notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 216

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
aktív szenes fogkrém

Biztonságos a fekete fogkrém használata? – Tényleg fehéríti a fogainkat?

A faszén a szájápolási ágazat CBD-je – hirtelen mindenhol és mindenben megtalálható. A szenes fogkrém rajongói azt állítják, hogy jobban fehéríti a fogakat és frissíti...

Kovászos kenyér

Mi miatt egészséges a kovászos kenyér?

A kovászt az különbözteti meg a hagyományos kenyértől, hogy liszt és víz erjesztésével készül, nem pedig élesztő hozzáadásával. Az erjesztési folyamat segít...

Sneakerek

Sneakerek – mindennapi, sportos stílusú cipők aktív hölgyeknek

Egy pár minőségi sneaker valószínűleg bármely hölgy cipős szekrényében elengedhetetlen darab. Ezek a rendkívül kényelmes és praktikus lábbelik ugyanis egyaránt megfelelő...

Kosárlabda

Labdák széles választéka online és a kosárlabda jelentősége

A gyakorlati labdák (pl.: kosárlabda) használatának az izomaktivációra, testtartásra és fájdalomra gyakorolt ​​hatásairól szóló, lektorált szakirodalom megismerése mellett...

5 fogra ártalmas étel

Meg fogsz lepődni, de ez az 5 étel a legártalmasabb a fogaid számára

Ismered a mondást: az vagy, amit megeszel! Ez fokozottan igaz a fogaid szempontjából, az elfogyasztott ételeknek hatással vannak a fogakra, nagyon is, hiszen velük érintkeznek. Vannak...

Sport hátizsák

Sport hátizsákok az aktívaknak – a három legjobb modell

A sportolás során a kényelem és a biztonság számít legfőképpen. A hátizsákok optimális modelljének kiválasztása fontos szempont mindazok számára, akik szeretik aktívan...

Szuperélelmiszer

Mely szuperélelmiszerek a legjobbak az immunitás és az egészség fokozására?

A szuperélelmiszer kifejezés olyan feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket jelöl, amelyek jótékony hatással lehetnek az emberi egészségre. Általában kivételes mennyiségű...

fogerősítés

15 módszer a fogak természetes megerősítésére

Fogaink és ínyünk egészsége az egész testünk egészségét tükrözi. A megfelelő szájhigiéniás rutin és a napi fogselyem használata nagyszerű módja a fogak egészségének...

Ezek a fog implantátum előnyei

Milyen előnyei vannak a fog implantátumnak?

A fogpótlás egyik legnépszerűbb módja a fogászati implantátum használata. A fogászati implantátumok annyi fogat helyettesíthetnek, amennyire szüksége van, és számos előnnyel...

esküvőszervezés

Mi a teendő, ha elfelejtünk valakit meghívni az esküvőre? - Íme, hogyan kell kezelni a helyzetet!

Az esküvő tervezése hektikus és őrült stresszes lehet. Mivel ilyen rövid idő alatt annyi mindent meg kell tenni, nem csoda, hogy a káosz közepette gyakran feledésbe merülnek a...

Urológus  női betegségek

Ekkor menj urológushoz nőként

 Az urológusnak nem a nőgyógyász az ellentéte, hiszen az utóbbihoz igenis járhatnak nők. Ugyanis az urológus nem csak a férfi külső és belső nem szervének a...

magabiztosság

Hogyan legyünk magabiztosabbak: 9 hasznos tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Az önbizalom a képességeidbe, tulajdonságaidba és ítélőképességedbe vetett bizalom érzése. A kutatások szerint az önbizalom fontos az egészség és a pszichológiai jólét...