszalagok hosszára és az ízületek stabilitására.

Fontos szakképzett edzőt választani


Fontos, hogy olyasvalakire bízd tested egészségét, aki elismert szakember ezen a területen, és fel tud mutatni erről igazoló papírokat is. Kérd ki ismerőseid tanácsait, olvasd el a neten írt véleményeket, és ha lehetséges, ülj be egy nyújtóórára, hogy megnézd, hogyan dolgozik az adott edző.

Sajnos rengeteg edző készít egy általános edzéstervet, amit minden ügyfelének lead. Ezzel az a baj, hogy nagyon ritka az, hogy két embernek ugyan olyan igényei lennének nyújtás terén – minél célzottabb és specifikusabb az edzés, annál jobb!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

C-vitamin

Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód fitness lelki egészség mozgás sport