notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért nem penészedik 21 év után sem a hamburger?

hirdetes

A 21 éves hamburger jobban tartja magát mint Te

Bartók Vivien

Több botrányról is olvashattunk az utóbbi 5-6 évben a McDonald’s étteremlánccal kapcsolatban. De a legutóbbi „iromány” mindenkiben sok kérdőjelet hagyott.

Korábban olvashattunk már penésszel teli szendvicsekről, láthattunk (a mai napig megtekinthető) megdöbbentő fotókat, melyeket egy ott dolgozó készített a fagyi gép belsejéről. 2013-ban pedig egy 14 éves McDonald’s hamburger árasztotta el a médiát, amin egy darab penész sem volt.

A hamburger hátterében

Romlás, mint természetes folyamat

Előfordult már veled iskolás éveid alatt, hogy az év végén táskádban maradt szendvicset megtaláltad évkezdéskor? Emlékszel mi volt a reakciód? Segítek, büdös és penészes volt, hozzá sem mertél nyúlni, mert féltél, hogy elszalad.

 

Na de gondolj csak bele, hogy mekkora döbbenetet okozott volna az, ha a szendvicsed ugyanúgy néz ki, mint 3-4 hónappal azelőtt! Mi lehet az oka annak, hogy a mekis hamburger nem penészedett meg? Immár eltelt 21 év, de a hamburger még mindig úgy néz ki, mint ifjúkorában. Hihetetlen, de az “öregedés” jelei ennyi év elteltével sem jelentkeztek rajta.

 

Különböző ételek különböző idő alatt bomlanak le, ezt mindannyian tudjuk. Általában a termékeken feltüntetett lejárati dátum alapján szelektáljuk az élelmiszereket. Tudjuk, hogy például a kenyér száraz hűvös helyen 4-5 napig, hűtőszekrényben akár 1-2 hétig, valamint fagyasztóban akár 1-2 hónapig is tárolható. Ez nagyrészt függ a tárolástól (hol, hogyan) és a termék állapotától (bontott vagy bontatlan) is.

hirdetes

 

Felmerül a kérdés, hogy mégis mi a halhatatlanság titka? Mit tartalmaz a mekis hamburger?

hirdetes

Hallottad már azt a kifejezést, hogy „mindennek megvan az ára”? Most nem a párszázas menü vagy a happy meal árára gondolok, hanem amit senki sem lát. Persze tudom, hogy olcsóbb és gyorsabb megoldást nyújt, mint más éttermek. Már lassan mindenhol nyílik egy gyorsétterem, ahonnan egyszerűbb és gyorsabb rendelni, vagy csak munka közben kiszaladni. De ez a tényeken nem változtat. Teljesen mindegy az ok, hogy miért fogyasztod, előbb vagy utóbb meg lesz a következménye nálad is. Most nem azokra gondolok, akik évente pár alkalommal ellátogatnak a gyorséttermekbe, hanem a rendszeres fogyasztókra. A McDonalds-nak naponta 50 millió fogyasztó vendége van. Igen jól olvastad, az ötven után még hat darab nulla következik.

 

Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás fő okozói többek között a rendszeresen fogyasztott gyors kaják, melyek komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

 

Az vagy, amit megeszel. Persze, ebből sokan csak a külsőségeket és a felszedett súlyfelesleget látják, ami mint tudjuk (hogyne tudnánk, hiszen minden második bejegyzés erről szól) manapság már nem csak a helytelen táplálkozást vonja maga után, hanem egyenesen váló ok.

 

Visszatérve a gondolatmenethez, ezek az ételek nem tartalmaznak túl sok tápanyagot, ellenben rengeteg kalóriát igen. Ezt főképp a tartósítószerek és ízfokozók hozzáadásának köszönhetünk, melyekről a következő oldalon olvashatsz bővebben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség elhízás kalóriabevitel táplálkozás túlsúly