notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kockás has többé nem álom: tények és tévhitek!

hirdetes

Tények és tévhitek a kockahasról

SzSz

Több olyan tévhit és tény kering a kockahas kialakításáról, amelyeket ideje tisztába tenni. Bárki képes elérni a kockás hasat, de a siker több tényezőtől is függ. Lássuk, mikre figyeljünk, és mi az ami téves állítás a kockahassal kapcsolatban! 

kockahas

Ha valaki nem is kockás hasat, legalább csak lapos hasat szeretne, az rendszerint főleg az étrenden múlik. Azonban sok más dolog van, amire oda kell figyelnünk, hogyha kockás hasat szeretnénk. 
A kockás has kialakítása a megfelelő étrenden múlik? Az edzéstől? A kettő kombinációjától? Most minden kiderül! 

1. Minden nap kell felüléseket csinálnunk


Hamis: Sok más izomcsoport edzése közben közvetetten formálja a hasfalat. Az olyan gyakorlatok, mint a guggolás, a felhúzás és a plank a stabilizációra támaszkodnak, így mindegyik hatással lesz a törzsed formálására is. 

Mint minden más izomcsoportnak, a hasnak is időre van szüksége az edzések után. Célozza őket minden nap, és nem fogja látni a várt növekedést. Továbbra is közvetlenül, hetente kétszer kell edzeni, olyan gyakorlatokat használva, amelyek a belső és külső ferde és a végtag hasi izmokat célozzák. Csináljunk olyan gyakorlatokat is, amelyek nem csak a hasat, hanem az egész törzset megdolgoztatják, hogy a derék izmai egyaránt tudjanak erősödni. 

2. A felülések csökkentik a zsír mennyiségét a hason


Hamis: Ez az egyik legnagyobb tévhit, amit hallhatunk. Hiába csinálsz felüléseket a hasadon lévő zsír mennyisége nem fog csökkeni. Természetesen a zsír alatt lévő izmok formálódni fognak, akár meg is vastagodnak, amely által a hasad csak még „nagyobbnak” tűnhet. A hasi zsír eltüntetését egyedül az étrend betartásával tudod elérni. Persze, a hasra gyakorolt gyakorlatok nem fognak ártani, sőt, segítenek a helyes testtartás kialakításában. 

hirdetes

3. A Testtömeged zsírszázalékának 10% alatt kell lennie, hogy láthasd a kockáid


Igaz: Nem számít, hogy hány felülést csinálsz, soha nem látod a kemény munkád eredményeit, ha a hasadat zsírréteg fedi. Milyen soványnak kell lenned ahhoz, hogy meglátsd a kockáid? Ez lényegében függ a genetikától és a testfelépítéstől is. A testzsír személyenként változik. Csak azért, mert egy barátnak vagy családtagnak a testzsírszázalékos aránya hasonló a tiédhez, nem jelenti azt, hogy ugyanolyan a testfelépítésetek és az izomzatotok. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 10% alatt kell lennie a testzsír százalékának, hogy láthatók legyenek a hasadon lévő kockát. 

4. A kockás has azt jelenti, hogy egészséges vagy

hirdetes


Igaz és hamis: Az, aki odafigyel a megfelelő étrendre és rendszeresen lejár az edzőterembe, annak várhatóan hamar láthatóvá válnak a hasán lévő kockák. Azonban előfordul olyan is, akinek csak a soványsága miatt látszik a kockás hasa. 

A hat kocka két dolog kombinációját jelzi: erős hasi izmok és alacsony testzsír. A trükk az, hogy egészséges egyensúlyt találjunk a kettő között. A nagyon alacsony testzsír százalék mellett az az egészséges, ha az izomszázalék bőven magasabb. 

5. Bárki képes kockás hasat csinálni


Igaz: Sokan azt hiszik, a kockás hashoz genetika kell. Ugyan némileg a genetika is közrejátszik, de csak annyiban befolyásolja a kockás hasat, hogy valakinek egyszerűbb elérnie, még másnak többet kell dolgoznia érte. Valójában mindenki képes kockás hasat csinálnia magának. A legtöbb ember sajnos nem elég elkötelezett, hogy elérje ezt. Ha keményen dolgozol, és odafigyelsz az étrendedre, akkor Te is elérheted a hőn áhított kockás hasat! Az, hogy kinek hány kocka jelenik meg: 6, 8 vagy 10 szintén a genetika befolyásolhatja. 

6. A kockás hastól a derék kerülete is csökkeni fog


Igaz és hamis: Megfelelő táplálkozással biztosan kisebb lesz a hasad, a testzsír százalékod, ezáltal a derekad kerülete is. De ha kevés testzsírod van, a hasfal képzése - különösen súlyokkal - nem lesz kisebb. Valójában nagyobb is lehet.

A hasfal a test bármely más izomcsoportjához hasonlít. Súlyemeléssel vagy bármilyen erő és kondicionálást végző programmal az hasi izmokat képzed, hogy nagyobb, erősebb vagy legyen, amitől annak kerülete nagyobb lesz. Ez különösen igaz, ha sok gyakorlatot végzel a ferde izmok kialakításához.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Callanetics

  A callanetics egy állás- és tartásjavító torna, hatékonysága abban rejlik, hogy a... Tovább

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem életmód