notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
felfázás, felfázás gyógymód, hólyaghurut

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

A felfázással sajnos szinte minden nő találkozott már, mivel különösen a gyengébbik nemet érinti ez a baktériumos fertőzés. Fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár, van...

Éhezik mégis el van hízva

Éhezés és elhízás

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát.

Minden idők legnagyobb egészség titka

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Dr. Richard Shulze, a híres gyógynövényszakértő és...

Mik az ásványi anyagok?

Mik az ásványi anyagok?

Mindig olvassuk, hogy különböző ételekben mennyi vitamin és ásványi anyag van, de tudod is, hogy mik azok az ásványi anyagok? Íme, egy rövid bemutatás:

Rossz szokásaink

Rossz szokásaink a legfőbb ellenségeink. Ne pusztítsd magad!

Gondolkodásunk és hangulatunk érzékeny a körülöttünk levő világra. A stresszes események - egy szakítás, a munkahely elvesztése, egy hozzátartozó halála -, természetesen...

Így élhetsz egészségesen és boldogan te is

Egészséges életmód 8 alapelve

Ahhoz, hogy hosszú, boldog életet élhessünk fontos, hogy az odafigyeljünk az egészségünk megőrzésére is. A következő cikkben elmondjuk nektek a nagy titkot, mégpedig azt,...

Minőségi alvás

Alvási zavarok - csökkent reakcióidő, rosszabb közérzet

Ha nem tudsz már arra sem visszaemlékezni, mikor ébredtél utoljára kipihenten és frissen, akkor nem vagy egyedül. Sokan szenvednek ébren éjszakákon át, nem tudva visszaaludni....

Szabadulj meg a kínzó izomláztól, segítünk!

Ha téged is megőrjít az izomláz, segítünk, hogy mihamarabb eltűnjön!

Az izomláz érzését minden sportoló jól ismeri, de még azok is, akik csak egy megerőltetőbb napon vannak túl. Ámbár nem tartozik a kedvenc érzésünk közé. Egy idő után...

A méz és a fahéj a két legjobb megoldás az influenza megelőzésére

Vitaminbombák az influenzaszezonra

Amikor körülöttünk mindenki prüszköl, köhög, muszáj elgondolkoznunk rajta, hogy mivel előzhetjük meg azt, hogy mi is betegek legyünk. A legjobb megoldás, ha egészségesen...

Erősítsd az immunrendszered, hogy ne legyél beteg télen sem! Immunrendszer erősítése

Így kerülheted el az orvost és a gyógyszertárakat idén télen!

Itt a tél, a betegségek ideje, ilyenkor legyengül a szervezet, többet vagyunk betegek. Pontosabban többet betegek azok, akik nem figyelnek erre a tényre, és nem készítik fel...

Mellrák megelőzés

28 tipp mellrák megelőzésre, a rózsaszín szalagon túl

Mostanára már bizonyára mindenki észrevette, hogy minden rózsaszín az utóbbi időben. A gyógyszeres üveg fedelén a futball cipőkig szinte minden. Ez pedig jó, hír hisz egyre...

A csuklásról, sírásról, viszketésről.

Miért csuklik az ember?

Saját testünket illetően még mindig rengeteg a rejtély. Az alvás céljáról és folyamatáról rendkívül hézagosak az ismereteink, csakúgy, mint a csuklásról, az ásításról...