notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mindennapi mozgással megelőzhető lenne a cukorbetegség?

hirdetes

A mindennapi mozgással megelőzhető lenne a cukorbetegség?

ZH

A cukorbetegség egyre növekvő probléma, azonban a rendszeres testmozgás pozitív hatásai lehetőséget kínálnak a betegség kockázatának csökkentésére, még genetikai hajlam esetén is.

cukorbetegség és mozgás

A cukorbetegség könnyen megelőzhető lenne mindennapos mozgással?


A cukorbetegség kockázatának csökkentése szempontjából a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszhat, még genetikai hajlam esetén is. A mozgás beiktatása a napi rutinba nemcsak az egészséges életmód része, hanem hatékony védekezési stratégia is lehet a diabétesz ellen.

A mozgás jótékony hatásai a genetikai hajlam mellett


Az új tanulmány eredményei alapján kiderül, hogy a fizikai aktivitás széles skálája, a mérséktől az erőteljesig terjedő mozgásformák mind kedvező hatással lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára genetikailag hajlamos egyének esetében. A kutatásban résztvevőknek azok, akik a legaktívabb életmódot folytatták, 74%-kal kevesebb eséllyel kapták el a cukorbetegséget a legkevésbé aktív csoporttal összehasonlítva.

hirdetes

Mozgás és cukorbetegség: Az összefüggés mértéke


A kutatás során megállapították, hogy bármilyen mennyiségű mozgás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Minél többet mozgunk, annál jobban csökken a betegség kialakulásának esélye. Ezért is fontos, hogy mindenki, függetlenül genetikai hajlamától, próbáljon minél többet mozogni a mindennapok során.


hirdetes
A mozgásnak nem csupán a cukorbetegség kialakulásának csökkentésében van fontos szerepe, hanem általánosságban az egészségmegőrzésben is. Rendszeres testmozgás által erősödik az immunrendszer, javul a szív- és érrendszer állapota, és csökken a krónikus betegségek kockázata, így a mozgás beiktatása a mindennapokba hosszú távon is jelentős előnyökkel járhat az egészség szempontjából.

A tanulmányok ezt mutatták ki:


A tanulmány eredményei nagy adatbázisú résztvevőkön alapulnak, akiknek adatai a UK Biobank adatbázisban szerepelnek. A 40 és 69 év közötti 59,325 résztvevő adatainak elemzése során kiderült, hogy a rendszeres testmozgásnak valóban jelentős hatása lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

A tanulmány eredményei alapján világossá válik, hogy a mozgásnak kiemelkedő szerepe van a cukorbetegség megelőzésében, még genetikai hajlam esetén is. Ezért fontos, hogy mindenki tegyen meg mindent az egészséges életmód részeként a rendszeres testmozgás beiktatása és fenntartása érdekében. Ezáltal nemcsak az egészséges életmódot tudjuk fenntartani, hanem hatékonyan védekezhetünk a cukorbetegség kialakulása ellen is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Méhtoxin terápia

Ezt a fajta gyógymódot már 300 éve ismerik, azonban 2007-ben kezdték el világszerte... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás alvás betegség bőrápolás cukor cukorbetegség diéta divat édesség edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra futás gyógyulás gyümölcs kalóriabevitel lelki egészség megoldás megújulás méregtelenítés mozgás nassolás nyár rák recept reggeli smoothie sport stressz szépség táplálkozás terhesség tévhitek túlsúly ünnep verseny vitamin