notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

vitalzone.hu
hirdetes

Remélhetőleg mindenki tisztában van vele, hogy a dohányzás milyen károsan hat az egészségi állapotra. Ugyanakkor a dohányzás és az edzés kapcsolata is kényes kérdés, mivel számos terembe járó bagózik is. A dohányzás hatását most egy kicsit más nézőpontból közelítsük meg: nézzük meg, hogy miképpen hat a szervezetre a cigizés abban az esetben, ha a tested rendszeres terhelésnek is ki van téve.

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

A dohányzás talán legrosszabb hatása az edzésre, hogy csökkenti az oxigénszállítás hatékonyságát: egészen pontosan az oxigén koncentrációt rontja a vérben. Az oxigént a vérben a hemoglobin szállítja, és minden hemoglobin négy oxigén molekulát tud szállítani. A dohányzás során ezek a kötőhelyek telítődnek a füst miatt, mivel az égés során létrejött gázok telepszenek meg rajtuk.

 

A dohányzás tehát közvetlenül hat a vérben keringő oxigén mennyiségre. Hiába növeljük a légvételek számát a terhelés alatt, a vér akkor is kevesebb oxigént lesz képes majd szállítani. Ez elsősorban állóképességi munkánál lehet érdekes, de közvetve azért ronthatja a súlyzós edzést, mert a pihenőidők alatt a keringés nem tud annyira hatékonyan megbirkózni azzal, hogy elegendő oxigént szállítson az izmokhoz.

hirdetes

 

Ennek következtében a dohányosok gyorsabban és könnyebben savasodnak be - egészen egyszerűen mert kisebb az oxigén a vérben! Gondolj csak bele: ha nincs annyi oxigén, akkor hiába keringgeti a szív veszettül a vért, az izmokban akkor is oxigénhiány lép majd fel. Ennek oka pedig a laktát felszaporodás, és minden ami ezzel jár.

 

Ebből a fentiből következik, hogy a dohányzás rontja a teljesítményt azáltal, hogy kvázi fáradékonyabbá tesz. A csökkent oxigénszint kihat a test energia körforgására, az egész anyagcserére.

hirdetes

 

A másik negatívum a sport szempontjából a dohányzás érszűkítő hatása. Bizony, emiatt az izmok kevésbé fognak felpumpálódni, mivel a hajszálerek nem nyílnak ki annyira, ahogyan azt kellene tenniük! Éppen ellenkezőleg hat, mint a jó öreg NO fokozók. Az erek mivel eleve szűkebbek, emiatt a bemelegítésnek is hosszabbnak kellene lennie, mivel egyes területek keringése gyengébb!

 

Egy másik a pszichés és addiktológiai hatás, ami miatt a dohányzás megnehezíti az edzést, az nem más mint maga a nikotin. A nikotin egy stimuláns, ami emeli a szívverést, és a vérnyomást is. Igazából a szervezet annyira hozzászokik ehhez, hogy alapból a stimuláns nélkül nehezebben fogja a szervezet a "nyugalmi" szintről a "terhelési" szintre kapcsolni a szerveket. Emiatt is indokolt lehet - amit egy bekezdéssel fentebb írtunk -, hogy a dohányosok bemelegítése hosszabb kellene legyen.

 

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

2019-09-12

Ezzel az öt lépéssel véget vethetünk egy mérgező kapcsolatnak

Hogyan szabadulhatunk meg egy mérgező kapcsolatból? Segítségképpen íme öt gyakorlati lépés Philip Zimbardo és Rosemary Sword szociálpszichológusok Időperspektíva-módszer a gyakorlatban című könyvéből.

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz

2019-09-11

A stressz okozza a gyomorfekélyt? – Tíz "gyógyító" mítosz

Az utóbbi évtizedekben számos teória, alternatív gyógymód született, amely sokszor még az orvostudomány alaptételeit is megkérdőjelezi. Sokszor gyógyítatlan betegségeknél, gyakran a rák esetében bukkannak fel az univerzális csodaszer-elméletek.

Mitől is vagy igazán nő?!

2019-09-02

Mitől is vagy igazán nő?!

Ahhoz, hogy valaki nőies legyen, elég pár ruha, némi pipere és egy jól belőtt haj.

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

2019-08-28

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

2019-08-19

Egyszerű trükkök, amivel növelheted az önbizalmadat

A legtöbb nő sajnos nem rendelkezik elég önbizalommal. Pedig mindegyikük gyönyörű és különleges kortól, testalkattól függetlenül. A következőkben adunk néhány hasznos, mégis egyszerű tanácsot, melyek segítségével növelheted az önbizalmadat!

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

2019-08-07

Ismerd meg a nő erejének pilléreit

A belőle fakadó és benne átfolyó Hit, Álom és Szeretet, mely képes arra, hogy megtartsa a legnehezebb terheket, és támaszul szolgáljon A Férfinak.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
84 075
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 905 810
Közösség

Szótár

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.9