notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így szomold ki pontosan mennyi vizet kell naponta meginnod!

hirdetes

Mennyi vízre van valójában szükségünk?

SzSz
Folyadékbevitel

DE AKKOR MENNYI VÍZRE VAN SZÜKSÉGÜNK? 


Szóval, mennyi vízre van szükségünk, hogy megfelelően hidratáljunk? A teljes vízszükségletünk (beleértve az élelmiszerekből és más italokból származó vizet is) a férfiaknál napi 3,7 liter, még a nőknél naponta 2,7 liter. Ez egy átlagos beviteli javaslat. Ez nem veszi figyelembe az egyén étrendjét, aktivitási szintjét, testtömegét vagy környezeti tényezőit. A folyadékigények pontosabb méréséhez egy kalkulációra van szükség. A megfelelő vízbevitelre vonatkozó képlet kifejezetten csak a bevitt vízivásra vonatkozik. 

A nem sportolók számára a képlet a személy testtömegének 0,55-szöröse, és ezt kell elosztanunk 10-zel, hogy kijöjjön a napi szükséges vízbevitel literje. A sportolóknak ennél valamivel több vizet kell inniuk, így az ő esetükben a testtömegük 0,66-szeresével kell számolni. Ez azért fontos, hogy szervezetünk számára ne csak a hidratálást biztosítsuk, de megfelelően működjenek a szív- és érrendszeri funkciók is. Tehát ez azt jelenti, hogy egy aktívan sportoló 60 kg-os hölgynek napi 3,96 liter vizet kell meginnia a számítások alapján. 

hirdetes

HOGYAN IGYAK ENNYI VIZET? 


Sokan hiába tudják mennyi vizet kellene meginniuk egy nap, mégsem tudják hogyan kivitelezzék. A legegyszerűbb, ha kisebb adagokban próbálunk inni. Már a felébredés után kezdjük bele a hidratálásba, reggeli előtt. Ez segít abban, hogy szervezeted azonnal felébredjen, mindemellett sokkal könnyebb lesz betartanod a napi vízbeviteledet is. Arra is figyelj, hogy a nap folyamán folyamatosan pótold a folyadékmennyiséget. 

A megfelelő vízbevitelhez rendelkezésre állnak olyan alkalmazások, amelyek segítségével nyomon követheti a fogyasztott víz mennyiségét. Ezek az alkalmazások nem csak segítenek nyomon követni, hol tartasz éppen a bevitt folyadékmennyiséget illetően, de emlékeztet is, hogy igyál még. Emellett van egy régimódi követési módszer, amit sokan még mindig használnak. Egyszerűen jelölj meg vonalakat egy üvegen, hogy tudjad mennyi folyadéknál tartasz és ezt meddig kell meginnod a nap folyamán. Ezáltal vizuális emlékeztetőnk van arra, hogy meddig kell egy bizonyos mennyiségű vizet innunk. Ez segít nem csak a szükséges mennyiségek fogyasztásában, de segít abban is, hogy ezeket egyenletesen vigyük be a nap folyamán.

hirdetes

HA UNOD A VIZET


Ha már nagyon unod, hogy nincsen semmilyen íze a víznek, fel is dobhatod. Facsarj bele friss citromot, limeot vagy valamilyen friss gyümölcsöt. Esetleg reszelhetsz bele gyömbért, vagy rakhatsz bele egy kis édesítőszert is. Emellett használhatsz akár L-karnitines pezsgőtablettát vagy egyéb zsírégetés fokozó táplálékkiegészítőt is, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. 

KÖVETKEZTETÉS


A napi vízigény kiemelkedő fontosságú, függetlenül attól, hogy valaki sportol vagy sem. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű italt igyunk egyenletesen a nap folyamán. Ne várjuk meg, amíg szomjasnak érezzük magunkat, igyunk folyamatosan! Ne feledjük el, hogy amikor szomjasnak érzed magad, már dehidratált vagy! Mindig válassz szénsavmentes vizet a boltban, hiszen ez a legjobb, amit választhatsz a szervezeted számára! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Mozgáskoordináció

  Azon képesség, amely a mozgások végrehajtásának célszerű szabályozását segíti... Tovább

Tovább a lexikonra