notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos tippek a szálkásításhoz

hirdetes

Tippek a szálkásításhoz

Fokozatosan változtatsd az étrended, fókuszálj az időzítésre, vigyázz a makronutriensek arányára - ez csak néhány tanács ahhoz, hogy minél hatékonyabban szálkásíts. Kattints és olvasd el, hogyan tudsz a leghatékonyabban szálkásítani!

Body building

Reális célokat tűzz ki magad elé

Minthogy a body building a látványra, az illúzióra épül, elég nehéz meghatározni a célt, pedig ez messzemenően fontos az átlag fölötti teljesítmény eléréséhez. A célkitűzés keményebb munkára sarkall. Lehet, hogy nem érsz el egy precízen meghatározott célt a testépítésben - pl. egy bizonyos testsúlyt vagy testzsírszázalékot -, mert az emberi testtel kapcsolatos tényezőket soha sem lehet pontosan kordába szorítani. A lényeg a célok behatárolása. A célkitűzés legnagyobb adománya az lehet, ha a fejlődésről visszajelzés érkezik, pl. a tavalyi évhez képest szálkásabb lett a testünk.

Vigyázz a makronutriensek arányára

Az alacsony zsírtartalmú egészséges ételek fogyasztása kifejezetten fontos versenyidőszakban, igaz? Így van. De ami még ettől is fontosabb, az a makronutriensek (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő aránya, hiszen ezek az anyagok biztosítják az edzések hatásosságát, az étvágyat és a zsírmentes izomtömeget. A túl sok szénhidrát egyeseknél túlsúlyt eredményez, a túl kevés pedig a nehezen megszerzett izmok leépüléséhez vezethet az állandó energia-hiány miatt. A protein mennyisége mindig magasabb kell, hogy legyen a verseny előtti időszakban, mert segít megelőzni a katabolizmust, egyensúlyban tartja a nitrogén háztartást az izomszövetekben, valamint hozzájárul az erőszint és az éberség fenntartásához. Igazítsd a protein- és szénhidrátmennyiséget a testalkatodhoz, de ne feledkezz meg a zsírról sem. A testépítők talán kevesebb zsírt fogyasztanak mint egy átlagember, pedig a zsír nagyszerű energiaforrás azokra a napokra, amikor a keringésfokozó gyakorlataid vannak túlsúlyban.

Étkezz gyakran

A kezdő testépítők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl kevés kalóriát fogyasztanak a verseny előtti időszakban. Ez óriási tévedés, mert így teljes mértékben lelassul a metabolizmusuk. A többszöri étkezés elősegíti azt, hogy a kalóriabevitelt kontrollálni lehessen, ugyanakkor az anyagcsere is a megfelelő szinten fog működni. A kalória drasztikus csökkentése elvileg fogyáshoz vezet, mégsem ez a legokosabb módszer a szálkásság elérésének érdekében. Ha napi 5-8 alkalommal fehérjedúsan étkezünk, akkor kb. 1/3-dal zsírmentesebbé válhat testünk, ugyanis az anyagcserénk "nem veszi észre", hogy diétán vagyunk. Abban a pillanatban, hogy belső kemencénk (az anyagcserénk vagy metabolizmusunk) megneszeli, hogy éhezés van kilátásban, lelassítja működését és elkezd energiát raktározni. Az autókkal ellentétben a testépítő teste som üzemanyagot kell, hogy használjon, az a kívánatos, ha a belső motor sokat fogyaszt. Törekedj arra, hogy ne Honda, hanem Ferrari fogyasztásod legyen. A megfelelő mennyiségű evés ráadásul a pszichológiai éhséget is csillapítja, valamint jóleső energiaszintet is biztosít.

