notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cukrot vagy sztíviát fogyasszak?

hirdetes

Érdemes-e a cukrot sztíviára cserélni?

vitalzone.hu
hirdetes

Naponta sok szó esik a cukorról, mint mumusról, az élet megrontójáról, és arról, hogy mi mindennel lehetne hatékonyan pótolni, miközben nem mondunk le a megszokott édes ízekről, de a felszaladó kilókat is elkerüljük. Ilyenkor rendszerint előkerül a sztívia, mint lehetséges cukorpótló, de a sztíviával kapcsolatban is bőven találkozhatunk tévhitekkel. – De mit mondanak a vegyészek és a gyógyszerészek?

Érdemes-e a cukrot sztíviára cserélni?

A gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitekről szóló, gyógyszerészek, biológusok és vegyészek által írt blog, a Ködpiszkáló legutóbb a sztíviáról rántotta le a leplet. A szakértők bejegyzéséből kiderül, hogy a sztívia, vagy más néven jázminpakóca a fészekvirágzatúak családjába tartozik, és Dél-Amerikában őshonos: a bennszülöttek már nagyon régóta ismerik. Világszerte a XX. század második felétől kezdett el terjedni, édesítésre a növény levelét, vagy levél kivonatait alkalmazzák.


A sztívia édességét a szteviol-glikozidoknak köszönheti, amelyek hőstabilak, vagyis állják a sütést-főzést, és két-háromszázszor édesebbek, mint a hagyományosan használt répacukor. A bejegyzés gyógyszerész írója szerint ezek nem befolyásolják a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is alkalmazhatják. „A vastagbélben a cukorrész szabaddá válik, de azt a bélbaktériumok hasznosítják, gyakorlatilag nem szívódik fel. A szteviol aglikon (tehát a cukor nélküli alapváz) a széklettel ürül. Nem véletlen, hogy egyre elterjedtebb, és nemcsak a fogyni vágyók fogyasztják szívesen.”

hirdetes


Azonban az idők során a sztíviakivonatokban található egyes vegyületeket összefüggésbe hoztak bizonyos rákos megbetegedésekkel, valamint termékenységi problémákkal a férfiak esetében. Azonban az eddigi vizsgálatok és a tudomány mai állása szerint a sztívia nem káros, ugyanakkor az sem bizonyított, hogy elősegíti a rák megelőzését. Nem lúgosít és nem immunerősítő, ellenben kiváló édesítőszer, mivel "energiamentes" cukorpótló, fontos összetevője lehet egy fogyókúrás diétának.


Mégis hogyan keveredhetett a sztívia rákkeltés gyanújába? Egyes komponenseket valóban mutagén hatásúnak, vagyis genetikai károsodást okozónak találtak, ám ezek a kísérleti folyamatok nem az élő szervezetben, hanem lombikban történtek, azt pedig már sokszor igazolták, hogy ami lombikban mutagén, az élő szervezetben gyakran nem az. Az USA-ban 1991-ben betiltották a forgalmazását, ezt többen nehezményezték, mivel a konkurencia lobbiját vélték a háttérben felfedezni. 1994-ben engedélyezték újra, de csak étrend-kiegészítőként, és nem élelmiszer-alapanyagként. 


Ugyan újabb kutatások szerint nincs káros hatással a tartós fogyasztás, de az ellentmondásos helyzet a mai napig tart: a sztívia leveleket és a nyers kivonatokat nem lehet forgalmazni az USA-ban. Ellenben azok az édesítőszerek, amelyeknek a sztívia-kivonatok fő összetevője, a rebaudiozid A az egyik komponense, forgalmazhatóak (különös módon ez az egyik alkotórész, amit mutagénnek találtak). Az EU-ban sem lehetett mindig kapni, 1999-ben, hasonló indokok miatt korlátozták a forgalmazását, ezt 2011-ben feloldották.


 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A depresszió és a táplálkozás lehetséges összefüggései!

2020-01-24

A depresszió és a táplálkozás lehetséges összefüggései!

Az már szinte közhelynek számít, hogy tudatos táplálkozással és a rendszeres testmozgással rengeteget tehetünk az egészségünkért, a jobb közérzetünkért, ami sok esetben a természetesen lelkünkkel is szoros összefüggésben áll.

Vess véget a fejfájásnak természetes módszerekkel - 7 bevált trükk!

2020-01-22

Vess véget a fejfájásnak természetes módszerekkel - 7 bevált trükk!

A mai világban a fejfájás – és ezzel együtt a fájdalomcsillapító gyógyszerek bekapkodása is - mindennapjaink velejárója lett. Azonban jobb, ha tudjátok, hogy léteznek természetes megoldások fejfájás ellen

Ne dőlj be mindennek, amit a címkéken olvasol!

2020-01-20

Ne dőlj be mindennek, amit a címkéken olvasol!

A light címke mágikus jelentőséggel bír a fogyókúrázók és az egészséges életmódot folytatók körében. valld be, hogy te is inkább a kosaradba rakod a „light”, a „diet”, a „wellness” vagy épp „zsírszegény” felirattal forgalmazott ételeket, mint a hagyományosakat, hiába drágábbak.

Izotóniás sportital – Minden amit tudnod kell!

2020-01-20

Izotóniás sportital – Minden amit tudnod kell!

Az izotóniás sportitalokra csak élsportolóknak van szüksége? Mit takar az, hogy „izotóniás” egy ital? Mit tartalmaz? Tények és tévhitek, amiket jobb, ha tisztázunk!

8 bél-barát szénhidrát alternatíva

2020-01-19

8 bél-barát szénhidrát alternatíva

Bemutatunk 8 szénhidrát alternatívát amelyek elősegítik az egészséges bélműködést.

6 rendkívül egészséges étel, amelyet rendszeresen kellene ennünk

2020-01-19

6 rendkívül egészséges étel, amelyet rendszeresen kellene ennünk

Íme a 6 legegészségesebb élelmiszer ami minden diétába könnyen beleilleszthető

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 443
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
163 443
Közösség

Szótár

Alma típusú elhízás

A hasi elhízást nevezik alma típusú vagy férfias elhízásnak. Az ilyen típusú elhízás... Tovább

Low carb diéta

Alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diéta. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.0

cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer