notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fordulj minél hamarabb fogorvoshoz, ha lyukas a fogad?

hirdetes

Miért fordulj minél hamarabb fogorvoshoz, ha lyukas a fogad?

Puskás Rékka

A lyukas fog kezdetben nem okoz gondot, nem észrevehető és nem fáj. Azonban, ha nem mész el vele időben fogorvoshoz, akkor sokkal nagyobb probléma nőheti ki magát az egyszerű kis lyukból, amik már komoly fájdalmakkal és még komolyabb beavatkozásokkal járnak – inkább menj el, amint észlelsz egy jelet!

Fordulj azonnal orvoshoz!

Mi okozza a lyukas fogat?

A lyukas fog hátterében a fogszuvasodás áll. A fogszuvasodásnak alapvetően két formáját különböztetjük meg: a zománcszuvasodás, amikor kúp alakú, csúcsával a dentin felé mutató elváltozás keletkezik a fogcsiszolaton. A másik a dentinszuvasodás, ami kúp alakban terjed a fogbél felé. Amennyiben a folyamat előrehalad, eléri az idegkamrát, amely erős, kínzó fájdalomként jelentkezik. Ha továbbra sem kezelik, akkor kialakul a fogbélgyulladás, mely már egyre mélyebb rétegekbe hatol, és igen komoly fájdalommal jár, és innentől a folyamat már nem visszafordítható.

Mit csinálnak a lyukas foggal?

A lyukas fogat betömik. De hogy mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? A szuvas területet el kell távolítani, ehhez gyakran fúrni is kell a fogat. Ezt követően az orvos egy icipici kanálhoz hasonlatos eszközzel kikapargatja a maradék szuvas részt, majd teljesen kitisztítja a váj üreget, végül pedig betömi, amihez olyan anyagot használ, ami idomul a többi fog színéhez, nem üt el tőle. Súlyosabb esetekben szükséges lehet gyógyszeres tömésre, de általában egyetlen, gyors kezeléssel orvosolni lehet a lyukas fog problémáját.

hirdetes
hirdetes

Meg lehet előzni a fogszuvasodást?

Bizonyos dolgokat te is tehetsz annak érdekében, hogy megelőzd, vagy visszafordítsd a fogszuvasodást. Sajátítsd el a megfelelő fogmosási technikát és legalább naponta kétszer alkalmazd! érdemes elektromos fogkefét használni, mert sokkal hatékonyabb, ráadásul egy beépített jelzés is van benne, ami elárulja neked, amikor már elég ideje mosod, ez általában 2 perc. Továbbá használj szájöblögetőt, mert a folyadék oda is bejut, ahova a fogkefe söréti nem, de a kórokozók igen. És fogselymezz! A fogszuvasodás egyik fő kiváltó oka, ha túlságosan szorosan állnak a fogak egymás mellett, így ugyanis nem lehet tisztítani, a bacik megtelepszenek, ráadásul a szuvasodás is sokkal könnyebben terjed egyik fogról a másikra.

Miért kell minél előbb rendbe tenni a lyukas fogat?

Ha nem kezelik, a kezdetben panaszmentes, lyukas fog később kellemetlenséget, majd nyilallásokat okoz, végül pedig – különösen, ha a szuvasodás már átterjedt a fogbélre – nagyon komoly fájdalmat, valamint a fog elveszítését. Épp ezért inkább ne halogasd, keress fel egy szakembert! Fogorvosi rendelő Budapest minden pontján akad, ne várd meg, amíg a kínzó tünetek üldöznek el a fogászati székbe!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Subcutan zsírszövet

Bőr alatti zsírszövet Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészség