notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ha ezt a cikket elolvasod, te is átfogod mosni a rizst főzés előtt

hirdetes

Ha ezt a cikket elolvasod, te is átfogod mosni a rizst főzés előtt

VN

Átmosni a rizst, vagy nem átmosni a rizst? Ez a nagy kérdés, amin nagyon sok családban megy a vita. Sokak szerint ez egy felesleges időpocsékolás, egy plusz lépés, mások szerint pedig elengedhetetlen. Ezzel a cikkel végre pontot tehetünk a vitatott kérdésre!

Meg kell mosni a rizst főzés előtt?

Meg kell mosni a rizst főzés előtt?

Meg! Rengeteg rizsnek a csomagolásán olvasható: öblítse le, majd…! De vajon mi szükség van erre a lépésre, van szükség rá egyáltalán? Több ok is van rá, amiért ajánlott megmosni, vagy átöblíteni a rizst főzés előtt. Az egyik az ízélmény miatt van, a másik pedig egészégügyi okok miatt fontos. Ezért azt ajánljuk mindenkinek, hogy igenis szánjon néhány másodpercet erre a lépésre, igazán nem tart sokáig, nem sok energia, de hasznos! Gondolj bele, a gyümölcsöket és zöldségeket is megmosod, mielőtt elfogyasztanád, felhasználnád őket.

Miért kell megmosni a rizst főzés előtt?

A rizst tisztasági, higiéniai okokból célszerű megmosni a felhasználása előtt. Gondolj csak bele, mennyi minden történik a rizs szemekkel, mielőtt a tányérodra kerül! Te is jól tudod, hogy mire a konyhádba elér a rizs, óriási utat tesz meg, nem feltétlenül ideális körülmények között, így mindenféle kosz és szennyeződés kerülhet rá, amiket biztosan te sem szeretnél elfogyasztani. Persze vannak élelmiszer biztonsági előírások, de itt megint csak arra tudnánk emlékeztetni, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket is meg szoktuk mosni, ugyanezekből az okokból a rizst is meg kell. De ha ez nem győzne meg, akkor még azt is elmondjuk, hogy ha megmossuk a rizst főzés előtt, akkor sokkal finomabb is lesz az eredmény, ugyanis ilyenkor a rizsszemek felületéről eltávolítod a felesleges keményítőt. Ennek következtében puha lesz a rizs, nem pedig nyálkás, tapadós. A legjobb, ha minden fajta rizst átmosol, a hosszú szeműt, és a rövidet is, ártani nem tudsz vele!

hirdetes

Te meg szoktad mosni a rizst főzés előtt?

hirdetes

Hogyan mossuk át a rizst főzés előtt?

És ha már sikerült meggyőznünk, akkor jöhet is a milliós kérdés: hogyan mossuk át a rizst főzés előtt? Típusonként eltérő módszert érdemes alkalmazni. A teljes szemek esetében érdemes egy szűrő segítségével hideg víz alatt átmosni 30 másodpercig finom rázogatás közben. A fehér rizst érdemes egy kicsit tovább mosni, két percig folyó víz alá tartani. Ezen a ponton érdemes tisztázni a mosás és áztatás közti különbséget is: míg a mosás az esetleges szennyeződéseket, valamint a keményítőt távolítja el, addig az áztatás a főzési időt csökkenti. Az áztatáshoz minimum 30 perc kell. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Kakukkfű

Latin neve: Thymus serpyllum   Eredete, élőhelye   A Földközi-tenger... Tovább

Tovább a lexikonra
diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás kalóriabevitel megoldás táplálkozás