notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

hirdetes

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

NS
Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

A nikotin hatásai:

Az étrend befolyásolhatja a nikotin testsúlyszabályzó képességét, és kimutatták, hogy a hosszú távú nikotin-bevitel adaptív változásokat okoz a táplálkozást és energia-anyagcserét szabályozó központi és periférikus szervekben.

Ez különösen fontos a testépítők számára, akik szeretnék növelni vagy megtartani izomtömegüket. A nikotinról köztudott hogy csökkenti a testsúlyt, míg a nikotin-megvonás vagy a dohányzással való teljes felhagyás növeli azt. A nikotin-megvonás velejárója a hipotalamusz megnövekedett orexigenikus (étvágy-növelő és anyagcsere-csökkentő) peptid (NPYés AGRP) termelése, továbbá csökkenti a kalóriaégető barna zsírszövetek aktivitását.

hirdetes

 Odalesz az izomtömeg?

Mindebből az következik, hogy a testépítők számára, akik izomtömeget akarnak megtartani, vagy szálkásak szeretnének lenni komoly visszaesést okoz a dohányzás.

Azok a testépítők, akik nem isznak, vagy nem dohányoznak nyilvánvalóan sokkal jobb eredményeket érhetnek el. A testépítők számára még nagyobb veszélyt jelentenek a leszokás közben fellépő negatív folyamatok, mivel az anyagcserében, étvágyban és hormonális értékekben okozott változások miatt még nehezebb felhagyni ezekkel a rossz szokásokkal.


‼️Meglátásom szerint ez a két tevékenység, mármint a dohányzás és az edzés nem igazán fér meg egymás mellett. Ennek ellenére szoktam látni olyan „sportembereket”, akik alighogy kilépnek az edzőterem ajtaján, már veszik is a szájukba a cigarettát, és kis idő múlva gyárkémény módjára eregetik a füstöt. Maga a dohányzás sem nyújt szép látványt, de ha egy olyan emberről tudjuk meg, hogy dohányzik, aki egyébként a rendszeres testmozgás mellett tette le a voksát, akkor egyenesen rémisztőnek és ijesztőnek találjuk a helyzetet‼️

hirdetes


 

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Callanetics

  A callanetics egy állás- és tartásjavító torna, hatékonysága abban rejlik, hogy a... Tovább

Jojó effektus

A helytelen fogyókúra következtében a diéta és az elhízás szakaszai egymást követve... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő egészség