notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
legjobb vízisportok

A 3 legjobb nyári vízisport, amit idén ki kell próbálnod!

Hamarosan itt a nyár és a megszokott sportolási tevékenységeinket lecserélhetjük a nyári sportokra. A legjobb, ha olyan sportot választunk, ami inkább szórakozás, így fel se...

Sport fürdőruha

Fürdőruha sportolásra 2022-ben

Egyik kedvenc sportom az úszás. Nincs is annál természetesebb mint amikor valaki hal módjára lebeg a víz felszínén. A szakemberek szerint az úszás a legegészségesebb sport. Ha...

A hosszú élet titkai

Ismerd meg te is a hosszú élet 9 titkát

Te is hosszú, egészséges életre vágysz? Idősebb korodban is szeretnéd elkerülni a betegeskedést és a fájdalmakat? Évek múlva unokáiddal inkább vidáman szeretnél...

Állj le a cukorral!

Így élj túl 10 napot cukor nélkül – heti étrenddel!

A folyamatos cukorfogyasztás hatása jóval túlmutat a derekunkon felhalmozódó zsírpárnákon. A cukor mindent összezavar: akadályozza a tiszta gondolkodást, a minőségi alvást,...

Jó alvás titka

Nem érzi magát egészségesnek? A rossz minőségű alvás lehet a hibás

Miért olyan fontos az alvás? Olyan érzése van, hogy valami nincs rendben Önnel, mentálisan rendben van, és az orvosa szerint is teljesen egészséges? Lehet, hogy a probléma...

Sportolj az önbizalmadért!

Sportolj az önbizalmadért!

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegséget és legyengült immunrendszert okozhat a mozgásszegény életmód.

Vitaminok szedése

Reggel, délben, este? Ekkor érdemes bevenni a vitamint

A megfelelő működéshez a szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, amelyek különböző mennyiségben megtalálhatók az élelmiszerekben. Bizonyos helyzetekben...

Mit együnk a jó látásért?

Mit együnk a jó látásért?

Szemünk világa egyik legféltettebb kincsünk, ennek megfelelően kell gondoskodnunk róla. Támogathatjuk rendszeres szemtornával, védőszemüveggel, de tudatos táplálkozással is....

Miért olyan fontos szervezetünknek a B-vitamin? - Ismerd meg mind!

Miért olyan fontos szervezetünknek a B-vitamin?

A leginkább csak B-komplex néven emlegetett B-vitaminok elengedhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. A legtöbb nő viszont ódzkodik ilyen típusú vitamint szedni, mivel...

bővíthető súlyzószett - ezzel növeld izmaidat

Így fejleszd az izmaidat – Minden, amit tudnod kell az izmaid fejlesztéséről

Az izomépítés nem egyszerű feladat sok mindenre oda kell figyelned, hogy izmaid kellőképpen tudjanak fejlődni. Ebben a cikkben összegyűjtöttük mi mindenre kell figyelned, ha...

Fogyás az anyagcsere serkentésével

Anyagcsere serkentés – a fogyás motorja

Ha valakinek lassú az anyagcseréje, sajnos hiába próbálja ki a különböző fogyókúrás módszereket, a kívánt hatás nem fog megérkezni.

szabadtéri sport

5 szabadtéri sport, melyet idén nyáron neked is ki kell próbálnod!

A jóidő közeledtével sportolási szempontból is egyre jobban vágyunk a szabadba. A hosszú hideg hónapok alatt nem nehéz megunni az edzőtermi és a home workout edzéseket. A nyár...