notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mezítláb vagy futócipőben fussunk ?

Mezítláb vagy futócipőben fussunk ?

Joósz Andrea
hirdetes

A futók újból és újból felmerülő kérdése, hogy vajon melyik az egészségesebb: követni a legújabb tudományos felfedezéseket és divatot, megvásárolni a legdrágább edzőcipőket, vagy akkor teszünk csak jót az ízületeinknek, ha a természetre hagyatkozva inkább mezítláb futunk?

A jó futócipő

Egy tapasztalt futó szájából hangzott el a következő: „Mezítláb futni nekem sokkal kevésbé fájdalmas, mint futócipőben". A brit futó a versenyeken többnyire a lehető legvékonyabb bőrcipőben fut, de ahol lehet, inkább mezítláb. Korábban egy hosszabb szünet után szeretett volna visszatérni az edzésekhez, amit egy pár futócipő vásárlásával kezdett. „Mire hazaértem, tiszta hólyag volt a lábam, nagyon fájt.". „Egy napon azt mondtam magamnak: kit érdekel, mit gondolnak a többiek? Mezítláb fogok futni". Az úriember ma futást és outdoor fitneszt oktat Colorado-ban az Estes Parkban és amilyen gyakran csak lehet, cipő nélkül teszi ezt. Azok közé a futók közé tartozik, akik számos Internetes fórumon elmesélték már a kételyeiket a legújabb futócipőket támogató kutatásokkal kapcsolatban.

 

Tanulmány a testet érő hatásokról

A legnagyobb visszhangot Dr. Dániel Liebermann fejlődésbiológus tanulmánya váltotta ki: első alkalommal hasonlította össze a testet érő hatásokat olyan futók esetében, akik cipőt használnak és akik mezítláb futnak. Nagysebességű videó használatával elemezték, hogy a mezítlábas futásnál nagyobb terhelés jut a lábfej elülső részére és így kisebb rezgés éri a testet:mezítláb csak a lábfejed egy részére érkezel, ami jóval rugalmasabb. És ha arra gondolsz futás közben, hogy kövek vannak a talajon, jóval óvatosabban fogsz futni és gyorsabban kapkodod a lábadat.

 

A cipőt használók a sarkukra érkeznek és így az egész testet éri a testsúly két-háromszoros súlya által keltett rezgés. Liebermann a mindig mezítláb futó kenyaiakat vizsgálta, valamint a harvardi atlétákat, akik cipőben futnak.
  „A futók azért reagálnak, mert érdeklik a sportágukat érintő legújabb tudományos kutatási eredmények és személyesen érintettek abban, hogy a meggyőződésük megalapozott-e és persze senki sem szereti, ha megcáfolják, amiben hisz" - mondja D. Leif Rustvolt, oregoni futó és antropológiai biológus. Bár ő már pár éve mezítlábas futásra váltott, és beszámolt számos fórumon a javuló teljesítményéről, úgy látja, hogy a mezítlábas futás mindig egy kisebbségben lévő közösség hobbija lesz.

hirdetes
„A futók elsősorban a sérülések miatt aggódnak és a mezítlábas futás pontosan a sérülésveszély lehetőségét láttatja velük". „És bár a csapatunk minden tagja cipőben kezdett el futni, ma már senki sem térne rá vissza."

 

Lieberman tanulmánya azt tanácsolja, érkezzünk mindig sarokra- tesztalanyai önkéntes triatlonisták, futók és focisták voltak. Egy másik tanulmány, amelyik a gyaloglásra fókuszál a Utah Egyetem biológus professzorától, Dávid Carriertől származik, aki jól ismert szakértő a hosszútávfutók között. Carrier akkor vált igazán híressé, amikor egy antilopcsordát próbált lefutni néhány éve, hogy bebizonyítsa, hogy az emberi szervezet hosszú távok futására alakult a jelenlegi állapotának megfelelően és a túlélés a kitartó vadászat képességétől függött. Úgy gondolta, hogy az ember nagy távolságok lefutásához alkalmazkodott, ugyanakkor sokkal jobb a kialakításunk a hatékony gyaloglás terén is, mint őseinké.

 

A legtöbb emlős - kutyák, macskák - az ujjbegyeken lépked. Csak néhány faj érkezik sarokra: a medvék, az emberek, az emberszabású majmok.
„A tanulmányunk szerint a sarokra érkezés növeli a sétálás gazdaságosságát, ám a futásnál ez nem igaz" -mondja Carrier. „Viszont több energiát használsz az ujjbegyekre érkezésnél sétálás esetén, mint ha sarokra érkeznél."


Tehát akkor fussunk a lábfej elülső részén és sétáljunk a sarok érkezésével?

Amanda Musacchio, 35 éves futó Illinois államból, az egyik legnagyobb futótársulat tagja. Musacchio papírvékony talpú cipőt hordott, amikor a középiskolában sprinter volt és nem volt soha sérülése. De amint felnőttkorában elkezdett hosszú távokat futni, úgy gondolta, hogy a legjobb cipőt veszi meg. Ám sorban jöttek a sérülések, így elkezdett mezítláb futni.

