notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan jöttek létre az előkóstolók?

Gondold meg, úgy igyál!

vitalzone.hu
hirdetes

A gyorsított trónöröklés egyik lehetséges helyszíne a történelem folyamán mindig is a terített asztal volt; az uralkodóknak a mérgezéstől való félelme pedig a testőrök egy specializált gárdáját hozta létre, az előkóstolókét.

Ismerd meg az előkóstolók életét

A görög mitológia szerint Zeusz sas képében ragadta magához Trójából a gyermek Ganümédészt, aki attól kezdve az égieknek töltögette az isteni kupákba a nektárt - ez az első híradás arról, hogy a jobb ókori háztartásokban nem a házigazda kínálta fel a lakomákhoz a nedűt, hanem egy erre alkalmazott személy, a pohárnok. Arról nem szól a fáma, Ganümédésznek tiszte volt-e előzőleg meg is ízlelni az italt. Az Ószövetségben is csak azt árulja el magáról a Kr. e. 5. században élt Nehémiás, a róla elnevezett könyv főhőse, hogy ő volt I. Artaxerxész főpohárnoka Szúszában, ám abból, hogy váratlan sápadtsága egyszer megijesztette a perzsa nagykirályt, arra lehet következtetni, neki már nem pusztán a töltögetés volt a feladatköre, hanem az előkortyolással arról is élő bizonyságot kellett szolgáltatnia, nem manipulálták-e ártó kezek a felszolgált ital "szavatosságát".


Hogy ezt miként tehette, arra Xenophón enged következtetni. Amikor a görög történetíró visszakalauzolja olvasóit a Kr. e. 6. századba, Asztüagész méd uralkodó udvarába, ismerteti Szakkasz főpohárnok munkaköri leírását is. E szerint Szakkasznak, valahányszor a bortartó edényből italt mért urának, egyik kezében a merítőkanalat kellett fognia, majd abból másik kezének tenyerébe löttyentenie - így a király közben arról is meggyőződhetett, nincs-e méreg a kezében -, majd onnan az egészet felszürcsölnie.


A fenti három híradás a bizonyság arra, hogy a pohárnokság kis-ázsiai kultúrtalálmány lehetett. A médektől a perzsákra szállt "szájhigiénés" szokást a görög kultúrkörben Nagy Sándor gyökereztette meg. A hadvezér legfőbb helyettesének, Antipatrosznak két fiát, Iollaszt és Philipposzt alkalmazta pohárnokként. Ennek ellenére a Kr. e. 323. év májusában, Babülonban, társasági italozás közben egyszer csak felordított, gyomor- és hastáji fájdalmak kezdték gyötörni, majd 13 nap múltán, pár héttel 33. születésnapja előtt el is halálozott. Az éppen ügyeletes pohárnok, Iollasz akkor sikerrel mosta le magáról a vádat (ami nem lehetett túl nehéz, tekintve apja befolyását, valamint azt, hogy Sándor hadvezéreit az adott pillanatban jobban izgathatta a jövő, az örökölt birodalmon való osztozkodás, mint a múlt, az igazság kiderítése). A gyanú azonban olyannyira megmaradt, hogy a makedón világhódító anyja, Olümpiasz sok évvel később sem bocsátott meg, s amikor már megtehette, bosszút állt a fia gyilkosának tartott Iollasz síremlékén, midőn feldúlatta azt.

hirdetes


De hogy valóban mérgezés történt-e? Úgy tudni, Iollasz a bort megkóstolta, mi több, a lakomán részt vevők nem lettek rosszul. Csakhogy valamirevaló pohárnok nem is a borba tette a mérget, hanem a nedűt hígító vízbe, amit az idő tájt nem kellett megkóstolnia. Ma egyébként a tünetekből azt feltételezik, perforált vakbélgyulladás, sárgaláz, malária, esetleg szalmonellafertőzés is végezhetett Nagy Sándorral, de azért kizárni azt sem lehet, hogy a halál oka mégiscsak a heveny iollatitisz volt.


Az előkóstolást mindenesetre szokásban tartották Nagy Sándor közvetlen s kései utódai. Ennek ellenére például XIV. Ptolemaiosszal is méreg végzett: húga és felesége, Egyiptom társuralkodója, VII. Kleopátra Kr. e. 44-ben úgy gondolta, inkább osztozik a trónon saját, Julius Caesartól született fiával, mint fivérével. Mellesleg a szép hölgy nemcsak hogy állandó előkóstolót tartott, hanem állítólag gyöngyöt is azért dobott az italába, hogy annak esetleges elszíneződéséből a titkos merényre következtethessen. Kóros bizalmatlansága vélhetően abból fakadt, hogy birodalma legnagyobb méregkeverője alighanem ő maga volt. Amikor az idők múltával már Marcus Antonius játszotta mellette az ügyeletes latin szerető szerepét, alaposan leiskolázta az óvatosságból saját előkóstolót (latinul: praegustator) foglalkoztató triumvírt. Történt, hogy az egyszer épp a szájához emelte a minden teszten átesett borral telt kupát, amikor Kleopátra megálljt kiáltott, behozatott egy rabot, s azzal itatta meg a nedűt - s az illető nem a saját lábán távozott. A bor valóban tiszta volt, de a poharakba a királynő - ó, virgonc antik szerelmesek! - afrodiziákumként fejkoszorújából virágszirmokat szórt; érdekes módon a Kleopátra kupájába került szirom nem bizonyult halálosnak.

hirdetes


A római császárság első korszakában is biztos állásnak számított a praegustatori: az uralkodók tisztában voltak vele, hogy családjuk csak úgy hemzseg az önjelölt utódoktól. 14-ben Augustus császár is egy, a felesége által kínált preparált fügébe halt bele - a jótét asszony így kívánta meggyorsítani fia, Tiberius trónöröklését. Négy évtizeddel később Claudius gombát evett. A feleség ezúttal csak megrendelője volt annak az ételnek, amely Nérónak nyitott utat; az újdonsült uralkodó pedig érthetően felmentette addigi munkája alól - és magas állami tisztséggel jutalmazta - a végzetes vacsorán szolgáló hanyag praegustatort, Halotust. Az új előkóstoló, Alcibiades már Néró féltestvérének, Britannicusnak adott egy jó pohár hideg vizet - ezt követően ő is magasabb állásba emelkedett.


A császárság későbbi századaiból, az úgynevezett katona császárok korából - amikor többnyire már nem családi intrikák döntötték el az utódlást, hanem az elitcsapatok - nem szól tudósítás hasonló kóstolói karrierekről, de a praegustatorok továbbra is ott sürögtek-forogtak Róma, majd Bizánc asztalainál. Néha persze hiába kóstoltak. Rómában például tartotta magát a szóbeszéd, hogy Marcus Aurelius 169-ben úgy étette meg Verust, társuralkodó fivérét, hogy megosztotta vele a már ellenőrzött sülthús-szeletet - a kés egyik fele volt csak mérgezett.


 

Forrás: HVG.hu SCHREIBER GYÖRGY

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 310
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 191 225
Közösség

Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Aerobik

  Amerikából származó sportág, lényege a zenére végzett testmozgás, amely a test... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.8

alakformálás betegség egészség egészséges táplálkozás élelmiszer életmód