hirdetes

Vezess naplót a fejlődésedről és tanuld meg változtatni a diétád

Első hallásra egy picit talán túlzásnak tűnik, hogy napi szinten jegyezz le mindent a fejlődéseddel kapcsolatban, de ha jól belegondolsz, nem vesz el többet öt percnél az, hogy leírd, mit ettél, mennyit és milyen volt a közérzeted, a tested állapota. Így már nem is tűnik olyan nagy áldozatnak az egész. Egy idő után sajnálni fogod, hogy nem kezdted el hamarabb. A naplóvezetés lényege nem csak az, hogy hatásosan nyomon tudd követni a fejlődésed, hiszen erre a tükör is elegendő lenne. Az értéke inkább abban rejlik, hogy visszalapozva meg tudod találni a siker vagy a sikertelenség okát. Képes leszel megállapítani azt, hogy a tested mire reagált jól vagy éppen rosszul. Ez az információ szükséges lesz ahhoz, hogy a diétád meg tudd változtatni a  múltbéli tapasztalatokból okulva. Ha nem vezetsz naplót, akkor elég nehéz és bizonytalan feladat lesz észben tartani még tükör segítségével is, hogy mennyi kalóriát vittél be, milyen volt a makronutriensek aránya, és mennyi aerob jellegű gyakorlatot kell végezned az ideális szálkásság eléréséhez az izmok túledzéssel történő lebontása nélkül. Habár idővel egyre ügyesebben képes leszel nyomon követni a fejlődésed vizuális módszerrel is, mégis emlékezz arra, hogy a tested nap mint nap változik bizonyos mértékben. Ami tavaly még hasznos volt számodra, lehet, hogy az idén már a károdra lesz. A kisördög a részletekben bujkál, és ha vezeted a naplót, akkor sosem kell majd találgatnod, hogy miért nem sikerül szálkásabbnak lenned.

hirdetes

Ne hagyj ki étkezést

A kudarchoz vezető legkönnyebb út az, ha kihagysz étkezéseket. Vicces dolgot művel ilyenkor a tested. Úgy véli, hogy vészhelyzetben van, ezért ha eszel is valamit végül, még órákig lassú ütemben fog égetni. Az esedékes étel nem a testedért, hanem az ellen fog dolgozni. Az extra kalória felhalmozódik, és tested úgy fog viselkedni, mintha csak napi háromszor étkeznél. Az étkezések kihagyása az izomtömeg leépüléséhez is vezethet. Ismerek olyan sportolókat, akik napi négy kg-ot is képesek fogyni, ha kihagynak egy menetrendszerű étkezést. Ezek a fickók persze rettentő gyors anyagcserével rendelkeznek, de bárkivel megtörténhet ugyanez, akinek a metabolizmusa bármilyen okból felfokozott működésű. A hölgyek esetében úgy tűnik, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Ha kihagynak étkezést, akkor ahelyett, hogy fogynának, inkább zsírban szednek fel több kg-ot. Természetesen ez a szálkásítás legfőbb ellensége.

Szálkásítás

Fókuszálj az időzítésre


Az időzítés a testépítés alapja. A diétát hat héttel a verseny előtt elkezdeni talán beválik egy olyan személy számára, aki egész évben viszonylag zsírmentes, de semmi garancia sincs a sikerre ilyen rövid idő alatt. Az időzítés szorosan összefügg a célkitűzés elméletével, de ez a realitás talaján kell, hogy nyugodjon. Ha előzőleg 7 kg-ot 12 hét alatt sikerült leadnod, és ugyanezen idő alatt most 15 kg feleslegtől akarsz megszabadulni, akkor újra kell tervezned az étkezési programod. Jobban jársz, ha több időt hagysz magadnak a verseny előtti diétázásra. Az a testépítő, aki a verseny előtt már három héttel formában van, jobban ki tudja aknázni egész éves munkájának lehetőségeit, mint az, aki három nappal a megmérettetés előtt próbál manipulálni a feltöltéssel vagy vízhajtással.


Fokozatosan változtasd az étrended


Mondjuk, hogy az utóbbi három hónapban számolatlanul tömted magadba a kalóriákat. Ha a verseny kezdetétől számítva van még 16-18 heted, akkor nem kell radikálisan megváltoztatnod az étrended, viszont ne várd meg a 12. hetet, hogy majd akkor keményen elkezded a valódi diétát. A fokozatos változás segíteni fog abban, hogy átvészeld a legkegyetlenebb 1-8. hét közé eső időszakot. Nem lehet minden átmenet nélkül váltani a nyalánkságokról az egysíkú pulyka - barna rizs menüre. Három-négy hét alatt állj rá a valódi, verseny előtti diétára. A hirtelen váltás nem csak a tested, de a közérzeted és az akaraterőd is megviseli.Forrás: http://www.vitalzone.hu/szalkasitas.html#ixzz35CBk1JAw

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

Energia felvétel

A felvett energia a táplálék energiájából származik.   Tovább

Tovább a lexikonra