notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 egyszerű étel, amiket egy tizenéves is el tud készíteni magának (nyári szünetre)

hirdetes

5 egyszerű étel, amiket egy tizenéves is el tud készíteni magának (nyári szünetre)

VN
Receptek tizenéveseknek

3. Paradicsomszószos tészta

Tálald a nyár ízeit ezzel a könnyedén elkészíthető, tésztás finomsággal!

Hozzávalók (6 adag):

•    1 kg érett paradicsom (lehetőleg szilvaparadicsom)
•    1/4 bögre friss bazsalikomlevél
•    1 evőkanál lapos levelű petrezselyem
•    1 evőkanál feldarabolt fokhagyma (2 gerezdből)
•    1/4 bögre extra szűz olívaolaj (plusz egy kevés a megöntözéshez)
•    Durvaszemű só és frissen őrölt bors
•    450 g spagettitészta
•    Parmezán sajt, reszelve (ezt nem muszáj, de tálaláshoz jól jön)

Elkészítés

1.    Darabolt apróra a paradicsomokat, a bazsalikomot, a petrezselymet, és a fokhagymát, majd keverd össze őket némi olívaolajjal. Egy másik lehetőség egy turmixban néhány nyomással egyszerre összevágni és összekeverni őket – ilyenkor is öntsd közéjük az olívaolajat, még a turmixolás előtt.
2.    Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, majd óvatosan öntsd bele a tésztát, amit ez után főzz ki.
3.    Szűrd le a tésztát, majd öntsd át egy nagy tálba, és öntsd rá az előbb készített paradicsomszószt is. Ha követted a recept mennyiségeit, hat adag kell, hogy kijöjjön belőle. Némi parmezánnal és borssal tálald, ízlés szerint!

4. Csibefalatok

Jöhet néhány falat ropogós bundában megsült csirkehús? Gyakorold ezzel az egyszerű recepttel a panírozást, hogy más hasonló fogásokat is elkészíthess ezzel a technikával.

Hozzávalók (4 adag)

•    2 db 450 grammos csirkemellfilé
•    1 bögre panko morzsa
•    1/3 bögre reszelt parmezán sajt
•    Durvaszemű só
•    1 evőkanál zöldségolaj

hirdetes
•    1/2 bögre liszt
•    3 nagy tojás, enyhén felverve
•    Sütőolaj spray
•    Ízlés szerint valamilyen szósz a tálaláshoz (ehhez néhány tippet olvashatsz az elkészítés lépései alatt)

Elkészítés

1.    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és vágd fel a csirkehúst 5 cm-s darabokra.
2.    Fogj egy sütőtálcát, szórd szét rajta a panko morzsákat, majd helyezd a tálcát a sütőbe, hogy aranybarnára pirítsd őket (ez nagyjából 6-8 perc lesz majd).
3.    Öntsd át a morzsákat egy sekély tálba, majd add hozzá a parmezán sajtot, és fél evőkanál sót. Önts ezekre egy kis olívaolajat, majd jól keverd össze őket.
4.    Fogj két másik sekély tálat, és az egyikbe üsd bele a tojásokat, a másikba pedig önts lisztet.
5.    Tekerd fel a sütő hőfokát 230°C-ra.
6.    Fogj egy sütőrácsot, fújd le a sütőolaj sprayvel, és helyezd egy sütőtálcára. Ez után fogd az előbb vágott csirkedarabokat, és előbb mártogasd őket a lisztbe (rázd le a felesleget), majd a tojásba, végül pedig vond be a megpirított panko morzsákkal – szükség esetén nyomkodd a alaposan őket húsra. Az így bevont csirkedarabot helyezd a rácsra, majd jöhet a következő.
7.    A bepanírozott csirkedarabokat helyezd a sütőbe a ráccsal és a sütőtálcával együtt, majd süsd őket 12 percig, de közben 6 perc után fordítsd meg őket.

A kész csibefalatokat valamilyen szósszal tálalhatod. Ha szeretnél valamivel különlegesebbet a sima ketchupnál, akkor íme két ötlet:

•    Mézes-mustáros szósz: Keverj össze 3 evőkanál dijoni mustárt, 2 evőkanál mézet, és 2 evőkanál majonézt.

hirdetes
•    Fűszeres ketchup: Keverj össze 1/4 bögre ketchupot, 3 evőkanál csípős chili szószt, és 2 evőkanál majonézt.

5. Lencseleves

Ha egy levest meg tudsz csinálni, akkor ezt alaptudást rengeteg másik leves elkészítéséhez is felhasználhatod madj!

Hozzávalók (1 adag)

•    1 teáskanál extra szűz olívaolaj•    1/2 vöröshagyma, apróra darabolva
•    1 sárgarépa, apróra darabolva
•    1 szál zeller, apróra darabolva
•    1 gerezd fokhagyma, apróra darabolva
•    Durvaszemű só és őrölt bors
•    430 ml csirkehús-, vagy zöldségleves alaplé
•    3/4 bögre főtt lencse, leöblítve és leszűrve
•    2 teáskanál vörösborecet

Elkészítés

1.    Fogj egy közepes lábast, majd önts bele némi olívaolajat és kezdd el melegíteni közepes lángon.
2.    Add hozzá a vöröshagymát, a répát, a zellert, és a fokhagymát, majd szórd meg némi sóval és borssal.
3.    Főzd, és időnként kevergesd meg a lábas tartalmát, amíg a vöröshagyma meg nem puhul benne – ez nagyjából 3-5 perc lesz majd.
4.    Öntsd az alaplét a lábasba, majd forrald fel és főzd így 5 percig.
5.    Öntsd a lencséket is a lábasba, és főzd addig, míg a lé kissé sűrűbbé nem válik – ez is nagyjából 3-5 percet vesz majd igénybe.
6.    Végül öntsd és keverd bele a vörösborecetet a levesbe, és adj hozzá egy kis sót és borsot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Nulldiéta

A nulldiéta egy olyan diéta, melynek során a teljes táplálékmegvonás mellett csak a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód recept