notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért nem penészedik 21 év után sem a hamburger?

hirdetes

A 21 éves hamburger jobban tartja magát mint Te

Bartók Vivien
A hamburger hátterében

Miért romlanak meg az élelmiszerek?

Az ételek megromlása egy természetes lebomlással járó folyamat. Persze számos magyarázatot olvashattunk a médiában a túlélő hamburgerről, ami ezen a romlási folyamaton 21 év után sem indult el, ami azért lássuk be, hogy nem egy természetes folyamat eredménye.

 

Vegyünk egy egyszerű példát. Sokan azért választják a hazai csirkehússal ellátott hamburgereket, mert a csirkehús egészséges és így a hamburger egészségesebb változatát élvezhetik. Na igen, ez addig a pontig igaz is, hogy a csirkehús egészséges. Csakhogy a gyorséttermekben, ha jobban utána jársz, akkor láthatod, hogy az általad egészségesnek gondolt csirkehús csak 50-55%-ban tartalmazza a csirke valamely húsát. De mégis miből áll a fennálló 45-50%-a? Ízfokozó aromák, keményítő és társai mellett térfogatnövelő szereket (difoszfát, nátrium-karbonát). Még mindig egészségesnek hangzik?

hirdetes

 

Az ételek megromlásának hátterében a mikroorganizmusok állnak. Ugyanis a mikroorganizmusok bontják le a tápanyagokat (makró: fehérjék, szénhidrátok, zsírok), melynek következtében megváltozik az élelmiszerek színe, íze, szaga és amit mi nem érzékelünk, a tápértéke csökken.

 

A fehérjék bomlásával pedig logikusan bomlástermékek is keletkeznek. Ezen bomlástermékek egyike az ammónia és a kénhidrogén, melyek mérgező hatással vannak az emberi szervezetre.

 

Mégis hogy lehetséges, hogy ezek a mikroorganizmusok (baktériumok, penész…) a lassan 22 éves hamburgeren nem jelentkeztek?

A választ az összetevőkben kell keresni. Nézz utána a mekis hamburger zsemle összetevőinek és hasonlítsd össze a házilag elkészíthető zsemlével. Míg a hagyományos zsemle hozzávalói mindössze lisztből, vízből, sóból és esetleg élesztőből áll, addig a gyorséttermek által kínált zsemle hozzávalóinak listája ennél jóval hosszabb. Sokkoló, ugye?

hirdetes

 

Tudtad?

A McDonald’s-nak több mint 22 egyeteme (Hamburger University) van, ahova nehezebb bekerülni, mint az oxfordi egyetemre. Felsőfokon tanulhatnak, később pedig diplomázhatnak hamburgerológiából. Persze itt nem a hamburger készítéséről, hanem vállalatgazdálkodásról, pénzügyről, marketingről és egyéb menedzseri készség fejlesztésről tanulhatnak. Az oktatás több mint 25 nyelven zajlik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség elhízás kalóriabevitel táplálkozás túlsúly