notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Tedd meg ezeket a dolgokat lefekvés előtt

Lefekvés előtti tippek

Tudtad, hogy már lefekvés előtt is tudod befolyásolni, hogyan fogod tölteni a következő napod? Ennek érdekében el tudsz végezni különböző rutinokat, szertartásokat, amelyek...

Együk több banánt!

A banán jótékony hatásai

Ha gyümölcsről van szó, nekem legelőször a banán jut eszembe, legszívesebben naponta hármat is megennék belőle. Te is így vagy vele? Vagy épp az ellenkezőjét érzed, rá sem...

10 tipp a nyugodt alvásért

10 tipp a nyugodt alvásért

A szülőktől vagy nagyszülőktől megtanult bölcsességek és praktikák, a bárányszámlálás vagy a meleg tej lefekvés előtt. Sajnos a legtöbb alvászavarban küzdő emberen nem...

A hosszú és egészséges élet titka

A hosszú és egészséges élet akadályai a tudomány szerint

A tudománynak mindenről van álláspontja, még az olyan témákról is, mint a hosszú és egészséges élet. Most megtudhatod, hogy melyik az a négy legfontosabb dolog, a tudományos...

A cukorfogyasztás csökkentése érdekében mutatunk 8 módot, amiket ki kell próbálnod.

Csökkentsd te is a cukorfogyasztásod!

A kevesebb cukorfogyasztás nagyon jó hatást gyakorol az egészségedre, bár nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek az első időben. Nagyon oda kell figyelned a cukorfogyasztásod...

Aludj el gyorsabban te is!

Mitől megy nehezen az elalvás?

Valószínűleg rengeteg  olyan tanácsot hallottál már te is egészen kiskorod óta, ami arról szól, hogyan aludj el könnyebben. Ám hiába tartjuk be ezeket az alapvető...

Szükséges-e szülés után a hasi műtét?

Várandósság utáni hasi műtét

A feszes, lapos has mindennapos téma a fitnesz cikkek között, de egyre több fiatal nőt érdekel, hogy mi a helyzet a szülés után?! Kötelező szerűen megszűnik a has lapossága,...

Az életadó tengeri só

Az életadó tengeri só

A víz és a só az élet építõ elemei: az emberi test 75%-a vízbõl áll, az anyaméhben lévõ magzatvíz egy 37 C-os 1%-os sóoldat. A vérünk összetétele is majdnem azonos a...

Curry: nem csak egy fűszer!

A curry nem egyszerű fűszer

Én személy szerint nagyon szeretem a curry-s ételeket, te? Habár a curry nem túl népszerű hazánkban, mégis számos jótékony hatással rendelkezik, amiért érdemes kicsit...

Gyalogolj te is!

Kezdd el a gyaloglást!

Az edzés valójában izmaink elsődleges „üzemanyagáról”, az oxigénről szól. A szükséges oxigént a vér szállítja az izmokhoz. A szív a „pumpa” ami vért...

Szívvédő avokádó

Védd a szíved avokádóval!

Az avokádót valóságos szuperételként tartják számon, amely gyógyír lehet minden bajra. Biztosan te is szívesen tunkolsz egy kis quacamolét, de tisztában vagy vele, hogy mi...

Ez a következménye a mozgás nélküli életnek

Mi történik a testünkkel, ha nem mozgunk?

Ha kihagyod az edzést nemcsak a plusz kilókkal kell számolnod, hanem más, sajnos kevésbé látható dolgokat is tapasztalhatsz, ezeket gyűjtöttem most össze. Jó hír azonban, ha...