 

„Öt perc mezítlábas futásokkal kezdtem újra. Most már ugyanúgy megy, mint 20 évvel ezelőtt, amikor sprinter voltam. A lábam emlékszik arra, hogyan kell megfelelően, a lábfejem elülső részére érkezni és ez jelentősen megváltoztatta a futóteljesítményemet."

 

Spurgeon Hendrick a másik oldalt képviseli büszke cipőviselőként és hosszútávfutóként, Atlantából. Arra hívja fel a figyelmet, hogy Lieberman tanulmányát egy olyan cég szponzorálta, aki vékony gumicipőket gyárt a mezítlábas futáshoz az út egyenetlenségei, kavicsok, üvegek okozta sérülések elkerülésére, és amely cipők teljes mértékben idomulnak a lábhoz, mintha nem viselnénk semmit. Lieberman 2009-ben megjelent „Born to Run" című nagysikerű könyve után a szponzor cipőinek eladásai óriási mértékben nőttek.

 

„Nem tudnék mezítláb futni, ha akarnék sem" -mondja Hendrick. „Gyökereken és köveken gázolok át futás közben, nem akarnám kitörni a lábamat."
Sok futó azonban a szponzorációtól függetlenül abban látja a lényeget, hogy igenis oda kell figyelni arra, hogy hogyan mozogsz futás közben.

 

„Azt gondolom nagyon nehéz, hacsak nem lehetetlen megváltoztatni a szervezet mechanikáját" - mondja Dr. Perry Julién podiátriai szakember, aki az olimpiai futócsapatnál tevékenykedik. „De akik mégis megpróbálják, az irodámban végzik."

 

„Ha gyalogló vagy, légy sokkal tudatosabb abban, hogy a lábfejed melyik része érinti a talajt a hatékonyság érdekében. Ha 100 kg körüli a testsúlyod és heti háromszor vagy vendége a futógépnek, nem biztos, hogy a mezítlábas futás megéri azt a munkát, hogy a vádlidat és Achilleszedet megfelelően megerősítsd a sérülés megelőzése érdekében" - mondja.

 

A stressztörések, húzódások, nehezen gyógyuló gyulladások sokszor származnak a mezítláb futóknál attól, hogy hirtelen kezdtek cipő nélkül futni és nem fokozatosan szoktatták a lábukat a terheléshez. Ám arra is számos példa van, hogy valaki probléma nélkül tud futni úgy, hogy mindig sarokra érkezik. Ha úgy döntesz, kipróbálod a mezítlábas futást, nagyon figyelj a talajra érkezésnél és csak fokozatosan szoktasd hozzá a lábadat. Ha a futócipők mellett teszed le a voksodat, mindenképp kérd a szakeladók segítségét, akik a lábfejed, a futófelület és számos más változó alapján megtalálják a számodra leginkább megfelelőt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Tesztoszteron – nőknek is?

2019-06-17

Tesztoszteron – nőknek is?

A férfiak sokkal többet termelnek és sokat is használnak, azonban a nők is nagyon érzékenyek a tesztoszteronra. Ha alacsony a tesztoszteron szinted, gyengülnek a csontjaid, csökken az izomzatod feszessége, és csökken a szexuális vágy is benned.

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

2019-06-13

Miért veszélyes az alacsony testzsír százalék?

Az egészséges testzsírszázalékod – amennyiben egészséges nő vagy, sosem kellene, hogy 10% alá csökkenjen. A férfiak képesek a testzsírszázalékukat egészen 4%-ig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül, de ez a lányok esetében nem így van.

Tényleg működnek a zsírégetők?

2019-05-23

Tényleg működnek a zsírégetők?

Manapság már számos „csodabogyót” és módszert találhatunk az interneten, amelyek gyors fogyást ígérnek. Nos, ezekben sajnos nem szabad hinni, hiszen amilyen gyorsan esetleg képesek segíteni rajtunk (no persze igen drágán), olyan gyorsan vissza is szaladnak ránk a kilók.

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

2019-05-23

Hogyan javíthatod egyensúlyodat - és miért olyan fontos?

Az edzések során általában célként kevesen tűzik ki maguk elé az egyensúly javítását. Azonban igen fontos ez is, hiszen a jobb egyensúly az élet minden területén pozitív előnyökkel jár. Lássuk, miért is olyan fontos a megfelelő egyensúly fejlesztése.

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

2019-05-03

7 Alapvető edzőtermi szabály, amelyeket tudnod kell

Az edzőteremben is vannak kimondatlan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani. Ezek az edzőtermi etikett szabályok sokaknak alapvetők, mégis érdemes róluk beszélni, hiszen kezdőként jó, ha tisztában vagy velük. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha lemész a konditerembe.

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

2019-04-17

Csak 15 perced van? Itt a tökéletes edzés az alakformáláshoz!

A rövid, de intenzív edzések is lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a hosszú edzések. Ha csak 15 perced van, de szeretnél formába jönni, akkor ezt a lépcsős edzéstervet neked találták ki. Mindössze 15 perc alatt mind a lábaidban, mind a farizmokban garantált lesz a másnapi izomláz. Mutatjuk, hogyan.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
71 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 323 944
Közösség

Szótár

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.7