Gondoltad volna, hogy a ház körül növekvő fű tele van egészséges tápanyagforrásokkal? Elhinnéd, ha azt mondanám, hogy ezekből a gyomoknak tartott növényekből jótékony hatású teákat készíthetnél? Bizony – a pitypangok olyan természetes kincseket rejtenek magukban, amikről csak kevesen tudnak.
![Miért és hogyan készíts pitypangteát? Miért és hogyan készíts pitypangteát?](/kep/730x400/102283.jpg)
Ez azért olyan meglepő manapság, mert az évezredek során többféle módon is alkalmazták gyógyhatásukat különféle egészségügyi bajok enyhítésére, egy jó ideje pedig tudományosan is bizonyítottá vált, hogy tele vannak vitaminokkal is. A pitypangokban rejtőző tápláló anyagokat és összetevőket legegyszerűbb és legkényelmesebb módon tea formájában viheted be szervezetedbe. Ennek a növénynek a gyökerei, a levelei és a virágai is elkészíthetők teának. A tea íze és tápértéke attól függ, hogy a pitypang mely részéből készítik – a gyökerek kiválóak a májproblémák enyhítésére, a levelek a vesét célozzák meg, a virágok pedig általában a legízletesebbek és a leggazdagabbak jótékony hatások szempontjából.
A pitypangok begyűjtése
A vadon termő pitypangok összegyűjtése egyszerű feladatnak hangzik, azonban lehetetlen tudni, hogy egy adott növény milyen méreganyagokkal találkozott növekedése során. A pitypangok nem feltétlenül mindig a legideálisabb körülmények között teremnek, így ha azt gyanítod, hogy bármilyen vegyszerrel vagy gyomirtóval kerültek kapcsolatba, akkor semmiképpen ne szedd fel őket.
A nyílt, fás területeken termő pitypangok általában a biztonságosabb kategóriát képviselik, ahogyan a saját kertedben termő példányok is (persze csak ha nem használsz vegyszereket). A pitypangok leveleit az édes íz érdekében tavasszal ajánlott leszedni, amikor a legzsengébbek. A gyökerek ezzel szemben ősszel vagy télen szüretelve biztosítják a legédesebb ízt. A levelek nagyjából egy hétig maradnak frissen, ha a hűtőben tárolod őket egy nedves papírtörlőben. A következő oldalon elmondom, hogyan készíthetsz pitypangteát!
A gyökerek leszüreteléséhez az egész növényt ki kell, hogy húzd a talajból, mert első sorban a főgyökérre lesz szükséged, amiből a mellékgyökerek állnak ki. Miután alaposan lemostad, felhasználhatod nyersen a teához, vagy lassú tűzőn két órán keresztül pörkölheted, hogy „pitypangkávét” készíts magadnak. Fontos: Ne feledd – a beporzásért felelős lepkéknek, méheknek és más rovaroknak nagyobb szükségük van a pitypangokra, mint neked, ezért sose szedd le az összes virágot egyszerre egy helyen!
Hogyan készül a pitypangtea?
A pitypangtea elkészítése pofonegyszerű. Nem kell hozzá más, mint egy adag forró víz, amit néhány apróra vágott levélre vagy pörkölt gyökérre kell ráönteni, és hagyni, hogy a tápanyagok átfőjenek a vízbe. Attól függően, hogy milyen erősre szeretnéd a teát, tovább is benne hagyhatod a pitypangdarabokat, de általában 5-10 perc bőven elegendő kell, hogy legyen. Ajánlott frissen szedett pitypangokból elkészíteni az italt. Ha a kész tea túl keserű, akkor egy szelet citrommal és/vagy egy kevés mézzel javíthatsz az ízén. A pitypang darabjait ki is száríthatod (ehhez használhatsz szárítógépet, egy 120 fokra melegített sütőt, vagy akár a nap melegét is egy forró nyári napon), majd egy légmentesen záródó tárolóban sokáig megőrizheted későbbi használatra.
A pitypangtea mellékhatásai
A pitypangtea habár tele van tápanyagokkal és fogyasztása általánosságban biztonságosnak számít, érdemes tisztában lenni néhány ritka mellékhatásával. Néhányan gyomorfájást, hasmenést tapasztalhatnak, amiért valószínűleg a növény hashajtó hatása okolható. Másoknál allergiás reakciókat válthat ki a pitypang, és bizonyos gyógyszerekkel sem fér össze. A pitypangok levelei nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami segíti a véralvadást, ezért érdemes tartózkodni tőlük, ha vérhígító gyógyszereket szedsz. Ha nem vagy biztos benne, hogy a pitypangtea biztonságos-e számodra, akkor előzőleg egyeztess háziorvosoddal, és csak egy nagyon kis mennyiségben próbáld ki első alkalommal.
Kiváló tápanyagforrás
A pitypangtea tele van kalciummal, vassal, káliummal, K, A és B6-vitaminokkal, riboflavinnal és tiaminnal. Említésre méltó még antioxidáns hatású flavonoidtartalma is.
Cukorbetegeknek ajánlott
A kutatások szerint a pitypangtea segít a vércukorszint csökkentésében, ami rendkívül fontos a cukorbetegség kordában tartásához. Habár még további kísérletekre lesz szükség, az eddigi eredmények nagyon ígéretesnek tűnnek.
Koffeinmentes „kávé”
Ha nyugtalanít a manapság sokakat érintő koffeinfüggőség, akkor válts pörkölt pitypanggyökér-teára. Ez a készítmény hasonló kinézetű és ízű, mint az igazi kávé, azonban koffein helyett antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal van tele, így nem kell félni a hirtelen energiazuhanástól, ami a kávé erejének „lejártakor” tapasztalható.
Gyulladáscsökkentő hatású
A krónikus gyulladások az ízületi fájdalmaktól kezdve a fejfájásokig rengetegféle egészségügyi problémát előidézhetnek. A pitypangtea antioxidánsai gyulladáscsökkentő hatóanyagokként veszik fel a küzdelmet a gyulladással járó fájdalommal és duzzadásokkal.
Segít a csontok megerősítésében
A pitypangban található nyomelemek (kalcium, cink, magnézium és vas) nagyon fontosak a szervezet számára a csontok megerősítéséhez és a csontritkulás elkerüléséhez. Ez a kor előrehaladtával egyre fontosabbá válik, hiszen idővel a csontok sűrűsége természetesen csökkenni kezd, ha a szervezet nem kap elegendő utánpótlást.
Javítja a keringést
A pitypangtea vastartalmának köszönhetően a vérkeringést is fokozza. A vörösvérsejtek számának megnövelésével a test minden része könnyebben hozzájuthat majd a szükséges oxigénmennyiséghez.