notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az olíváról

Megéri olívabogyót enni!

Kerekes Orsolya
hirdetes

Sokan nem fogyasztanak olívabogyót feltehetően azért, mert nem ismerik az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Ha elolvasod a cikket, valószínűleg Te is be fogsz szerezni egy üveg olívát és/vagy egy extra szűz olívaolajat.

Megéri olívabogyót enni

Az olívabogyóról

 
Az olajfának több száz fajtája létezik; csak Spanyolországban több mint 250 fajtát tartanak nyilván. Extra szűz olívaolajhoz néhol csak egyetlen fajta termését használják, máshol a kész olajokat házasítják megfelelő arányban. Az olajfa terméséből készülhet olívaolaj vagy csemege olajbogyó. Bizonyos bogyófajtákat csak olajkészítésre termesztenek, másokat csak csemegebogyónak, de akad olyan is, amelyik mindkét célra alkalmas.
 
Olajfa
 
Az olajfa, melynek gyümölcse az érett, 56% olajat tartalmazó olajbogyó, a mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Mind az olívabogyó, mind pedig olaja igen fontos szerepet játszhat az egészséges étkezési szokások kialakításában. 
 

Az olívabogyó hatásai

 
Az olívában található telítetlen zsírsavak gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak. Mindemellett az olívabogyó fogyasztása a fogyókúra során is hasznos lehet, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, továbbá gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszel a kelleténél.
 
A szakemberek szerint szervezetednek az előbb említett jótékony hatások érdekében, illetve az ártalmas folyamatos megelőzéséért naponta körülbelül kettő-három evőkanál olívaolajra lenne szüksége.
hirdetes
Nemcsak alacsony kalóriatartalma okán (10 dekában kb. 150 kcal) ajánlott kiemelt szerepet adni az olívabogyónak, az olajában lévő zsírsavak ugyanis még étvágycsökkentő hatásúak is.
 

Az extra szűztől a sansáig

 
hirdetes

Fogyassz te is olívaolajat

Az olívaolaj között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, melyet gondosan válogatott bogyókból, a szedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. Az olajbogyókat megmossák, majd megtisztítva préselik. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartájban tárolják, majd szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Az extra szűz olívaolajat sötét, hűvös helyen érdemes tárolni.
 
Az úgynevezett sansa olívaolaj sajtolás során keletkező maradványokból készül és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1%-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat. Ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a zsiradékokra az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nemigen forgalmazzák, viszont hazánkban sajnos sok vásárló a silány sansaolaj mellett dönt, mert nem ismerik az extra szűz olívaolaj előnyeit. Sokkal jobban megéri a kicsit drágább extra szűz olívaolajat megvenni az 1%-ot tartalmazó olaj helyett rengeteg jótékony hatása és természetessége miatt.
 

Hogyan használjuk az olívaolajat?

 
A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának. Ennek ellenére nálunk is zajlik a gasztroforradalom, és ma már egyre többen kedvelik a nemzetközi konyhák fogásait.
Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a különféle olívaolajokat más-más ételekhez és más-más módon érdemes használni. Bő olajban sütéshez és hosszú ideig tartó pároláshoz, főzéshez célszerű szűz vagy finomított olívaolajat használni. Az extra szűz olívaolajjal is lehet sütni-főzni, de több dolgot érdemes észben tartani. Az extra szűz olívaolaj aromái melegítés hatására megváltoznak, adott esetben fokozódnak, és egészen új ízek-illatok jöhetnek elő, mint ha csak hidegen használnánk őket. Ha azonban túl sokáig, vagy túl magas hőfokra hevítjük, nemcsak az ízét, de az értékes tápanyagait is elveszíti.
Ilyen használatra tehát érdemes az olcsóbb, finomított változatot választani, az értékesebb és ízletesebb extra szüzet pedig amolyan fűszerként alkalmazni, és vagy rövid ideig hevíteni, vagy csak tálalás előtt meglocsolni vele az ételt.
 
Olívabogyók Olívabogyók
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a betegségekre

2019-09-13

800 ezer magyar szenved napi szinten, de alig van hatásos terápia ezekre a...

Átlagosan hat és fél év alatt tíz orvost járhatnak meg a ritka betegségekben szenvedők, mire kiderül, mi a bajuk. És hiába a fejlett orvostudomány, alig van hatásos terápia.

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is találhattak ellene

2019-09-13

Véletlenül kiderült, mi okozza az érelmeszesedést, sőt gyógyszert is...

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot, és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akne kezelésére általában használt gyógyszer hatékony gyógymód lehet a betegségre.

Megdöbbentő mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, fogyassz te is minél többet belőle!

2019-09-13

Megdöbbentő mennyi mindenre jó ez a gyümölcs, fogyassz te is minél többet...

Egyszerre finom és egészséges? Nem lehetetlen! Számodra is egyenlő az egészséges azzal, hogy nem finom? Akkor most meg fogsz lepődni!

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

2019-09-12

Évezredek óta menő az inhalálás a nátha ellen

Nem csak eukaliptusszal, de rózsával, sós vízzel, vagy ópiummal is inhaláltak korábban a történelem során. Ezek közül sokat ma már nem szívesen alkalmaznánk, van azonban olyan, ami évezredek elteltével is megállja a helyét.

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

2019-09-11

Parlagfűből főz allergia elleni lekvárt egy magyar házaspár

Parlagfűből készít lekvárszerű terméket és olajat Csubák Mária vegyészmérnök és férje. A termék jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is - hangzott el az MR1-Kossuth Rádióban.

5 dolog, amiért neked is piacra kell járnod!

2019-09-09

5 dolog, amiért neked is piacra kell járnod!

A nagy rohanásban inkább csak beugrasz az utadba eső boltba és megveszel mindent ott? Hidd el, néha azért érdemes lenne bemenned egy piacra is!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 888 187
Közösség

Szótár

Zsírszövet

A kötőszövetek egyik fajtája, ami rostos elemeekbe ágyazott zsírsejtekből áll, lebenyekre... Tovább

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 4.9