notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az olíváról

Megéri olívabogyót enni!

Kerekes Orsolya
hirdetes

Sokan nem fogyasztanak olívabogyót feltehetően azért, mert nem ismerik az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Ha elolvasod a cikket, valószínűleg Te is be fogsz szerezni egy üveg olívát és/vagy egy extra szűz olívaolajat.

Megéri olívabogyót enni

Az olívabogyóról

 
Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas.
 
Olajfa
 
Az olajfa, melynek gyümölcse az érett, 56% olajat tartalmazó olajbogyó, a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Mind az olívabogyó, mind pedig olaja igen fontos szerepet játszhat az egészséges étkezési szokások kialakításában. 
 

Az olívabogyó hatásai

 
Az olívában található telítetlen zsírsavak gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak. Mindemellett az olívabogyó fogyasztása a fogyókúra során is hasznos lehet, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, továbbá gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszel a kelleténél.
 
A szakemberek szerint szervezetednek az előbb említett jótékony hatások érdekében, illetve az ártalmas folyamatos megelőzéséért naponta körülbelül kettő-három evőkanál olívaolajra lenne szüksége.
hirdetes
Nemcsak alacsony kalóriatartalma okán (10 dekában kb. 150 kcal) ajánlott kiemelt szerepet adni az olívabogyónak, az olajában lévő zsírsavak ugyanis még étvágycsökkentő hatásúak is.
 

Az extra szűztől a sansáig

 
hirdetes

Fogyassz te is olívaolajat

Az olívaolaj között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, melyet gondosan válogatott bogyókból, a szedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. Az olajbogyókat megmossák, majd megtisztítva préselik. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartájban tárolják, majd szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Az extra szűz olívaolajat sötét, hűvös helyen érdemes tárolni.
 
Az úgynevezett sansa olívaolaj sajtolás során keletkező maradványokból készül és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1%-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat. Ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a zsiradékokra az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nemigen forgalmazzák, viszont hazánkban sajnos sok vásárló a silány sansaolaj mellett dönt, mert nem ismerik az extra szűz olívaolaj előnyeit. Sokkal jobban megéri a kicsit drágább extra szűz olívaolajat megvenni az 1%-ot tartalmazó olaj helyett rengeteg jótékony hatása és természetessége miatt.
 

Hogyan használjuk az olívaolajat?

 
A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának. Ennek ellenére nálunk is zajlik a gasztroforradalom, és ma már egyre többen kedvelik a nemzetközi konyhák fogásait.
Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a különféle olívaolajokat más-más ételekhez és más-más módon érdemes használni. Bő olajban sütéshez és hosszú ideig tartó pároláshoz, főzéshez célszerű szűz vagy finomított olívaolajat használni. Az extra szűz olívaolajjal is lehet sütni-főzni, de több dolgot érdemes észben tartani. Az extra szűz olívaolaj aromái melegítés hatására megváltoznak, adott esetben fokozódnak, és egészen új ízek-illatok jöhetnek elő, mint ha csak hidegen használnánk őket. Ha azonban túl sokáig, vagy túl magas hőfokra hevítjük, nemcsak az ízét, de az értékes tápanyagait is elveszíti.
Ilyen használatra tehát érdemes az olcsóbb, finomított változatot választani, az értékesebb és ízletesebb extra szüzet pedig amolyan fűszerként alkalmazni, és vagy rövid ideig hevíteni, vagy csak tálalás előtt meglocsolni vele az ételt.
 
Olívabogyók Olívabogyók
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ecettel fogyni? Igen! Mire jó még az ecet?

2019-11-21

Ecettel fogyni? Igen! Mire jó még az ecet?

Lehet hogy az ecet hallatán max. az ecetes uborka jut eszedbe, ám azért ennél jóval sokrétűbb az ecet felhasználása. Kiválóan alkalmazhatod a zsírégetés terén! Kortyolj el egy pohár vízben feloldott egy-két evőkanál ecetet, és a várt eredmény nem marad el.

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

2019-11-16

Az egészséges étkezés 10 alapszabálya

Ahhoz, hogy hosszútávon is megőrizzük az egészségünket fontos, hogy az ételek, amiket a szervezetünkbe viszünk szintén egészségesek legyenek. A következőkben mutatunk 10 dolgot, amitől egészségesebbé tudod tenni a mindennapi étkezéseket, mindenféle megerőltetés nélkül

A pulzusmérésről röviden

2019-11-15

A pulzusmérésről röviden

Mindenki, aki a rendszeres testmozgást választja,kitűzött valamilyen személyes célt maga elé, amelynek eléréséért naponta, hetente több órát áldoz idejéből. E célok hatékony megvalósítása érdekében elengedhetetlen a terhelés intenzitásának folyamatos nyomon követése

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

2019-11-14

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

Rengeteg embertől hallottam már, hogy ő bizony nem szeret edzőterembe járni. Bár szeretne fogyni, és az edzés maga sem riasztja vissza általában őket – mintha kicsit félnének az edzőteremtől. Nézzük, mi lehet ennek az oka, és hogy győzheted le

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

2019-11-13

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

Nem is gondolnánk milyen hatása lehet egy - egy élelmiszernek a bevett gyógyszerekre. Egyesek képesek többszörösére növelni a hatásfokát, míg mások teljesen semlegesíthetik. . Ezért nagyon körültekintőeknek kell lennünk egy gyógyszerkúra alatt

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

2019-11-13

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

Sokan keverik a szezont a fazonnal! A többség valamilyen oknál fogva azt gondolja, hogy attól, mert valaki vékony, attól már edzett is! Elárulok valamit! 17 évesen vékonynak lenni nem nagy kunszt! Bár azért Magyarországon már ez is nagy szám

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 310
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 191 225
Közösség

Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 4.9