notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
6+1 szálloda marketing tipp

Így reklámozz online egy sportszállodát - 6+1 szálloda marketing tipp

A modern digitális világban a sportszállodák online marketingje kulcsfontosságú a sikeres vendégszerzéshez és a versenytársak közötti kitűnéshez. Ehhez mutatunk most 6 tippet!

Ezért kaphatsz el húgyúti fertőzést

Nem csak a strandon kaphatsz el húgyúti fertőzést; erre figyelj!

Ismerd meg, hogyan kerülheted el a húgyúti fertőzéseket az év minden szakaszában, nem csak a strandolás idején.

a legjobb csajos program a Balatonnál

5 legjobb csajos program a Balatonnál 2024 nyarára

A Balaton mindig is kedvelt úti cél volt a fiatalok körében, csajos, baráti programra is rengeteg lehetőség van itt. Összegyűjtöttük a legjobb csajos programokat, hogy...

Hogyan hat a szervezetünkre a kávé?

Ilyen hatással van a kávé a szívedre és a szervezetedre

A kávé számos jótékony hatással van a szervezetre, de vajon milyen hatást gyakorol a szívünkre és az általános egészségünkre?

traumatológus

Mit csinál egy traumatológus, és miért van rájuk nagy szükség?

A traumatológusok létfontosságú szereplői az egészségügyi rendszereknek, akik kritikus pillanatokban biztosítják a sérültek gyors és hatékony ellátását.

Az aerob és anaerob edzésmódok

Mi a különbség az aerob és az anaerob edzésmódok között?

Az aerob és anaerob edzésmódok közötti különbségek megértése kulcsfontosságú az egészséges és hatékony edzésterv kialakításához. Erről lesz ma szó!

cukkini diéta

A cukkini sokszínűsége, ami még a diétádat is támogatja egész nyáron!

A cukkini rendkívül tápláló és sokoldalú zöldség, amely könnyedén beilleszthető bármilyen diétába. Alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt ideális választás

Legjobb ismerkedős csapatépítőjátékok

10 legjobb csapatépítős feladat, amivel jobban megismered a kollégákat

Fedezd fel a 10 legjobb csapatépítős feladatot, amelyekkel jobban megismerheted a kollégáidat és erősítheted a csapatszellemet egy összetartóbb munkahelyi közösségért.

Legjobb fit málnás receptek

5+1 málnás recept, amivel formába hozhatod magad!

Fedezd fel a málna egészséges és ízletes világát! Íme 5+1 recept, amelyekkel formába hozhatod magad és élvezheted a friss, tápláló gyümölcs jótékony hatásait.

Így kezeld a mindennapi stresszt!

5 stresszkezelési módszer, amitől újra zen-be kerülsz

A stressz mindannyiunk életének része, de ezekkel az egyszerű módszerekkel újra nyugodtan és kiegyensúlyozottan élheted mindennapjaidat.

Legionella baktérium tudnivalók

Te tudod mi az a Legionella baktérium, és miért nagyon veszélyes ránk?

A Legionella egy olyan baktérium nemzetség, amely több mint 50 különböző fajt foglal magába, közülük a Legionella pneumophila a legismertebb és leggyakrabban előforduló...

 Szálkásító minta étrend

Ezzel a minta étrenddel bombaformába kerülsz a nyaralásra!

Készülj fel a nyaralásra ezzel a 2 hetes szálkásító minta étrenddel, hogy bombaformában érezd magad a strandon még bikiniben is!